În perioada 1-7 august 2022, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, s-a desfășurat o nouă ediție a Taberei de scriere creativă.
La cele zece ateliere, coordonate de Simona Popescu și Ștefan Manasia, tinerii poeți au avut posibilitatea să se familiarizeze cu un set de instrumente teoretice și să-și dezvolte abilitățile practice de scriere a unui text poetic, și-au citit propriile texte, au participat la discuții. Programul taberei a inclus și vizitarea ghidată a Memorialului Ipotești, o vizită de documentare în Botoșani, un atelier la Lacul cu nuferi.
La Tabăra de scriere creativă de la Ipotești au participat poete și poeți din Arad, Botoșani, București, Cluj, Craiova, Iași, Suceava, Timișoara, care au debutat editorial în ultimii ani sau care urmează să debuteze: Daniela Bejinariu, Andrei-Codrin Bucur, Victor Nicolae Ciobanu, Ioan Coroamă, Irina-Roxana Georgescu, Alexandru Higyed, Daria Maruseac, Luca Ștefan Ouatu, Ana Paraschivescu, Ana Pasanciuc, Alberto Păduraru, Alexia Plăcintă, Alexandru Turculeț.
În perioada taberei, cei doi coordonatori – Simona Popescu și Ștefan Manasia – au acordat și un interviu postului local de televiziune TELE 'M, care poate fi vizualizat pe: https://fb.watch/eN_aRtA_WR/
Programul educațional al Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” include două tabere de scriere. Pentru elevii între 10 și 18 ani, se organizează anual Incubatorul de lectură (ajuns, în 2022, la a cincea ediție), coordonat de poeta Svetlana Cârstean.
În 2019, a avut loc prima ediție a Taberei de scriere pentru tineri autori – Școala de vară „Gheorghe Crăciun” –, organizată în parteneriat cu Editura Paralela 45 și avându-i coordonatori pe scriitorii Florin Iaru, Marian Ilea, Cosmin Perța. La cea de-a doua ediție a taberei, în august 2021, la inițiativa criticului literar Al. Cistelecan, au participat poeți care au debutat în 2020 și au trimis volumele pentru concursul de acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. Atelierele au fost coordonate de poeții Moni Stănilă și Cosmin Perța.
(Comunicat de presă)