Una dintre cele mai frumoase biserici din Botoșani își serbează hramul! – Foto

Credincioșii s-au adunat încă de vineri seara, pentru a fi prezenți la slujba Vecerniei în cinstea hramului bisericii.

Biserica „Sfânta Ecaterina”, situată în Cartierul ANL Bucovina, din municipiul Botoșani, își cinstește sâmbătă ocrotitoarea.

Vineri, de la ora 17:00, creștinii au intrat în biserica de la marginea orașului pentru a asista la citirea Paraclisului Maicii Domnului, urmând ca de la ora 18.00 să fie oficiată slujba Veceniei hramului.

Sâmbătă, 25 noiembrie, când este prăznuită Sfânta Ecaterina, începând cu ora 7.30 se va citi Acatistul Sfintei Ecaterina. La ora 8.00, credincioșii vor participa la Utrenie, urmată de Sfânta Liturghie.

Biserica ”Sfânta Ecaterina, păstorită de preotul Liviu Ilie Florariu, a fost înființată în anul 2006. 


 

Sfânta Ecaterina, ocrotitoarea intelectualilor

Sfânta Muceniță Ecaterina este prăznuită pe 25 noiembrie. A trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. S-a născut în cetatea Alexandriei, într-o familie nobilă. Datorită frumuseții și înțelepciunii sale, însuși împăratul Maximian își dorea să-i devină soție.

Ecaterina ajunsese să creadă că niciun bărbat nu se poate ridica la nivelul ei intelectual și din această cauza refuza să se căsătorească. Acesta este motivul pentru care mama sa decide să o ducă la un părinte duhovnicesc din afara cetății, ca să o ajute să întâlnească un tânăr care să-i devină soț. Părintele îi va vorbi de Hristos și îi va dărui o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe.

După această întâlnire, Sfânta Muceniță Ecaterina are două viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe. Însă pentru că nu era creștină, nu reușește să vadă fața Mântuitorului. Acest lucru îi descoperă deșertăciunea cunoștințelor și alege să primească Sfântul Botez.

În a două vedenie i se descoperă Hristos, care îi dăruiește un inel de logodnă, spunându-i: "Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc". Ecaterina rămâne uimită când vede în următoarea zi inelul de logodnă pe degetul său. Este momentul în care viața sa se schimbă radical.

Ecaterina, văzând chinurile la care erau supuși cei care credeau în Hristos, merge la împăratul Maximian și îi spune că închinarea la idoli este o deșertăciune.

Este dusă în fața unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni, care aveau datoria să o determine să se închine zeilor. Ecaterina condamnă cultul și miturile păgâne, înfruntă în discuții publice pe înțelepții vremii și reușește să-i aducă la adevărată credință pe filosofii care o judecau.

După mai multe încercări nereușite de a o face pe Ecaterina să lepede credință în Hristos, este supusă chinurilor, ca în cele din urmă să fie zdrobită de fiarele ascuțite a patru roți (de aici și reprezentarea în icoane a Sfintei Mucenițe Ecaterina ținând în mâna o roată). Pe 25 noiembrie 305, a fost decapitată. Potrivit Tradiției, la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte.

Trupul ei a fost luat de către îngeri și dus pe Muntele Sinai. Ele vor fi descoperite unui călugăr de la o mănăstire de la poalele Sinaiului. Acesta le va aduce cu dragoste în mănăstirea de la poalele muntelui Sinai.






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni alături de oamenii afectați de inundațiile din județul Galați, mărturisirea unui cetățean. „N-am salvat nimic, pe toate le-a prins” (foto, video)

astăzi, 15:31

Pompierii botoșăneni și-au început, vineri dimineață, misiunea în sprijinul oamenilor din județul Galați, afectați de inundații. Aceștia intervin, încă de la primele ore, ...