Tezaur de istorie, cultură, tradiții și viață spirituală din lumea satului de odinioară la ȘEZĂTOAREA LA ROMÂNI – ediția a IV-a

Joi, 19 februarie 2015, începând cu ora 15.30,  în sala "Mihai Eminescu" a Complexului "Rapsodia" a avut loc a IV-a ediție a "Șezătorii la români", organizată de Asociația Umanitară "Inimi la unison" și Liceul Tehnologic Special "Sf. Stelian".

Oaspeți dragi, care  au fost întâmpinați cu pâine și sare, simbol al ospitalității  românești, ne-au ajutat  să recreăm atmosfera șezătorilor de altădată și să punem din nou în valoare frumusețea și bogăția obiceiurilor și tradițiilor strămoșești.

Au șezut la noi lucrând, povestind cu drag despre locurile natale, despre săteni, megieși, cunoscuți, rude și prieteni, delectându-ne cu snoave, glume, poezii, ghicitori, "gospodari" de frunte din Poiana Unțeni și Vorniceni.
Lada de zestre s-a lăsat ,,prădatăpentru câteva ceasuri pentru a ne bucura privirile, mintea și sufletul…
Copii, părinți, bunici, îndrumați de dascăli cu har, și-au arătat măiestria și la muncă, și la cântec, și la joc.

Am avut oaspeți și de la trei școli din municipiu, elevi de la Școala Gimnazială "Grigore Antipa", coordonați de prof. Oana Elena Răileanu, de la Școala Gimnazială nr. 11, coordonați de d-nele prof. Greta Cojocariu și Mirela Brehuescu și de la Școala Gimnazială nr. 12, coordonați de d-ra prof. Gabriela Lungu. Și din partea Liceului Tehnologic Special "Sf. Stelian" a participat un grup numeros de copii și tineri, îndrumați de cadre didactice care-și desfășoară activitatea la această instituție parteneră în organizarea șezătorii. 

Grupul de copii de la Poiana Mânăstireni a fost coordonat de d-na înv. Maria Clim și Părintele Liviu Botezatu, parohul Bisericii "Sf. Gheorghe" de la Poiana. Copiii, elevi ai ciclului primar, au dovedit că prețuiesc tradițiile și cunosc multe dintre vechile îndeletniciri și meșteșuguri pe care le-au învățat de la părinți, dar mai ales de la bunici.

Vorniceniul a fost reprezentat de un grup de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1,  de părinți și bunici coordonați de d-na înv. Marinela Mihai și d-na prof. Liliana Jijie. Ei au reusit sa impresioneze prin modul în care au pus in valoare tradiția meleagurilor natale, prin frumoasele momente artistice pregătite, prin sufletul deschis și iubirea față de semeni pe care le-au arătat și cu această ocazie, bucurându-ne  privirea și sufletul cu minunatele costume populare pe care le poartă cu mândrie și cu prețioasele piese de muzeu pe care au avut amabilitatea să le aducă și să le expună. Pentru noi au deschis lada de zestre și ne-au oferit minunatul prilej de a admira munca de o viață a unor oameni înzestrați cu talent și dăruire, din mâinile cărora au ieșit adevărate opere de artă.

Spiritual și sufletește ne simțim mult mai bogați după aceasta unică experiență pe care am trăit-o împreună cu o echipă exraordinar de motivată care a reunit trei generații: bunici, copii și nepoți frumoși la suflet și la port, cu mult bun simț și pricepuți în toate.

A fost o deosebită plăcere să-i avem în mijlocul nostru pe d-l prof. Gheorghe Gherman, fost director al Școlii din Vorniceni, autorul unei monografii a satului și pe doamna Rodica Jijie, artist popular, prezentă în calitate de bunică, pentru frumoasa prezentare a Vorniceniului și a impresionantei expoziții de artă populară. Sunt oameni deosebiți de la care tânăra generație ar avea multe lucruri folositoare de învățat.

D-na Steliana Băltuță,etnograf, prezentă și de această dată în mijlocul nostru, a punctat câteva aspecte legate de ritualul de nuntă și de lucrurile pe care orice fată de măritat trebuie să le aibă pregătite ca daruri pentru nași, socri, vornic, druște și vornicei, dar și despre ceea ce trebuia să conțină lada de zestre a unei viitoare mirese.

I-am avut părtași la bucuria noastră pe d-l Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului  "Europe Direct" Botoșani, pe d-na Maria Aramă, președinte al Asociației Învățătorilor Botoșani, pe d-ra director al Școlii Gimnaziale nr. 1 Unțeni, d-na înv. Rodica Marciuc, de la Școala Gimnazială "Grigore Antipa", d-na înv. Irina Oniciuc, de la Școala Gimnazială nr. 1 Stăuceni, d-na înv.Raluca Bejinariu, de la Școala Gimnazială Sarafinești – Corni, d-na înv. Simona Zamfirescu, de la Școala Gimnazială "Elena Rareș" Botoșani, părinți și tutori ai elevilor.   Un grup de copii cu sindrom Down însoțiți de părinții lor, membri ai Asociației "Ne Trebuie Speranță" și de d-ra psiholog Anca Buțincu, precum și un grup de tinere de la C.I.T.O. Botoșani însoțite de un instructor de educație, s-au numărat printre participanții la șezătoarea noastră. Tuturor le mulțumim și îi asigurăm de prețuirea și de recunoștința noastră.

Expoziția de obiecte specifice artei populare: ștergare țesute, cusute sau brodate, pernute, mileuri, piese ale portului popular, carpete, scoarțe, covoare, linguri de lemn pictate, organizată și cu contribuția doamnelor profesoare Maria Roșu, Maria Ciobanu, Florica Hănțescu, Angelica Bozianu, Lidia Țurcanu, Roxana Hudișteanu,Elena Asiminicesei, Valentina Butnariuc de la Liceul Tehnologic Special SF. STELIAN, a d-rei prof. Raluca Ciobanu, de la Școala Gimnazială "Grigore Antipa", a doamnei Carmen Dorofteiu, cadru didactic la Liceul "Alexandru cel Bun", a constituit cadrul adecvat de desfășurare a momentelor artistice pregătite special pentru această ocazie.

Am încercat și de această dată să aducem în atenție ceea ce poporul român are mai de preț: tradițiile și obiceiurile strămoșești care constituie cartea de vizită a națiunii noastre. Ele reflectă cu cea mai mare intensitate istoria și mai ales sufletul neamului românesc. Odată cu trecerea timpului multe dintre obiceiurile și tradițiile poporului nostru au dispărut sau au suferit modificări, oamenii orientându-și interesul către aspecte actuale ale mediului în care trăiesc, uitând că sunt români.  De aceea am considerat că este necesar să promovăm tradițiile, obiceiurile, folclorul și valorile etnografice specifice neamului românesc, cultura tradițională autentică  și să respingem falsele valori.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Sperăm ca în următoarele ediții să reușim să deschidem tinerei generații fereastra spre trecut pentru a descoperi ceea ce are încă poporul acesta mai frumos, tradiția, în vederea valorificării, îmbogățirii și transmiterii ei generațiilor următoare.

(Alina Răileanu)

INTRA AICI PENTRU FOTO SI VIDEO!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

astăzi, 21:09

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

astăzi, 20:17

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

astăzi, 19:48

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...