Un artist din Botoșani a câștigat Marele Premiu la Târgul Olarilor

Marele Premiu "Constantin Colibaba" la ediția a XL-a a Târgului Olarilor "Ochiul de Păun" i-a revenit unui botoșănean.

Târgului Olarilor "Ochiul de Păun" a avut loc în perioada 25-27 august 2023, la Rădăuți.

Duminică, 27 august 2023, în ultima zi a Târgului Olarilor „Ochiul de Păun”, primarul Bogdan-Andrei Loghin, alături de Ilie Olarean, reprezentant al Muzeului Etnografic „Samuil și Eugenia Ionet”, Foca Ovidiu, director al Casei de Cultură Rădăuți și Georgescu Lucica, a înmânat premii tuturor meșterilor olari care au participat la ediția cu numărul 40 a târgului.

Marele câștigător al ediției din acest an și al premiului „Constantin Colibaba” a fost meșterul olar Iacinschi Eusebiu, care reprezintă Centrul de Ceramică de la Botoșani.

Eusebiu Iacinschi, în vârstă de 50 de ani, este un cunoscut meșter popular din Botoșani, renumit pentru realizarea cu înaltă măiestrie a ceramicii de tip Kuty care datează din perioada Evului Mediu (secolul XIII).

Vasele sale sunt cunoscute în întreaga lume pentru că se caracterizează printr-o bază cromatică specifică, compusă doar din trei culori de pământ: verde, galben și brun (maro). Decorul se individualizează prin tehnica „sgrafitto”, care presupune desenarea unor simboluri/motive, prin incizarea mai fină sau mai adâncă a obiectelor din lut. Acest tip de ceramică impresionează și printr-o gamă largă de motive utilizate: motive geometrice, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe.

Atelierul din Botoșani este singurul din țară unde se mai produce ceramică de Kuty, unicul moștenitor al acestei ceramici bizantine fiind băiatul său Ciprian Iacinschi, absolvent și el al Școlii Populare de Arte din Botoșani în anul 2006.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...