Violoncelistul Marin Cazacu: Jos pălăria pentru Botoşani!

Violoncelistul Marin Cazacu: Jos pălăria pentru Botoşani!

MARIN CAZACU

În această seară, începând cu ora 18.30, pe scena Filarmonicii Botoşani va evolua, alături de orchestra simfonică, violoncelistul Marin Cazacu, în cadrul unui concert ce va fi coordonat de dirijorul Liviu Condriuc.

Melomanii vor asculta muzică de Haydn, Beethoven şi Eduard Caudella. Concertul pentru violoncel în do major, de J. Haydn, îl va avea ca solist pe violoncelistul Marin Cazacu, programul serii cuprinzând şi Uvertura "Moldova", de Eduard Caudella, dar şi Simfonia a VII-a, în la major, de L. van Beethoven.

Marin Cazacu, născut pe 30 septembrie 1956, la Vidra-Ilfov, a studiat violoncelul, mai întâi, la Liceul de Muzica nr.1 din Bucureşti, iar apoi la Universitatea Naţională de Muzică din acelaşi oraş, cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti. De asemenea, din anul 1992, Marin Cazacu predă violoncelul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi cucerind numeroase premii naţionale şi internaţionale. În anul 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică.

"Este un artist împlinit, unul dintre cei mai reprezentativi de la noi şi care urmează tradiţia marilor artişti români. Datorită capacităţii şi generozităţii sale, Marin Cazacu se ocupă şi de nişte lucruri care sunt conexe şi care completează panoplia artistică. Este un distins profesor la Conservator, clasa de violoncel la Universitatea Naţionala de Muzică, unde are poate numărul cel mai numeros, nu numai calitativ, ci şi cantitativ, de tineri care nu sunt numai la gardul de promisiune, ci şi la gradul de realizări, cu rezultate nu numai în România, ci şi pe plan european. În afară de asta, contribuţia maestrului Cazacu este foarte importantă pentru noi pentru că este sufletul şi directorul artistic al unei orchestre de tineret care reprezintă România, despre care a început să se vorbească în Europa, pe mari scene", spune despre invitatul său Liviu Buiuc, director şi manager al Filarmonicii Botoşani.

De altfel, Marin Cazacu şi-a manifestat admiraţia nu doar faţă de orchestra simfonică de la Botoşani, ci şi faţă de întreaga susţinere de care se bucură cultura într-un oraş de la marginea ţării.

"Astă-seară am venit cu o ocazie specială, să interpretez un concert de Haydn la Botosani. Un concert din epoca clasică, poate cel mai iubit de public. Este uşor de înţeles această muzică, pentru că are de toate: are lirism, virtuozitate. Prezenţa mea aici este pentru mine ceva deosebit. Cred că am venit de vreo 40 de ori la Botoşani, începând cu anii 80. Uneori veneam şi de două pe an. Relaţia cu Botoşaniul - eu vin de la Bucureşti – te gândeşti că e ultimul oraş pe harta României, şi are o orchestră simfonică, un teatru, înţeleg că şi un teatru de păpuşi. Un oraş care nu are o susţinere financiară grozavă îşi permite să continue o activitate culturală atât de intensă. Pentru mine este Jos pălăria! Cred că nu numai Enescu şi Eminescu au contat în faptul că există aceste instituţii, ci şi oamenii care sunt aici. Pentru mine este un miracol că există evenimente culturale în Botoşani. Cunosc geografia României, am călătorit în toate oraşele. La un pas de dumneavoastră este Suceava, cred că este de 5-6 ori mai bogat decât Botoşaniul, şi nimeni nu s-a gândit că oamenii aceia poate au şi ei nevoie de cultură la nivelul la care este Botoşaniul", a spus violoncelistul Marin Cazacu, care a avut numai cuvinte de lauda si fata de orchestra de la Botosani.
 
"Relaţia mea cu orchestra este ca într-o familie, în general, noi, muzicienii, ne cunoaştem toţi. A apărut şi generaţia nouă, şi pe aceştia îi cunosc. Este o generaţie frumoasă, orchestra este un singur suflet. Se creează o unitate de simţire şi de viaţă. Oamenii aceştia îşi petrec aproape jumătate din viaţă nu alături de familia lor, ci de colegii lor din orchestră. Oamenii din zona aceasta au o blândeţe deosebită, şi atunci mă duc mereu cu gândul la Enescu, la Eminescu, fără să vreau. Despre Enescu ştiu foarte multe, mai ales că profesorul meu de violoncel de la Conservator, Serafim Antropov, a colaborat şi a cântat cu Enescu", a spus Marin Cazacu.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (Foto)

astăzi, 11:18

După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins î...

A sfidat legea: Botoșăneancă arestată pentru 30 de zile!

astăzi, 10:29
102

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control jud...

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08
349

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...