Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai multor zile.
Evenimentele dedicate lui Mihai Eminescu au debutat pe 14 ianuarie, când la Ipotești a avut loc o slujbă de pomenire a poetului botoșănean.
Gala Culturii Naționale s-a desfășurat în noua clădire a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani și a debutat cu un recital al Corului Liceului „Ștefan Luchian” din municipiul reședință de județ, coordonat de Alexandru Mocanu.
În sală au fost prezente mai multe personalități politice, culturale și chiar oameni de afaceri: Raluca Turcan, fost ministru al Culturii, Doina Federovici, senator și președintele Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani, Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al IȘJ Botoșani și consilier județean, actori ai Teatrului „Mihai Eminescu” și profesori botoșăneni.
Un traducător laureat la Botoșani: „S-a spart zidul tăcerii în jurul literaturii române”
Premiul Național pentru Traducere din Literatura Română și Promovarea Studiilor Românești în mediul internațional a fost acordat lui Bruno Mazzoni, iar momentul de laudatio i-a revenit lui Matei Vișiniec.
(Foto: Bruno Mazzoni, laureatul Premiului Național pentru Traducere din Literatura Română și Promovarea Studiilor Românești în mediul internațional)
„Cred că aș putea să scriu o piesă, un roman sau un film despre aventurile extraordinare ale unui tânăr italian născut într-un oraș fabulos, la poalele unui vulcan despre care se spune că trebuie văzut numaidecât înainte de a muri”, spune Matei Vișiniec în laudatio despre Bruno Mazzoni.
Bruno Mazzoni a ținut să mulțumească pentru primirea călduroasă la Botoșani, dar a și povestit puțin despre începuturile sale în România.
„Mă declar emoționat de această recunoaștere, fiindcă suntem aici în Botoșani, lângă Memorialul Ipotești și pentru că Matei Vișiniec a avut cuvinte calde, prietenoase. A fost o bucurie să redau pentru autorii români și pentru cultura română pentru ce am primit eu acum 50 de ani când am venit în România. Am învățat foarte multe nu doar pe plan cultural, dar și despre tradițiile, folclorul românesc. Pentru mine a fost o bucurie să restitui o bogăție care m-a îmbogățit pe mine. La un moment dat mi-am dat seama că nu era suficient să vorbesc cu 30 de studenți la Facultate despre Nichita Stănescu sau despre Arghezi. Atunci m-am gândit și, din fericire, câteva cărți pe care le-am propus unor edituri au fost acceptate și încetul cu încetul am impresia că în sfârșit s-a spart zidul tăcerii în jurul literaturii române”, a spus Bruno Mazzoni, câștigătorul Premiului Național pentru Traducere din Literatura Română și Promovarea Studiilor Românești în mediul internațional.
Un critic literar cu amintiri despre Botoșani: „Am amintiri duioase din Cazarma de lângă Cimitirul Evreiesc”
Premiul Național pentru Excelență în Cultură a fost acordat academicianului și criticului literar Mircea Martin. Prezentarea a fost făcută de Mircea Dumitru printr-un video, deoarece nu a putut fi prezent la Botoșani din motive obiective.
(Foto: Mircea Martin, laureatul Premiului Național pentru Excelență în Cultură)
Cel care a obținut Premiul pentru Excelență în Cultură a declarat că se simte legat de Botoșani nu doar prin prisma spiritului eminescian, ci și prin prisma faptului că a făcut Armata la Botoșani.
„Sunt emoționat. Sunt surprins, deși credeam că la vârsta mea nu mai pot fi surprins. Sunt surprins pentru că juriul, membrii juriului care au decis această decernare sunt critici tineri cu alte concepții, cu alte exigențe. Faptul că s-au oprit asupra mea vreau să cred că nu a fost pe motivul vârstei, iar asta mă onorează (...) Vreau să fac o mărturisire, chiar o confesiune. Dincolo de magnetismul eminescian mă simt legat de acest loc, de această scenă pe care, timp de opt ani, am decernat eu Premiul Național de Poezie. Mai mult decât atât, îmi amintesc că am inaugurat un anumit protocol. Și anume, obligația celui care acordă să justifice alegerea și să facă un fel de elogiu acelui poet. Mi s-a părut prea puțin ca acel poet să se aleagă doar cu un titlu onorific și o bătaie pe umăr (...) Mai sunt legat de Botoșani și de un fapt biografic. S-a întâmplat să fac armata aici și am amintiri duioase să zic așa din cazarma de lângă Cimitirul Evreiesc, bănuiesc că atât cazarma, cât și Cimitirul există”, a declarat Mircea Martin, critic literar și laureatul Premiului Național pentru Excelență în Cultură.
Un ministru laureat la Botoșani
Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române a fost acordat lui Emil Hurezeanu, care este nu doar Ministrul Afacerilor Externe, ci și jurnalist și scriitor. În cazul lui Emil Hurezeanu laudatio a fost făcut de criticul literar Mircea A. Diaconu.
(Foto: Emil Hurezeanu, Ministrul Afacerilor Externe, laureatul Premiului Național pentru Promovarea Operei Eminesciene și a Culturii Române în prezența lui Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani)
Premiul i-a fost înmânat de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
„Ce mândri trebuie să fim să avem noi, românii, și cei din Botoșani un asemenea patrimoniu cultural. În același timp spun că trebuie să muncim dumnezeiește să îl păstrăm, să îl promovăm și de ce să nu îl amplificăm (...) Am onoarea și responsabilitatea de a vă înmâna acest premiu pe care juriul de la Memorialul Ipotești vi l-a acordat. Vreau să îmi dați voie să vă cer două lucruri: în fiecare an în ianuarie când sunt Zilele Eminescu și în august când sunt Zilele Enescu să fiți prezent la Botoșani”, a transmis Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Emil Hurezeanu este un scriitor și publicist român, care a lucrat ca jurnalist în secția română a Radio Europa Liberă. După reîntoarcerea în România, s-a remarcat ca realizator de televiziune și comentator pe subiecte politice. Apoi a fost ambasador al României în Germania.
În momentul de față este Ministrul Afacerilor Externe.
„Sunt copleșit și chiar mișcat de toată această alcătuire a acestei seri, a acestei zile în acest oraș, unde am venit pentru prima oară. Strada, zâmbetele, oamenii, sălile, faptul că aproape am devenit sincron cu inaugurarea unui teatru în prima mea vizită. Reinaugurarea lui, de fapt. Aici avem și careul de ași: Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian”, a transmis Emil Hurezeanu, Ministrul Afacerilor Externe.
Cei care au înmânat premiile sunt Janina Sitaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Diana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii și Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
După decernarea premiilor a avut loc recitalul „Domnule și frate Eminescu”, susținut de Maestrul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu.
(Foto: Constantin Chiriac în recitatul „Domnule și frate Eminescu”)
Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, director al Bursei de Spectacole de la Sibiu și fondator al Aleii Celebrităților din Sibiu, al Școlii de teatru și management cultural din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, al Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural din cadrul aceleiași universități, al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.
Mai multe momente din cadrul Galei Culturii Naționale puteți urmări în videoclipul de mai jos.