Un preot a lansat la Săveni o monografie despre istoria Protopopiatului Săveni! (galerie foto)

La evenimentul de lansare au participat profesori de seamă, primarul orașului Săveni, invitați speciali de la Iași, de la Institutul „A.D. Xenopol”, dar și istorici din Botoșani. 

Un preot a lansat la Săveni o monografie despre istoria Protopopiatului Săveni! (galerie foto)

În multitudinea de activități cultural- educative care alcătuiesc peisajul cotidian al Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” din Săveni, la loc de cinste se înscrie și lansarea monografiei „Protopopiatul Săveni. Contribuții monografice asupra localităților, bisericii și învățământului, cu completări și adaosuri”, ediția a II-a, redactată de preot Ioan Canciuc.

Autorul a cercetat cu acribie Arhivele Naționale din Botoșani și Iași pentru a aduce în atenția celor interesați de propria istorie, de propriile rădăcini maximum de informație disponibilă în acest moment cu privire la cele 165 de sate cuprinse în Protopopiatul Săveni. Lansarea celor două volume ale lucrării s-a bucurat de interesul și de prezența unui numeros public, primit cu bucurie de gazde: Liceul Teoretic ”Dr. Mihai Ciucă” și Primăria orașului Săveni.

Printre invitații care au onorat evenimentul s-au numărat  cercetătorul științific gr. I, dr. Silviu Văcaru de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române – Filiala Iași, cercetătoarea științifică gr. I, dr. Daniela Butnaru de la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași și Sergiu Balanovici, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie Botoșani.

Au fost de asemenea prezenti primarul orașului, care a sprijinit întotdeauna opera publicistică a părintelui Ioan Canciuc, profesori de istorie de la liceele din județul Botoșani, preoți din parohiile protopopiatului Săveni.

Astfel, cu fiecare informație adusă din trecut, și această lucrarea va contribui, după cum însuși autorul speră, ”la o mai bună cunoaștere a trecutului localităților din acest protopopiat” , la o mai bună cunoaștere a istoriei locale și naționale în general.

(Prof. Flory Nechifor)






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Într-o comună din Botoșani se caută brutari, cofetari și patiseri, salariile depășesc 5.000 de lei! – LISTA locurilor de muncă vacante

astăzi, 12:05
72

O firmă din Iași angajează pentru un punct de lucru din Hlipiceni, județul Botoșani, brutari, cofetari și patiseri, salariile anunțate fiind de peste 5.000 de lei.Se solicită studii medii,...

Fost polițist de frontieră obligat să muncească 60 de zile, pe gratis, după ce a amenințat un polițist botoșănean și i-a rupt epoleții!

astăzi, 11:42
434

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe inculpatul Petru T., fără antecedente penale, la un an și zece luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, refu...

Doliu în familia fostului șef al Poliției Rutiere Botoșani. ”Ai fost un monument de onestitate, educație, bunătate și bun simț!” (Foto)

astăzi, 11:42
2225

Au trăit împreună 40 de ani. Până când ”moartea i-a despărțit”. Despre cea care i-a fost tovarăș de viață la bine și la greu, fostul șef al Poliției Rutiere B...