“Venii, vǎzui, învinsei”. Regizorul Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani a triumfat pe scena UNITER! (Foto)

Este regizorul momentului în România. Un spirit inovator în teatrul românesc, o ambiție artistică greu de egalat, un creator care își dezvoltă ideile în numeroase teatre din țară. Printre ele și cel din Botoșani!

“Venii, vǎzui, învinsei”. Regizorul Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani a triumfat pe scena UNITER! (Foto)

 Andrei Măjeri pe scena UNITER  

Andrei Măjeri a câștigat, aseară, Premiul pentru Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”) la Gala Premiilor UNITER, pentru regia spectacolului „Cine l-a ucis pe tata?”, pus în scenă la Teatrul Metropolis Bucureşti.

De la începutul anului 2022, Andrei Măjeri este regizor al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. Născut în 1990, la Novaci, județul Gorj, a absolvit, în 2012, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, tot aici urmând și Masterul.

Pe scena de la Botoșani a montat spectacolele „Eroine”, după Publius Ovidius Naso. Și „La Academie”, de Alexandra Felseghi. De asemenea, pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” s-a jucat și producția „Zeițe de categoria B”, de Alexandra Felseghi, după o idee de și în regia lui Andrei Măjeri (Coproducători: Teatrul Național Cluj Napoca, Teatrul „Regina Maria” din Oradea și Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani).

Triumf la UNITER

Luni seara, Andrei Măjeri a fost aplaudat la scenă deschisă. El a obținut Premiul pentru Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”) pentru regia spectacolului „Cine l-a ucis pe tata?”, dramatizare de Mihaela Michailov după romanul omonim de Édouard Louis, scenografia Adrian Balcău, Teatrul Metropolis Bucureşti.



“Venii, vǎzui, învinsei, a spus tânărul regizor, după ce a primit distincția UNITER. Premiul i-a fost înmânat de marea actriță Mariana Mihuț.

Au mai fost nominalizați pentru Cea mai bună regie: Hunor Horváth (pentru regia spectacolului Woyzeck de Georg Büchner, Teatrul Național "Radu Stanca" Sibiu - Secția Germană), Irisz Kovacs (pentru regia spectacolului TSCHICK. De ce am furat mașina, dramaturgia Rudolf Herbert, Teatrul German de Stat Timișoara), Botond Nagy (pentru regia spectacolului Elektra, adaptare scenică de Ágnes Kali și Botond Nagy după tragedia lui Sofocle, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca), Natasza Sołtanowicz (pentru regia spectacolului Anomalia de Joanna Kowalska, Teatrul Național "Marin Sorescu" Craiova).

Actor botoșănean premiat pentru întreaga activitate

Încă un motiv de bucurie pentru botoșăneni a fost premierea actorului Dan Condurache (născut în Dorohoi), care, alături de actrița Oana Pellea, a fost distins cu Premiul pentru întreaga activitate.



Gala Premiilor UNITER s-a desfășurat, luni seara, în Sala „Ion Caramitru“ a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.

Cel mai bun critic de teatru este Oltița Cîntec.

Cerasela Iosifescu a primit Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, titlu adus de rolul Iocasta din spectacolul „Oedip”, regia Andrei Șerban.

Tudor Cucu Dumitrescu a fost răsplătit cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Hedwig din spectacolul „Hedwig and the angry inch”, text de John Cameron Mitchell, muzica și versurile Stephen Task, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu, decorul Adriana Grand, Teatrul „Stela Popescu” Bucureşti.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol a fost acordat producției „Antologia dispariţiei”, după proza de Ștefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu, Simona Popescu, scenariul, regia, universul sonor, filmările Radu Afrim, scenografia Cosmin Florea, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Premiul pentru Cel mai bun debut a fost câștigat de Ramona A. Niculae, pentru rolul Crina din spectacolul „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul de la Mamaia” de Gabriel Sandu, regia Elena Morar și Gabriel Sandu, scenografia, video, lighting design Miruna Croitoru, Teatrul de Stat Constanţa.

Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar a fost câștigat de Mălina Lazăr pentru rolurile Copil, Fetiță, Ileana, Sabina, Daisy Johnson, Nina copil din spectacolul „Antologia dispariţiei”, după proza feminină contemporană de Ștefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu, Simona Popescu, scenariul, regia, universul sonor, filmările Radu Afrim, scenografia Cosmin Florea, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar a fost câștigat de Miklós Bács pentru rolurile Primarul / Secretar al primarului din spectacolul „Rubedeniile”, după Móricz Zsigmond, regia László Bocsárdi, decorul József Bartha, costumele Zsuzsanna cs. Kiss, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Premiul de Excelență „Ion Caramitru”: Valer Dellakeza, pentru o carieră excepțională, încununată cu rolul profetul Ieremia din spectacolul „Bros”, în regia lui Romeo Castellucci.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic este „Vara în care mama a avut ochii verzi” după romanul omonim de Tatiana Ţibuleac, dramatizarea și adaptarea radiofonică Magda Duțu, regia artistică Diana Mihailopol, Societatea Română de Radiodifuziune.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru de animaţie / teatru pentru copii a fost câștigat de „Poveşti invizibile” de Mihaela Michailov, direcția de scenă Selma Dragoș, spațiul și instalația tactilă Gabi Albu, Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG Sibiu şi Centrul de Teatru Educaţional Replika Bucureşti.

Pentru a XXXII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki și Octavian Szalad. Spectacolele care au intrat în atenția juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023. Juriul Galei Premiilor UNITER 2024 care a decis câștigătorii, pe baza nominalizărilor, a fost format din: Richard Balint (actor), Alexandru Berceanu (regizor de teatru și film), Doru Mareș (critic de teatru), Viorica Petrovici (scenograf) și Maria Zărnescu (critic de teatru).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Optimism în tabăra social-democraților: ”Botoșănenii și românii au ales stabilitatea” (Foto, Video)

Sunday, 24 November 2024

Înainte de ora 21.00, la sediul PSD din municipiul Botoșani s-au adunat social-democrații în frunte cu Doina Federovici, Marius Budăi, primarul Cosmin Andrei.   Atmosfera a fost...

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...