Mărturia Laurei Lavric despre tragedia petrecută într-un sat din Botoșani, care a marcat muzica populară din România (video)

Rămâne până astăzi una dintre cele mai mari tragedii ale muzicii populare românești.

Mărturia Laurei Lavric despre tragedia petrecută într-un sat din Botoșani, care a marcat muzica populară din România (video)

 Laura Lavric  

Maria Lătărețu, cunoscută ca fiind ”Privighetoarea Gorjului”, a fost una dintre marile voci ale României. Din păcate, artista a avut un deces subit la doar 61 de ani.

Pe 23 septembrie 1972, Maria Lătărețu a părăsit această lume, după o viață marcată de suferințe. Ultimul său spectacol a fost în sala Căminului Cultural din comuna Românești, din județul Botoșani.
 

Ce s-a întâmplat în toamna anului 1972?
În toamna anului 1972, Maria Lătărețu pleca într-un turneu în Moldova alături de alți artiști precum Ionel Schipoancă, Laura Lavric și Ion Luican. Programul cântăreței de atunci cuprindea 22 de concerte în doar 11 zile, un turneu extrem de obositor.

Pe data de 27 septembrie erau programate două concerte în Românești și într-o altă localitate învecinată. În drumul către primul concert, Maria Lătărețu a început să nu se simtă bine și să aibă dureri de cap.

De asemenea, Ioana Lătărețu, nora artistei, a mărturisit că Maria Lătărețu nu se simțea bine încă de când a plecat din București, iar fiul ei a rugat-o să nu plece. Cu toate acestea, celebra cântăreață de muzică populară a refuzat, scrie Capital.


(Maria Lătărețu)

Cauza decesului său ar fi fost congestie cerebrală, apărută ca efect al stresului. Există mai multe ipoteze privind la modul în care ea a încetat din viață. Ioana Lătărețu, nora artistei, afirmă că aceasta s-a prăbușit chiar pe scena căminului cultural din Românești, județul Botoșani.

Laura Lavric mărturisește că marea arstistă și-a găsit sfârșitul în camera sepcial amenajată pentru ea, de la Căminul Cultural din Românești, după ce le cântase botoșănenilor. Înainte să plece spre ultimul concert, nora interpretei, Ioana, a văzut-o că nu se simte bine și a rugat-o să nu mai meargă la Românești.

„Când am văzut-o că nu se simte bine, i-am spus să se întoarcă. Nu a vrut, a zis că o doare capul, dar a zis că nu vrea să se întoarcă, pentru că o așteaptă oamenii. Dânsa pe fond de oboseală făcea puseele de tensiune. Avea o hipertensiune oscilantă. Exact asta s-a întâmplat la Botoșani. Noi știam ce să-i facem acasă, îi dădeam pastilă. Când îi urca tensiunea, medicii îi luau și câte o seringă de sânge din corp”, susține Ioana Lătărețu, nora cântăreței.

Artista Laura Lavric, care a fost prezentă la momentul de la Românești, a mărturisit ce tot ce s-a întâmplat atunci, în documentarul realizat de Viorel Ilișoi.

„A venit doamna Maria cu o pastiluță în mână, iar în cameră era o oglindă pe perete și o găleată cu apă. M-a întrebat dacă este apă. Cu pastiluța în mână, se oprește în fața oglinzii, unde încep să-i curgă lacrimile. Nu spune nimic. Stă câteva secunde în fața oglinzii cu lacrimile până în barbă. S-a aplecat să ia o cană cu apă din găleată, tot plângând, iar eu m-am ridicat să iau cana. Nu a spus nimic și, plângând, se duce dincolo îmbrăcată în costum național și cu haina mai groasă pe deasupra. S-a întins în pat. Nu au trecut câteva secunde și aud un răcnet, cred că cel mai mare pe care l-am auzit în viață de la femeie. Înțepenită de frică, m-am ridicat să văd ce este. Am văzut un cerc negru în jurul feței și unghiile începuseră să se înnegrească”, relatează Laura Lavric.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

Monday, 20 January 2025

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Monday, 20 January 2025

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

Monday, 20 January 2025

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...