"Poeti dupa gratii" - Manastirea Petru Voda lanseaza un volum de poezii scrise in inchisorile comuniste
Stiri Botosani Thursday, 20 January 2011 CulturăCe a insemnat poezia in inchisoare o marturisesc cei ce au trecut prin acele locuri. A fost, alaturi de rugaciune, hrana sufleteasca, scara catre cer, intarire si izvor de traire in mijlocul unui regim inuman. Valoarea ei nu este in primul rand literara, ci aceea de marturisire a suferintelor si conditiilor de detentie, si mai ales a modului cum s-au reflectat acestea asupra sufletelor, asupra starii interioare a celor intemnitati. Toata aceasta imensa suferinta ce au indurat-o a determinat o profunda interiorizare, o puternica legatura cu Dumnezeu.
Detinutii s-au imputinat trupeste, dar s-au imbogatit sufleteste. De aceea poezia este plina de simtiri curate si ganduri inalte. Dragostea de Dumnezeu si neam sunt simtamintele cele mai puternice pe care le-au purtat in suflete acesti alesi ai neamului si, bineinteles, tot ele sunt firul rosu ce strabate poeziile lor.
Poezia a fost ea insasi prigonita. Pentru un singur cuvant scris pedeapsa era foarte aspra. Se scria doar in minte, in memorie, hartia si creionul fiind cu desavarsire interzise. Radu Gyr a fost condamnat la moarte pentru scrierea unei poezii. Comunistii au incercat, prin regimul diavolesc pe care l-au impus, sa abrutizeze fiinta umana, sa faca un "om nou", un neom.
Trebuie stiut si faptul ca poezia concentrationara, ca dimensiune si valoare literara, este un fenomen romanesc, unic in lume. Acum, cand se cunosc marturii despre intregul Gulag comunist, se poate vedea foarte bine acest specific al temnitelor din Romania. Intre anii 1993 si 1997, la initiativa si cu osteneala unor fosti detinuti politic, au aparut cinci volume de poezii intitulate "Poeti dupa gratii" (coordonate de catre Constantin Aurel Dragodan), care acum, dupa atata vreme, cu greu mai pot fi gasite. Lipsa materialului de acest fel de pe piata de carte din tara, si mai ales valoarea acestor poezii, ne-au indemnat la demersul republicarii lor, chiar daca doar partiale. In temnite s-au scris zeci de mii de versuri.
Multumim doamnei Simona Popa (fiica marelui poet Radu Gyr) si celorlalti mostenitori ai drepturilor de autor, ca si acelora dintre poeti care mai traiesc, pentru ingaduinta de a publica aceste poezii. Fata de editia la care am facut referire, am adaugat cateva poezii pe care le-am considerat reprezentative la Radu Gyr, Nichifor Crainic, Andrei Ciurunga, Ion Golea, Zorica Latcu (Maica Teodosia). Am introdus, de asemenea, cateva dintre poemele doamnei Eugenia Indreica Damian. Marele Vasile Voiculescu a facut si el patru ani de temnita grea. Din pacate nu am putut sa-l includem in aceasta antologie deoarece nu am primit acordul familiei. Dorim ca editia de fata sa fie un nou pas in mai buna cunoastere a acestui important capitol al literaturii romane – literatura detentiei. Speram ca atentia criticilor de specialitate, a tinerilor cercetatori, a profesorilor de limba si literatura romana sa se indrepte spre acest fenomen cultural, pentru a ajuta publicul larg si in special tanara generatie sa inteleaga valentele si mizele fundamentale ale acestor versuri de exceptie. Multumim in mod deosebit Parintelui Justin Parvu, care ne-a sprijinit atat material, cat si duhovniceste, la realizarea acestei carti. De asemenea, multumim doamnei Aspazia Otel Petrescu, care, in calitate de fosta detinuta politic, ne-a daruit un minunat cuvant despre poezie.
Manastirea Petru Voda, decembrie 2010
Pentru a fi accesibila unui numar cat mai mare de cititori, recomandam distribuitorilor ca pretul final de vanzare al acestei carti sa nu depaseasca 20 RON.
Comenzi la:
telefon: 0747.499.930 begin_of_the_skype_highlighting 0747.499.930 end_of_the_skype_highlighting
e-mail: distributie@predania.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Atenție, femeie furioasă! (Foto, Video)
astăzi, 07:15
Un inspector de la Criminalistica raporteaza prin statie: - Sefu, am ajuns la locul faptei. - Si care este situatia?... - O femeie si-a injunghiat sotul cu 10 lovituri de cutit, l-a impuscat ...
Calendar ortodox, 15 noiembrie: Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ; Începutul Postului Naşterii Domnului
astăzi, 07:00
Sfântul Paisie (†1794) s-a născut în oraşul Poltava din Ucraina în anul 1722 într-o familie preoţească. Din botez a primit numele Petru. A fost dat să înveţe...
Zeci de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Botoșani, unele au primit avertisment!
Thursday, 14 November 2024
Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor...