Un artist din Botoșani a câștigat Marele Premiu la Târgul Olarilor

Marele Premiu "Constantin Colibaba" la ediția a XL-a a Târgului Olarilor "Ochiul de Păun" i-a revenit unui botoșănean.

Un artist din Botoșani a câștigat Marele Premiu la Târgul Olarilor

Târgului Olarilor "Ochiul de Păun" a avut loc în perioada 25-27 august 2023, la Rădăuți.

Duminică, 27 august 2023, în ultima zi a Târgului Olarilor „Ochiul de Păun”, primarul Bogdan-Andrei Loghin, alături de Ilie Olarean, reprezentant al Muzeului Etnografic „Samuil și Eugenia Ionet”, Foca Ovidiu, director al Casei de Cultură Rădăuți și Georgescu Lucica, a înmânat premii tuturor meșterilor olari care au participat la ediția cu numărul 40 a târgului.

Marele câștigător al ediției din acest an și al premiului „Constantin Colibaba” a fost meșterul olar Iacinschi Eusebiu, care reprezintă Centrul de Ceramică de la Botoșani.

Eusebiu Iacinschi, în vârstă de 50 de ani, este un cunoscut meșter popular din Botoșani, renumit pentru realizarea cu înaltă măiestrie a ceramicii de tip Kuty care datează din perioada Evului Mediu (secolul XIII).

Vasele sale sunt cunoscute în întreaga lume pentru că se caracterizează printr-o bază cromatică specifică, compusă doar din trei culori de pământ: verde, galben și brun (maro). Decorul se individualizează prin tehnica „sgrafitto”, care presupune desenarea unor simboluri/motive, prin incizarea mai fină sau mai adâncă a obiectelor din lut. Acest tip de ceramică impresionează și printr-o gamă largă de motive utilizate: motive geometrice, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe.

Atelierul din Botoșani este singurul din țară unde se mai produce ceramică de Kuty, unicul moștenitor al acestei ceramici bizantine fiind băiatul său Ciprian Iacinschi, absolvent și el al Școlii Populare de Arte din Botoșani în anul 2006.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spania a devenit a patra oară campioană europeană. Anglia pierde a doua finală consecutivă!

astăzi, 07:37
51

Spaniolii au mai câştigat trofeul în 1964, 2008 şi 2012. Pe Olympiastadion, din Berlin, spaniolul Lamine Yamal a mai stabilit un record odată cu titularizarea în meciul de duminic...

Cozonacul de la Botoșani, premiat la Techirghiol. Festivalul Plăcintelor a atras ca un magnet turiștii aflați pe litoral (Video)

astăzi, 07:22
102

Orașul Techirghiol a atras ca un magnet turiștii la Festivalul Plăcintelor, aflat la a III-a ediție. Organizat în centrul stațiunii, la frumosul eveniment atracția principală a fost repre...

Calendar ortodox: Astăzi îi cinstim pe Sf. Mc. Chiric şi Iulita și pe Sf. Vladimir, luminătorul Rusiei

astăzi, 07:00
24

Aceasta, după ce l-a născut pe fiul ei pe care l-a numit Chiric, a rămas văduvă. Şi fiind prigoniţi creştinii în zilele lui Diocleţian (284-305), a fugit împreună cu fiul ei &ici...