Un artist din Botoșani a câștigat Marele Premiu la Târgul Olarilor

Marele Premiu "Constantin Colibaba" la ediția a XL-a a Târgului Olarilor "Ochiul de Păun" i-a revenit unui botoșănean.

Un artist din Botoșani a câștigat Marele Premiu la Târgul Olarilor

Târgului Olarilor "Ochiul de Păun" a avut loc în perioada 25-27 august 2023, la Rădăuți.

Duminică, 27 august 2023, în ultima zi a Târgului Olarilor „Ochiul de Păun”, primarul Bogdan-Andrei Loghin, alături de Ilie Olarean, reprezentant al Muzeului Etnografic „Samuil și Eugenia Ionet”, Foca Ovidiu, director al Casei de Cultură Rădăuți și Georgescu Lucica, a înmânat premii tuturor meșterilor olari care au participat la ediția cu numărul 40 a târgului.

Marele câștigător al ediției din acest an și al premiului „Constantin Colibaba” a fost meșterul olar Iacinschi Eusebiu, care reprezintă Centrul de Ceramică de la Botoșani.

Eusebiu Iacinschi, în vârstă de 50 de ani, este un cunoscut meșter popular din Botoșani, renumit pentru realizarea cu înaltă măiestrie a ceramicii de tip Kuty care datează din perioada Evului Mediu (secolul XIII).

Vasele sale sunt cunoscute în întreaga lume pentru că se caracterizează printr-o bază cromatică specifică, compusă doar din trei culori de pământ: verde, galben și brun (maro). Decorul se individualizează prin tehnica „sgrafitto”, care presupune desenarea unor simboluri/motive, prin incizarea mai fină sau mai adâncă a obiectelor din lut. Acest tip de ceramică impresionează și printr-o gamă largă de motive utilizate: motive geometrice, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe.

Atelierul din Botoșani este singurul din țară unde se mai produce ceramică de Kuty, unicul moștenitor al acestei ceramici bizantine fiind băiatul său Ciprian Iacinschi, absolvent și el al Școlii Populare de Arte din Botoșani în anul 2006.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu devastator, proprietarul găsit carbonizat în interiorul casei! (Foto, Video)

Marţi, 5 Decembrie 2023
679

Tragedia s-a întâmplat la Costești. Flăcările au fost observate de vecini, care au sunat la 112 pentru a cere ajutorul pompierilor. La fața locului s-au deplasat în cel ...

Gestul impresionant făcut de trei frați din Botoșani. ”Le-am strâns mâna și i-am felicitat!” (Foto)

Marţi, 5 Decembrie 2023
468

”Dacă vii la donare, nu veni singur, mai ia pe cineva cu tine!”, a fost mesajul transmis de dr. Loredana Roșca, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) din Botoșani.  ...

Primăria Botoșani își face propriul Palat, Cosmin Andrei a anunțat și unde va funcționa noua instituție!

Marţi, 5 Decembrie 2023
409

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a făcut anunțul către tineri în cadrul Galei Voluntarului, eveniment desfășurat marți seara în sala Teatrului pentru Copii și Tineret...