Urări de la Dorohoi pentru Patriarhul Daniel: ”Întru mulți ani, Preafericirea Voastră!”

Ziua onomastică a PF Daniel devine și un prilej de prețioase amintiri din urmă cu trei decenii.

Astăzi, creștinătatea îl cinstește pe Prorocul Daniel, unul dintre profeţii mari ai Vechiului Testament. 

”Acum vreo 30 și ceva de ani în urmă, în această zi de 17 decembrie, când este pomenit Sfântul prooroc Daniel, ne sărbătoream Mitropolitul. Ne primea cu bucurie la reședința mitropolitană, ne trata ”boierește" cu prăjituri, ceai, cafea, dulciuri, bomboane fine de prin Germania (din care nu mai mâncaseeăm niciodată până atunci), iconițe, mici daruri... Noi îl colindam...”, mărturisește Preotul Teodor Ciurariu, de la Capela Spitalului Municipal din Dorohoi.

Asculta cu mult interes și maximă atenție toate colindele, apoi frânturi din ele folosea în predicile ce urmau zilele următoare.

În acei ani, ”Înaltul", cum îi spuneau tinerii studenți, ”era de scurt timp Păstorul moldovenilor el bănățean fiind”.

”Abia după ce îl colindam pe mitropolitul nostru de atunci și primeam binecuvântare arhierească plecam în vacanță... Și chiar era vacanța binecuvântată, cu spor și ajutor în toate!”.

Amintirile din studenție suni completate cu altele, înălțătoare, de la ziua hirotoniei.

”Eram student. Ținea foarte mult la promoția noastră (1990- 1994), noi fiind primii studenți teologi după reînființarea Facultății de Teologie de la Iași, în 1990. Astăzi el este Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. El m-a hirotonit în munții Sihlei la Sfânta Teodora (alegea cu înțelepciune zilele importante din viața noastră, a viitorilor preoți, nu întâmplător a hotărât ziua hirotoniei mele de Sfânta Teodora, eu fiind Teodor). De la el am primit Sfânta Taină a Preoției într-o zi de 7 august, acum mulți ani in urmă. Doamne, cum mai trece timpul..., ce repede se face târziu în viață”, sunt cuvintele Părintelui Teodor Ciurariu.

”Întru mulți ani, Preafericirea Voastră! Întru mulți ani, Preafericite Părinte Patriarh Daniel!”, este mesajul transmis de la Dorohoi.

Fotografie este din anii '90, cu ”Înaltul” alături de Părintele Cleopa, cel care l-a luat ”sub mantie" la călugărie și care i-a fost duhovnic.

”Pe patul acela cu saltea tare, unde stă Patriarhul, am stat și eu de multe ori la sfat cu acest mare duhovnic din ținuturile Botoșanilor. Cred că era făcut în mod tradițional cu saltea din paie și plante medicinale. Ce bucurie să mă știu și eu fost fiu duhovnicesc a aceluiași părinte, Ilie Cleopa, ce l- a spovedit și călugărit pe actualul Patriarh al României! Astăzi Părintele Cleopa este trecut în calendar, în sinaxare. Ce bucurie să fii contemporan cu Sfinții lui Dumnezeu. Am fost anul acesta pe 7 decembrie la mănăstirea Sihăstria, la ultimul lui Parastas”, încheie Părintele Teodor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Când oamenii construiesc tezaure: Aurica Cojocariu și Maria Zoițanu (Video)

astăzi, 11:00

În satul Mihai Viteazul din județul Botoșani, tradițiile textile se mențin vii datorită muncii și pasiunii unor femei dedicate, precum Aurica Cojocariu și Maria Zoițanu. Aceste meșteșu...

Fost procuror-șef din Botoșani eliberat condiționat din închisoare după aproape 5 ani de detenție!

astăzi, 10:00

Magistrații Tribunalului Prahova au admis solicitarea de liberare condiționată a fostului procuror-șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stâncescu, aceasta afl&...

“Iartă-mă, te rog, sunt George Enescu!" 157 de ani de la nașterea, la Ștefănești, a pictorului Ștefan Luchian! (Video)

astăzi, 09:00

De la Tudor Arghezi avem o mărturie zguduitoare, consemnată în Romania Liberă din 11 mai 1955, despre întâlnirea dintre George Enescu și Ștefan Luchian. ”L-am găsit &i...