Sute de botoșăneni în jurul Bisericii "Sf. Gheorghe" din Botoșani pentru a întâmpina, duminică seara, racla cu părticele din Moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfântului Mucenic Mina!
Părinți cu copii mici, bătrâni ostenitori întru credință, femei purtându-și cu răbdare timpul, cu toții au pășit spre biserica ocrotitoare a orașului în sfânta zi a mironosițelor, în care biserica le cinstește pe femeile creștine.
Cu ramuri de salcie sau flori, cu evlavie și bucurie pe chip, sute de oameni au așteptat să se închine la sfintele moaște, în timp ce soborul de preoți rostea Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi pe cel al Sfântului Mina, urmate de slujba Vecerniei.
Racla cu sfintele moaşte va rămâne spre închinare, la Biserica „Sfântul Gheorghe”, până pe data de 29 aprilie.
Mâine, pe 23 aprilie, creștinii vor veni din nou pentru a participa la Sfânta Liturghie pe care IPS Teofan o va oficia la Biserica "Sf. Gheorghe" împreună cu un sobor de preoți. După oficiera slujbei, creștinii vor fi cinstiți cu un pahar cu vin și o farfurie cu bucate din partea municipalității.
Biserica "Sf. Gheorghe" Botoșani este ctitorie a Doamnei Elena Rareș, soția lui Petru Rareș, așa cum aflăm și din inscripția în limba slavonă de deasupra ușii de intrare în sfântul locaș: „Elena, fiică de Despot, doamna răposatului Petru Voevod, a zidit acest hram întru numele Sfântului mare mucenic Gheorghe în târgul Botoşanilor”, în anul 1551.
Biserica „Sfântul Gheorghe" este legată de una din peceţile vechi ale oraşului, sigiliul având simbolul „Sfântul Gheorghe călare pe cal omorând balaurul cu o suliţă" pe un act din anul 1780 şi poartă înscrisul: „Pecetea târgului Botoşani afierosit la Sfântul Gheorghe, 1780".
Din anul 1999, aici slujește Pr. iconom stavrofor Dumitru Mateciuc din ianuarie 1999.