In gramatica limbii romane exista o parte de vorbire numita numeral de identificare, folosit pentru individualizarea sau identificarea unui substantiv sau inlocuitor al acestuia.
Avand in vedere ca vorbim de individualizarea unui substantiv, numeralul de identificare are doar o valoare de singular. Astfel ca, se spune corect ora cinsprezece, nu orele cinsprezece, pentru ca ne referim la o singura ora, nu la mai multe.
Atentie! Numeralul exprima valoarea orei, nu este un adjectiv, ca sa se acorde cu substantivul ora.
Este important de stiut ca numeralul de identificare nu este flexibil dupa gen, ci are forma unica de masculin; asadar se spune: nota doi, camera douazeci si unu, ora unu (nu: ora una), ora douazeci si unu (nu: ora douazeci si una).
EXCEPTII
1. Potrivit regulii ca numeralul de identificare nu cunoaste flexiune dupa gen, ar trebui sa se spuna ora doi, dar, dupa cum se stie, se foloseste forma de feminin: ora doua, ora douazeci si doua etc. Aceasta abatere de la regula este atat de consolidata in limba romana, incat a devenit norma acceptata.
2. Numeralul cardinal doisprezece si cel ordinal corespunzator se folosesc si la genul feminin atunci cand se refera la substantive feminine (DOOM-2):
- ora douasprezece
- douasprezece mii de dolari
- clasa a douasprezecea
3. Pentru a exprima data, DOOM-2 accepta, pe langa forma feminina (folosita pana acum) si formele de masculin:
- doi/ doisprezece/ douazeci si doi aprilie.
avocatnet.ro