VIDEO. 28 iunie 1940! Se împlinesc 75 de ani de la anexarea Basarabiei și Bucovinei la Rusia Sovietică

VIDEO. 28 iunie 1940! Se împlinesc 75 de ani de la anexarea Basarabiei și Bucovinei la Rusia Sovietică
În acest an se împlinesc 75 de ani de la anexarea Basarabiei și Bucovinei de Nord la Rusia Sovietică.

  Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care ultima cerea evacuarea administrației civile și Armatei române de pe teritoriul Basarabiei, partea nordică a regiunii Bucovina și a ținutului Herța.

Dacă retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era amenințată cu război. Din cauza presiunilor germane, Armata română decide să se retragă pentru a evita războiul, scrie agora.md.

Pe 26 iunie 1940, Comisarul pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României "retrocedarea" Basarabiei până pe 28 iunie și "transferul" părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică.

În anii 1940-1941, a fost declanșată o campanie de persecuții împotriva localnicilor - arestări, torturi, execuții și deportări în gulagurile Siberiei. Potrivit datelor oficiale, circa 57.000 au murit și peste 100.000 au fost deportați.

Persoanele care nu au fost deportate, bătrânii, bolnavii şi copiii au fost executaţi în interiorul locuinţelor, iar bărbaţii au fost împuşcaţi cu mai multe gloanţe în curtea gospodăriei proprii. Persoanele au fost împuşcate în cap, în piept şi în burtă, după care urma ciopârţirea cadavrelor cu baionetele.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
66

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
67

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...