Iubitorii de teatru și cei care doresc să se deconecteze de la cotidian sunt așteptați, sâmbătă și duminică, la Casa Tineretului pentru a viziona spectacolele „Ciudat imobil” și „Bocitoarele vesele”.
Spectatorii sunt așteptați în sală de la ora 18:00.
Sâmbătă va fi jucat spectacolul „Ciudat imobil”, în regia lui Horia Suru, câștigătorul de anul trecut al premiului UNITER pentru cea mai bună regie.
Spectacolul pune în valoare dimensiunea socială a ființei umane, precum și importanța comunicării, a comunității și a alterității. Din distribuție fac parte, drept locatari Alexandra Vicol, Alexandru Dobynciuc, Bogdan Muncaciu, Floricel Aionițoaei, Cezar Amitroaei, Daniela Bucătaru, Ioan Crețescu, Gheorghe Frunză, Lenuș Moraru, Lidia Uja, Valentin Popa, Dragoș Radu. Spectacolul include un colaj de texte semnat de Dumitru Solomon. Asistent de regie este Ella Nistor, iar ilustrația muzicală este asigurată de Horia Suru. De decor se ocupă Mihai Pastramagiu, iar costumele sunt asigurate de către Cristian Marin.
„Locuim cu toții pe o planetă pe care ne chinuim în fel și chip și uităm unii de alții, uităm că suntem colocatari pe această planetă. În același timp, percepem comunicarea drept un fapt simplu, de la sine înțeles. O comunicare devine reală doar atunci când se exprimă mai multe puncte de vedere. Rezultă că trebuie să avem grijă permanent că, în afara propriului eu, a propriului ego, există și un punct de vedere al celuilalt. Abia atunci când se pun în discuție toate sugestiile formulate, cred că se realizează, cu adevărat, un început al comunicării!”, a precizat regizorul Horia Suru.
Horia Suru a fost distins cu Premiul pentru cea mai buna regie la Gala UNITER 2022.
Duminică, sunteți așteptați la spectacolul „Bocitoarele vesele” după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilachi. Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt asigurate de Victoria Bucun.
Distribuția este alcătuită de Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lidia Uja, Irina Mititelu, Gheorghe Frunză, Narcisa Vornicu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Ella Nistor, Bogdan Muncaciu, Gina Pătraşcu Zamfirache, Ioan Creţescu, Cristina Gheorghe, Dragoş Radu, Lorena-Petronela Chiribuţă, Răzvan Amitroaei, Alexandra Vicol, Anastasia Șoptică, Volin Costin.
„Bocitoarele vesele” este o realizare artistică totală, dar mai ales unicat în România. Este singurul spectacol în care tradiţiile arhaice şi geto-dacii reuşesc să intre în lumea lui Shakespeare.
„Totul a pornit de la o idee din una din piesele lui Shakespeare. Eu am mai făcut încercări de a adapta texte din Shakespeare la legendele noastre, la folclorul nostru. Cunoscând trupa Teatrului „Mihai Eminescu“, mi-am dorit să aduc în prim-plan o echipă de fete care poate trece de la dramatic, de la tragic, aşa cum sunt bocitoarele, la o situaţie comică, plină de viaţă – de unde şi veselia din spectacol. Totul se construieşte pe ideea veşniciei. Liniile de dragoste din opera lui Shakespeare arată tocmai raporturile de dragoste veşnică dintre oameni. Spectacolul este construit cu ecouri care vin de la daci, cu îndeletnicirile lor, cu cântecele lor. Tot ceea ce am moştenit noi din folclor vine tocmai din măreţia acestui popor”, a declarat regizorul Alexandru Vasilachi, managerul Teatrului „Mihai Eminescu”.
Durata spectacolului este de 120 de minute, cu pauză. Prețul unui bilet este de 36 de lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari este de 18 lei. Biletele pot fi cumpărate de la Casa Tineretului, Agenția Teatrală din incinta Cinematografului „Unirea” și online de pe https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani