Reacția starețului Mănăstirii Sihăstria vine după ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea a nu mai puțin de 16 mari creștini români, printre aceștia aflându-se și doi duhovnici botoșăneni:
Părintele ieroschimonah Paisie Olaru, duhovnicul Mănăstirii Sihăstria, cu titulatura Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie.
Părintele arhimandrit Cleopa Ilie, stareţul Mănăstirii Sihăstria, cu titulatura Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie.
”Salutăm cu multă evlavie, cu recunoștință și bucurie duhovnicească mai ales această hotărâre de aprobare a canonizării celor doi părinți din Mănăstirea Sihăstria, Cuviosul Paisie Olaru și Cuviosul Cleopa Ilie”, a declarat vineri, pentru Basilica.ro, Arhim. Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria.
(Arhim. Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, foto: Basilica)
„Închinătorii și pelerinii Mănăstirii Sihăstria așteptau și ei de mult timp această hotărâre. Adeseori ne întrebau, chiar și la șapte ani, dacă nu cumva se deshumează, dacă nu cumva se canonizează, iar noi le-am spus că îi considerăm sfinți deja. De fapt, unul din criteriile pentru canonizarea sfinților este evlavia credincioșilor față de acest sfinți”, a subliniat părintele arhimandrit.
„Noi nu putem, ca mănăstire, să luăm hotărâri fără aprobarea celor mai mari din Biserica noastră, dar ne așteptăm și la deshumarea celor doi părinți de la Sihăstria, știm că se lucrează chiar la raclele lor și ne pregătim să primim în biserica mare a mănăstirii moaștele acestor doi sfinți”, a continuat starețul Mănăstirii Sihăstria.
Ocrotitori ai obștii
„Avem recunoștință pentru acești părinți. Numele Sihăstriei a devenit cunoscut mai ales datorită lor. Întotdeauna când m-am simțit mai slab sau mai neputincios, le-am cerut ajutorul. Și aceasta o fac și ceilalți părinți. Merg la cimitirul mănăstirii noastre, se roagă la mormintele acestor doi sfinți, poate și la alți părinți la care au avut evlavie”, a mai transmis Arhim. Arsenie Popa.
„Iată că viața lor simplă, dar plină de evlavie, o viață de nevoință, de rugăciune, de dragoste de Dumnezeu și de aproapele, a făcut ca Mănăstirea Sihăstria să crească, să se dezvolte și duhovnicește, dar și în plan material.”
„Noi în continuare le cerem rugăciunile acestor sfinți, pentru că noi credem că ei sunt vii și, iubind mănăstirea și viețuitorii ei, ne poartă de grijă în continuare”, a adăugat starețul.
„Încercăm să le urmăm exemplul. Sigur, adeseori ne simțim depășiți cu mult de viața lor sfântă, față de cea a noastră de acum, dar nu deznădăjduim, ci dimpotrivă, avem o mare nădejde la mijlocirea acestor doi sfinți.”
„Îi așteptăm pe toți credincioșii care au avut evlavie la cei doi sfinți sau vor să le cunoască viața să vină la Sihăstria, să se închine, să cunoască atmosfera de sfințenie care se resimte și în biserică, dar și la mormintele din cimitirul în care ei locuiesc cu rămășitele trupești în momentul de față”, a mai transmis starețul Mănăstirii Sihăstria.