”Vara Galeriilor”, evenimentul care scoate la lumină comori picturale din patrimoniul botoșănean (foto)

Dincolo de varietatea tehnicilor abordate, publicul privitor a admirat adevărate lucrări de patrimoniu, o ”enciclopedie” a verii care poate constitui oricând un catalog reprezentativ pentru arta românească.  

Prin excelență picturală și o inepuizabilă sursă de inspirație - în arta românească și deopotrivă în cea universală -, redată într-o varietate de imagini, nuanțe, interpretări, de la peisaj ca formă ”pură” până la fragmente decupate din ipostaze ale vieții la care artistul este martor, vara ocupă un loc important în istoria picturii.

Iar expozițiile tematice, atunci când reunesc pe simeze lucrări din epoci diferite, cu autori diverși, oferă privitorului din Galerii prilejul de a lua contact direct cu concepția despre lume a creatorilor, cu imagini care poartă pecetea trăirilor și a gândirilor umane care caracterizează un anumit timp sau curent artistic.

În această paradigmă se situează și expoziția denumită ”Vara Galeriilor”, care prezintă lucrări din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani, respectiv al Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”.

”Vara, datorită bogăției sale cromatice, a fost de-a lungul vremii o inepuizabilă sursă de inspirație pentru artiști din diverse generații. Aceștia au surprins în creațiile lor frumusețea peisajelor, multitudinea tipurilor de flori, au realizat compoziții cu personaje în locuri pitorești, ajungând apoi, prin expoziții, la sufletul iubitorilor de frumos”, este motivația oferită de organizatorii expoziției ”Vara Galeriilor”.

Expoziția prezintă lucrări de pictură și grafică din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani, semnate de artiștii: Costache Agafiței, Constantin Apostol, Emil Aniței, Traian Brădean, Marius Bunescu, Spiru Chintilă, Ștefan Constantinescu, Alexandru Cumpătă, Constantin Doroftei, Dumitru Ghiață, Eugenia Goraș, Ion Grigore, Dumitru Hlihor, Vladimir Kato, Rodica Lazăr, Arnold Max Wexler, Mimi Maxi Șaraga, Simion Mărculescu, George Paul Mihail, Aurel Mocanu Agripa, Ion Murariu, Vasile Mureșan, Costin Neamțu, Florin Niculiu, Marcel Olinescu, Gheorghe Petrașcu, Angela Popa Brădean, Petre Popovici, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Alice Sfințescu-Onicescu, Eustațiu Stoenescu, Liviu Suhar, Liviu Șoptelea, Petru R. Troteanu și Paul Verona.

”Se știe că anotimpurile, cu frumusețea lor deosebită, sunt cele care au inspirat întotdeauna artiștii. Au prezentat fie peisaje din anotimpul respectiv, fie florile care înfloresc timpul, fie compoziții cu personaje, așa cum s-a întâmplat și în această expoziție. Sunt lucrări în tehnica picturii în ulei, sunt ulei de grafică, peisaje, personaje în diverse contexte, locuri diverse din țară și străinătate, și ne pot conduce spre ideea că, dacă nu reușim într-un an să ajungem în vacanță, măcar reușim să vedem, la Galerii, vara prin ochii artiștilor”, a precizat muzeograful Ana Coșereanu la vernisajul care s-a consumat sâmbătă, 8 iulie, la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

Dincolo de varietatea tehnicilor abordate, publicul privitor a admirat adevărate lucrări de patrimoniu, o ”enciclopedie” a verii care poate constitui oricând un catalog reprezentativ pentru arta românească.  

”Atunci când iubim lumea, universul, indiferent ce avem în jurul nostru, totul se transformă în frumos. Și asta încearcă artiștii de acum, au încercat și cei de altădată să facă, să ne transpună într-o lume a culorilor care creează un univers al frumosului”, a completat Ana Coșereanu.   

Expoziția ”Vara Galeriilor” poate fi vizitată până pe 18 iulie 2023.
 

















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Măsuri luate și de polițiștii de frontieră în contextul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva!

astăzi, 15:57

În perioada premergătoare și pe timpul celebrării religioase a Sfintei Cuvioase Parascheva, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a luat măsuri pentru î...

Pas cu pas spre viitor: Daruri pentru elevii din două sate botoșănene!

astăzi, 15:15

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, începând cu anul 2015, este derulat Proiectul de sprijin al elevilor din satele Tocileni ș...

Mașini ridicate în Botoșani și șoferi sancționați de polițiștii locali! (Foto)

astăzi, 14:40

Polițiștii locali botoșăneni, cu atribuții în domeniul circulației rutiere, au desfășurat activități pentru verificarea respectării prevederilor legale, privind circulația pe drumuri...