TUDOR GHEORGHE la Botosani: Intoarcerea la poezie!

TUDOR GHEORGHE la Botosani: Intoarcerea la poezie!
Cand poezia nu mai are loc in lume, ea (in)canta! Dar nu oricum, nu oriunde. Tudor Gheorghe a transmis un mesaj in timpul concertului sustinut marti seara la Botosani, concert care face parte din turneul national "Chemarea pasarii de-acasa": poezia devine cantec, dar cantecul nu trebuie sa devina slagar! Fara sa fie elitist sau artificial pretentios, cantecul poetic al lui Tudor Gheorghe ramane in intimitatea fiecaruia tocmai pentru ca nu se preteaza spatiilor invadate de comercial, de vulg si vulgaritate, de consum ordinar si nesatios.

In urma cu multi ani, scriitorul Teodor Mihadas a avut o revelatie marturisitoare fata de Tudor Gheorghe. Se intampla inainte de 1989, intr-o carciuma din Ardeal, unde se aflau mari artisti si oameni de cultura ai Romaniei. 
 


"Foarte frumos canti! Ai harul de a simti muzica interioara a versurilor marilor nostri poeti. Mi-e teama insa ca aceste cantece frumoase ale tale sa nu devina slagare", i-a spus cantaretului Teodor Mihadas. "M-as simti profund jignit daca din difuzorul acela murdarit de muste, din carciuma aceasta ordinara, as auzi acum, brusc, versuri de Blaga, Barbu sau Vieru", a completat Mihadas. Sa fie acesta un motiv, o misiune a lui Tudor Gheorghe de a-si purta prin lume cantecele?

"Chemarea pasarii de acasa" este un concert inchinat poeziei si unui poet: Mircea Micu, scriitor aradean cu o bogata activitate literara, de o sensibilitate usor desueta, ar spune confratii sai contemporani, poate de un sentimentalism exacerbat, insa pliat perfect pe muzicalitatea si personalitatea lui Tudor Gheorghe.
 
Botosanenii au asistat la o seara de poezie, muzica, presarate cu amintiri, glume, ironii, aluzii politice. Chiar daca nu a beneficiat de o sala plina, concertul s-a situat in nota de distinctie si eleganta cu care Tudor Gheorghe ne-a obisnuit, in special cu seria spectacolelor "Anotimpurile".
 
"Chemarea pasarii de acasa" a fost un prilej de intoarcere la poezie, de popas interior, intim, de revelatie si profunzime a sentimentelor, iar botosanenii s-au bucurat pe masura frumusetii intamplarii artistice.    
  

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Mărțișoare oferite în trafic de polițiștii rutieri împreună cu reprezentații Registrului Auto Român (Foto)

astăzi, 14:42
102

Cu ocazia zilei de 1 Martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român, au oferit doamnelor și domnișoarelor întâlnite &...

Eduard Florescu își cere scuze: ”Chiar dacă nimic nu justifică manifestarea mea, aș vrea doar să explic…”

astăzi, 13:42
132

Cel mai bun marcator al gazdelor a fost înlocuit de Bogdan Andone în minutul 76, după ce a făcut un joc modest, ”încununat” cu penalty-ul executat lamentabil și ratat ...

(P) Visul tău poate deveni realitate cu alegerea unor proiecte noi de case și vile!

astăzi, 13:41
44

Dacă visezi la casa sau vila perfectă pentru tine și familia ta, trebuie să citești acest articol! Indiferent de preferințele și necesitățile tale, există o diversitate de opțiuni care te a...