Testamentul lui Paţurcă: "Vă implor să mă ardeţi şi să-mi puneţi cenuşa la Troiţă" - VIDEO

Testamentul lui Paţurcă: "Vă implor să mă ardeţi şi să-mi puneţi cenuşa la Troiţă" - VIDEO

 CRISTIAN PATURCA  AGERPRES

"Am trăit pentru ţara mea, neamul şi regele meu!" scrie pe cutia ce conţine "testamentul" pe care cantautorul Cristian Paţurcă l-a lăsat familiei sale şi colegilor de la Asociaţia 21 Decembrie 1989.

Ceea ce Cristian Paţurcă a numit "testamentul" său este, de fapt, câte o scrisoare în care îşi ia adio de la fiul său Vlad, de la fosta soţie Sorana, de la rude şi prieteni dragi, potrivit agerpres.ro. În aceste scrisori, el îşi exprimă şi ultima dorinţă - aceea de a fi incinerat, iar cenuşa să îi fie depusă la Piaţa Universităţii.

"Vă implor să mă ardeţi, iar cenuşa mea să o puneţi la Troiţa din Piaţa Universităţii. (...) Gândul cel mai bun îl am pentru fiul meu", îi roagă cantautorul pe "cei care l-au iubit, admirat, apreciat sau urât".

Chitara lui Cristi Paţurcă va fi lăsată fiului său.

Cristian Paţurcă îi roagă, pe această cale, pe cei apropiaţi să nu permită ca, "atunci când va veni vremea", la căpătâiul său să se afle o serie de persoane, printre acestea fiind fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, "clica lui", foştii preşedinţi ai Asociaţiei 21 Decembrie 89 Adrian Dumitrescu şi Puiu Aferăriţei.

Într-o altă scrisoare, de această dată autobiografică, datată 13 decembrie 2007, Cristian Paţurcă se adresează "Îngerului Cristian", care l-a păzit tot timpul vieţii sale şi care "l-a suportat cu bune şi cu rele". Pe câteva pagini, el povesteşte cum a trăit "cât şapte vieţi", o viaţă frumoasă, în care nu a făcut rău nimănui, a iubit femeile, o viaţă grea de turnee, dar în care a îndeplinit dorinţa tatălui său - aceea de a cânta.

"Am cărat scule pentru Cenaclul Flacăra şi, la un moment dat, Adrian Păunescu şi-a dat seama că ştiu să cânt", îşi aminteşte Cristi Paţurcă în scrisoarea autobiografică.

Cantautorul rememorează, în cuvinte emoţionante, momentele trăite în decembrie 1989, când a fost "martor la vieţi secerate", descrie "scena balconului" de la Universitate, unde a cântat şi când, după cum spune el, "l-a înţeles pe Nicolae Ceauşescu", dar a reuşit să nu se îmbolnăvească de "sindromul balconului".

Paţurcă îi mai povesteşte "Îngerului Cristian" cât de emoţionat a fost atunci când i-a sărutat mâna Papei Ioan Paul al II-lea şi când s-a aflat alături de "liderul lumii Bill Clinton", care i-a ascultat muzica.

"Atunci, Îngerule Cristian, am ştiut că exişti!", spune Paţurcă în scrisoarea-testament.

Cu mai puţină emoţie, dar fără regrete, autorul "Imnului Golanilor" îşi aminteşte de "intrarea sa în politică" şi de participarea lui la campanii electorale.

Nu în ultimul rând, el povesteşte despre relaţia cu fosta soţie Sorana, pe care spune că a iubit-o foarte mult, dar de care s-a despărţit după mai bine de zece ani de căsnicie.

Conducerea Asociaţiei 21 Decembrie 1989 a fost delegată, de sora şi verişoara primară a cantautorului, să se ocupe de toate demersurile legate de funeraliile acestuia. Trupul neînsufleţit al lui Cristian Paţurcă va fi depus miercuri la Casa de Cultură a Studenţilor "Grigore Preoteasa" din Capitală, iar joi la sediul Asociaţiei 21 Decembrie 1989. Funeraliile artistului vor avea loc vineri, când este programată incinerarea. Cristian Paţurcă a fost găsit mort, marţi, în jurul orei 14,15, la domiciliul său din Bucureşti. Avea 45 de ani şi a murit în urma unei îndelungate suferinţe. (RTV)

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2024

astăzi, 17:33
11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul județean Botoșani informează că începând de astăzi, 09 mai 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii un...

BIZZ.CLUB Botoșani organizează workshop cu Zoltán Veres

astăzi, 16:07
45

Pe 22 mai, începând cu ora 08:45, BIZZ.CLUB Botoșani, organizează o întâlnire extraordinară la Hotel Rapsodia din Botoșani, dedicată atât membrilor, cât și no...

Un bărbat din Dorohoi își va petrece următorii cinci ani după gratii, care este motivul!

astăzi, 15:28
166

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 44 de ani, din municipiul Dorohoi, pe n...