Vineri, de la ora 21.30: Slujbă de priveghere la o biserică din municipiul Botoșani (Foto)

Creștinii din municipiul Botoșani, dar și din împrejurimi, se vor închina Sfintelor Moaște care se află în această biserică.

La Biserica ”Sfântul Nicolae” din municipiul Botoșani, credincioșii sunt așteptați la o slujbă de priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, pe care ortodoxia îl prăznuiește pe data de 17 februarie.

În Biserica din Botoșani se află spre închinare o părticică din Sfintele Moaște ale Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron.

Astfel, creștinii din municipiul Botoșani, dar nu numai, pot participa vineri, 16 februarie, de la ora 21.30, la slujbele de Vecernie, Acatist și Sfânta Liturghie.

Sfântul Teodor Tiron, prăznuit pe 17 februarie

Pe 17 februarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron. Acesta a trăit pe vremea împăraţilor Maximian şi Maximin şi era de fel din mitropolia Amasiei, din satul Himialon. „Fiind încorporat de curând în oastea tironilor şi făcând parte din ceata prepozitului Vringa, a fost chemat de acesta la cercetare şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeu, batjocorind idolii elinilor ca pe nişte statui neînsufleţite şi lucruri făcute de mâinile omeneşti.

Dându-i-se vreme să se gândească, el nu a cheltuit aceea vreme în nelucrare, ci a săvârşit o faptă cât se poate de mare. A ars cu foc statuia aceleia pe care elinii o socoteau mama idolilor.

Drept aceea, fiind prins şi mărturisind că el singur a fost cel care a dat foc statuii, a fost chinuit în felurite chipuri; şi fiind băgat într-un cuptor aprins şi-a primit sfârşitul acolo. Şi se face pomenirea lui în sfânta sa mănăstire ce este în Torachia, în sâmbăta dintâi a Postului Mare, când a săvârşit el o minune deosebită şi a izbăvit poporul ortodox de mâncarea din animalele junghiate idolilor”, aflăm din Vieţile Sfinţilor de peste tot anul.

Biserica ”Sfântul Nicolae” din municipiul Botoșani

Data la care s-a construit biserica nu se poate şti cu siguranţă dar, este făcută înainte de sec. XIX. Documentele s-au pierdut, arse fiind, după cum se spune, odată cu casele preotului, unde se păstra arhiva, aşa că ceea ce este astăzi e numai de la 1894 încoace dar şi acestea incomplete.

Că biserica este din sec. XVIII se poate deduce de pe inscripţia ce se găseşte deasupra locului unde a fost vechea uşă de intrare şi în care ni se spune că această biserică este zidită din piatră la anul 1808 pe locul unei biserici de lemn. Iată această inscripţie: „Această Sfântă Biserică ce să prăznueşte hramul Sf. Ierarh Nicolae întâi fiind de lemn făcută de unul Sandu Borcilă Dumitraş şi cum s-a prefăcut cu ajutorul lui Dumnezeu prin mila pravoslavnicilor creştini de piatră în vremea stăpânirii marelui împărat Alexandru Pavlovici, a toată Rosia, la anii de la Hristos 1808, mai 11". Dimitrie Hriste.



Data întemeierii bisericii trebuie pusă între anii 1762 -1808. Se găseşte la această biserică o icoană pe care este zugrăvit Sf. Ilie şi împrejur viaţa lui iar deasupra Sf. Ierarhi Atanasie, Chiril şi Ioan cel Milostiv, Sf. Spiridon şi Sf. Nicolae cu data de 1797, martie 27. Dacă această icoană ar fi fost făcută odată cu biserica atunci ar trebui să i se dea data întemeierii - 1797.

De această biserică au aparţinut trei bresle: a pescarilor, a brânzarilor şi a ciubotarilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mailat, liber de contract în ianuarie, întrebat dacă se întoarce la Botoșani: ”Vedem cu ce oferte vine Moș Craciun!”

astăzi, 11:39

Mailat s-a ales cu o experiență extraordinară din cele câteva luni petrecute în Coreea de Sud la 8.000 de kilometri de casă. Acum, la final de 2024, devine liber de contract după c...

Valeriu Iftime: ”Aceasta este realitatea cu totul revoltătoare” (Video)

astăzi, 11:30

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani și președintele liberalilor, a atacat din nou, în termeni duri, administrația municipiului reșediță de județ: ”Imagi...

La nivelul județului Botoșani, procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite! (Video)

astăzi, 11:02

Pe parcursul nopții, cât timp cele 433 de secții de vot organizate la nivel județean s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această ...