Vineri, de la ora 21.30: Slujbă de priveghere la o biserică din municipiul Botoșani (Foto)

Creștinii din municipiul Botoșani, dar și din împrejurimi, se vor închina Sfintelor Moaște care se află în această biserică.

Vineri, de la ora 21.30: Slujbă de priveghere la o biserică din municipiul Botoșani (Foto)

La Biserica ”Sfântul Nicolae” din municipiul Botoșani, credincioșii sunt așteptați la o slujbă de priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, pe care ortodoxia îl prăznuiește pe data de 17 februarie.

În Biserica din Botoșani se află spre închinare o părticică din Sfintele Moaște ale Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron.

Astfel, creștinii din municipiul Botoșani, dar nu numai, pot participa vineri, 16 februarie, de la ora 21.30, la slujbele de Vecernie, Acatist și Sfânta Liturghie.

Sfântul Teodor Tiron, prăznuit pe 17 februarie

Pe 17 februarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron. Acesta a trăit pe vremea împăraţilor Maximian şi Maximin şi era de fel din mitropolia Amasiei, din satul Himialon. „Fiind încorporat de curând în oastea tironilor şi făcând parte din ceata prepozitului Vringa, a fost chemat de acesta la cercetare şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeu, batjocorind idolii elinilor ca pe nişte statui neînsufleţite şi lucruri făcute de mâinile omeneşti.

Dându-i-se vreme să se gândească, el nu a cheltuit aceea vreme în nelucrare, ci a săvârşit o faptă cât se poate de mare. A ars cu foc statuia aceleia pe care elinii o socoteau mama idolilor.

Drept aceea, fiind prins şi mărturisind că el singur a fost cel care a dat foc statuii, a fost chinuit în felurite chipuri; şi fiind băgat într-un cuptor aprins şi-a primit sfârşitul acolo. Şi se face pomenirea lui în sfânta sa mănăstire ce este în Torachia, în sâmbăta dintâi a Postului Mare, când a săvârşit el o minune deosebită şi a izbăvit poporul ortodox de mâncarea din animalele junghiate idolilor”, aflăm din Vieţile Sfinţilor de peste tot anul.

Biserica ”Sfântul Nicolae” din municipiul Botoșani

Data la care s-a construit biserica nu se poate şti cu siguranţă dar, este făcută înainte de sec. XIX. Documentele s-au pierdut, arse fiind, după cum se spune, odată cu casele preotului, unde se păstra arhiva, aşa că ceea ce este astăzi e numai de la 1894 încoace dar şi acestea incomplete.

Că biserica este din sec. XVIII se poate deduce de pe inscripţia ce se găseşte deasupra locului unde a fost vechea uşă de intrare şi în care ni se spune că această biserică este zidită din piatră la anul 1808 pe locul unei biserici de lemn. Iată această inscripţie: „Această Sfântă Biserică ce să prăznueşte hramul Sf. Ierarh Nicolae întâi fiind de lemn făcută de unul Sandu Borcilă Dumitraş şi cum s-a prefăcut cu ajutorul lui Dumnezeu prin mila pravoslavnicilor creştini de piatră în vremea stăpânirii marelui împărat Alexandru Pavlovici, a toată Rosia, la anii de la Hristos 1808, mai 11". Dimitrie Hriste.



Data întemeierii bisericii trebuie pusă între anii 1762 -1808. Se găseşte la această biserică o icoană pe care este zugrăvit Sf. Ilie şi împrejur viaţa lui iar deasupra Sf. Ierarhi Atanasie, Chiril şi Ioan cel Milostiv, Sf. Spiridon şi Sf. Nicolae cu data de 1797, martie 27. Dacă această icoană ar fi fost făcută odată cu biserica atunci ar trebui să i se dea data întemeierii - 1797.

De această biserică au aparţinut trei bresle: a pescarilor, a brânzarilor şi a ciubotarilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

38 de ani de la dezastrul de la Cernobâl. La Botoșani ”bate-un vânt ciudat…” (Foto)

astăzi, 14:26
88

Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. O explozile care a degajat emisii puternic radioactive, nori întregi începând c...

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
333

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
264

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...