TAIFAS LA STIRI: 7 intrebari, mai multe raspunsuri!

TAIFAS LA STIRI: 7 intrebari, mai multe raspunsuri!
Despre modele si antimodele, compromis sau atitudinea fata de compromis! Stiri Botosani a invitat la Taifas oameni care, prin natura profesiei lor, se afla in contact cu cat mai multi dintre noi, traitorii simpli intr-o Romanie tot mai confuza, tot mai nesigura.

Au raspuns celor 7 intrebari un consilier juridic dintr-o institutie care se confrunta cu cele mai mari probleme sociale, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani. De asemenea, am invitat in mod special sa raspunda intrebarilor noastre un jurnalist nascut pe meleaguri botosanene, care in prezent scrie la una dintre cele mai importante publicatii din Romania, precum si un avocat care, in anumite momente ale vietii, s-a aflat si in linia intai a politicii. Taifasul se incheie cu o prezenta extrem de agreabila, cea a unei eleve a Liceului de Arta "Stefan Luchian", cunoscuta botosanenilor in special prin activitatea sa in cadrul grupului folk "Pasiuni pe corzi".

7 INTREBARI adresate invitatilor la TAIFAS:

1. E clar ca ne aflam intr-un spatiu extrem de degradat din punct de vedere social, politic, economic, educational, moral. Care din aspectele enumerate vi se par mai ingrijoratoare, chiar imposibil de recuperat de generatiile viitoare?
2. Mai are Romania modele? Sau nevoia de modele este o notiune cazuta deja in derizoriu, intr-o societate care se bazeaza doar pe fortele proprii, la limita unui orgoliu personal si, deseori, autodistrugator?
3. Enumerati trei nume care ar putea contribui la refacerea spirituala a tinerilor.
4. Putem identifica antimodelele societatii actuale? Care ar fi acelea? Daca nu, inseamna ca exista o vina colectiva in degradarea pe care o strabatem?
5. Ati face un compromis de dragul carierei?
6. Ce este mai periculos: compromisul pe care il face - in mod repetat - un coleg de breasla, sau lipsa de atitudine fata de compromisul pe care il face - in mod repetat - colegul de breasla?
7. Dezvaluiti o metoda personala prin care va deconectati de la problemele cotidiene.     

ANCA GRADINARU, 33 de ani, consilier juridic DGASPC Botoşani: "Românii au pierdut credinţa în Dumnezeu!"

1.Cred că fiecare din aspectele menţionate este extrem de degradat, la modul cel mai grav şi îngrijorător cu putinţă. Consider că există o interdependenţă între toate acestea, dar, dacă fiecare dintre noi, dar, mai ales, cei care fac parte din clasa politică, ne-am revizui moralitatea, poate hăul în care alunecăm cu atâta seninătate ar deveni o speranţă de bine, pentru mulţi oameni. Îmi doresc ca niciunul dintre aspecte să nu fie iremediabil pierdut.
2.România are modele. Nenumărate, nepreţuite şi, din păcate, mult prea discrete. Noţiunea de modele nu este desuetă, este doar devalorizată. Trăim vremuri în care cele mai mediocre minţi au ieşit în spaţiu public şi îşi cultivă cu deosebit succes modelul. Dacă în societatea noastră a devenit atât de controversată chestiunea veche de când lumea, ce e bine şi ce e rău, cine defineşte ce e valoros şi ce nu, poate ar trebui să înţelegem că, de fapt, românii au pierdut credinţa în Dumnezeu şi… ce mare păcat, şi cât rău ne aşteaptă!
3.Dr. Cristian Andrei, Dan Puric, Monica Tatoiu
4.Antimodelele sunt atât de stridente şi, graţie presei/mass-media, atât de prezente, încât să le identifici e ca şi cum ai respira. Gigi Becali, Simona Senzual, Bianca Drăguşan (nu-i ştiu exact numele, dar sper că nu am botezat-o şi se înţelege la cine mă refer) sunt doar câteva nume care-mi bântuie acum gândurile, pentru a le da ca exemplu. Inevitabil, există şi o vină colectivă faţă de degradarea al cărei subiect suntem, pentru că suma cererilor creează oferta, pentru că discreţia modelelor permite ca prostia să îşi manifeste public fudulia.
5.Da, dar nu orice fel de compromis.
6.Cred că lipsa de atitudine este mult mai gravă decât compromisul în sine. Un compromis făcut fără nicio frământare nu mai e compromis, e doar oportunism fără scrupule, iar atitudinea defineşte calitatea omului.
7.Lectura (beletristică).

IRINA MUNTEANU, 35 de ani, jurnalist Jurnalul National, Bucuresti: "Daca nu ar fi promovate, antimodelele ar fi inofensive!"

1.Cred ca educatia este cea mai importanta, de acolo pleaca totul, modul in care ne raportam la lume si modul in care actionam sau nu pentru ca viata celor din jur sa devina mai buna. Daca nu intelegem care e contextul, atunci nu avem cum sa realizam ca lucrurile stau rau si ca trebuie sa facem ceva sa le schimbam.
2.Nu stiu daca Romania are modele. Eu am modele si cred ca, daca avem destula rabdare, putem invata ceva de la fiecare om pe care il cunoastem. Intr-adevar, astazi superficialitatea si capacitatea de a te vinde bine merg mana in mana, dar nu cred ca trebuie sa generalizam. Daca nu suntem capabili sa admiram, inseamna ca suntem deja morti.
3.Nu vreau sa numesc pe nimeni, pentru ca pe de o parte, daca spun niste nume semnificative pentru mine, ele poate nu inseamna nimic pentru cei mai multi, pentru ca nu apar la televizor, iar daca as numi persoane cunoscute, ar trebui sa accept importanta televiziunii in crearea de modele.
4.Cred ca mass-media, mai ales cea de factura tabloida, are un mare rol in degradare. Practic, daca nu ar fi promovate, antimodelele ar fi inofensive.
5.Depinde de context, depinde de domeniu.
6.Ambele.
7.Citesc literatura, ma uit la seriale, ma plimb.

DINU BUCECEANU, avocat, Botosani: "Condamnabila este lipsa de atitudine, si nu compromisul"

1.Intr-o societate cu derapaje economice severe cel mai vulnerabil este, din punctul meu de vedere, factorul moral, multi fiind dispusi sa se faca "frate" cu dracul pana trec puntea. Insa problema este ca nu putini sunt cei care raman "frate" cu dracu chiar daca au trecut puntea.
2.Orice societate are nevoie de modele pentru ca in lipsa unui punct de referinta este imposibil sa stii unde te afli. Pe de alta parte, copierea cu obstinatie a unui model, oricat de bun ar fi acesta, poate avea drept consecinta "atrofierea" personalitati deoarece intotdeauna o copie nu poate fi mai buna decat originalul.
3.Personal, nu vad decat un singur raspuns: Oricine poate contribui la refacerea spirituala a tinerilor.
4.Exista ceva mai periculos decat un antimodel si anume COPIA UNUI MODEL, consecinta directa si imediat fiind disolutia personalitatii imitatorului.
5.Compromisul este in fapt abilitatea de a gasi calea de mijloc, desigur in masura in care nu esti nevoit sa-ti incalci propriile principii si nici sa nu aduci atingere drepturilor celorlalti. Pe aceste considerente, cred ca cei doi termeni - COMPROMIS si CARIERA, nu sunt intr-un raport antagonic in conditiile in care nu incalci conditiile aratate mai sus.
6.Condamnabila este lipsa de atitudine, si nu compromisul.
7.Familia.    

IOANA PÎNZARIU, eleva Liceul de Arta Botosani: "Moralitatea şi cultura nu mai sunt în vogă printre tineri"

1.E adevărat că generaţiile viitoare vor avea mai multe dezavantaje ca cele actuale, pentru că lumea e, în primul rând, într-un continuu declin cultural şi mai ales spiritual. Dar nimic nu este irecuperabil. Tinerii pot redobândi  onoarea ţării atât în plan economic, cât şi spiritual.
2.În România au fost şi vor fi oameni înzestraţi, cel puţin la fel de mulţi ca în alte ţări. Avem oameni foarte valoroşi printre noi, iar cei care vor să îi urmeze nu sunt puţini. Problema este că moralitatea şi cultura nu mai sunt în vogă printre tineri, în acest secol în care televizorul promovează nevoia de bani şi alte placeri materiale.
3.Pavel Corut, Radu Gyr, Petre Ţuţea sunt modele contemporane demne de urmat din ţara noastră. La nivel mondial, oamenii care mi-au transformat viaţa sunt Richard Bach şi Umberto Eco.
4.Este într-adevăr o vină colectivă, atât a manipulatorilor, cât şi a celor care se lasă manipulaţi. Nu pot să dau exemple, pentru că oricum nu le-aş putea cuprinde pe toate, dar e clar că se încearcă o aducere a tinerilor la stadiul de materialism, idealismul fiind denigrat constant. 
5.Desigur că aş face compromisuri pentru carieră, în condiţiile în care ele nu mi-ar contrazice principiile. Nu aş sacrifica în nici un caz convingerile mele religioase şi nici fericirea familiei pentru carieră.
6.Ambele sunt periculoase, dar având în vedere că acel compromis este individual, iar lipsa de atitudine este o problemă generală, cred că cea de-a doua varianta poate face mai mult rău omenirii.
7.Sunt multe moduri în care reuşesc să mă relaxez. În primul rând folosesc muzica pentru a-mi sublima energiile. Mă ajută şi sportul, plimbările în natură, poezia, rugăciunea. Aş dori chiar să citez din cantautorul Adrian Beznă, care spunea în cântecul său "Descantec de mine:
"Si mă întreb atuncea, Oare
Mă-ntreb pentru fiecare
Oare câte drumuri sunt
De la noi până la vânt
 
Şi mă rog atunci cu lacrimi 
De la nu ştiu câte patimi
Mă rog pentr`un pumn de stele
Chiar deasupra vieţii mele". 

VEZI SI:

TAIFAS LA STIRI CU RADU DORULET: Vor fi si ziaristi someri!
TAIFAS LA STIRI CU CLARA ARUSTEI, fiica poetului Cezar Ivanescu - Tatal meu era un om profund credincios
TAIFAS LA STIRI CU SORIN ANDRONACHE: Am avut propuneri sa plec din Botosani, dar le-am refuzat politicos
TAIFAS LA STIRI cu Ovidiu Cernauteanu: Sa fim mandri de originea si de tara noastra, asta am invatat de la poporul norvegian
TAIFAS LA STIRI - CAPITANUL CRISTIAN FECIUC: Nu exista reusita fara efort. Daca muncesti, vei merita si vei avea
TAIFAS LA STIRI CU GELLU DORIAN: Poetii fac ceea ce trebuie sa faca - exista si-si scriu poezia

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
258

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
316

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
712

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...