Spectacol online oferit publicului, de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret

În fiecare an, la 20 martie, este marcată Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, un eveniment iniţiat în 2001 de Asociaţia Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret - ASSITEJ (Association Internationale du Théatre pour L´Enfence et la Jeunesse), organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1965, potrivit www.assitej-international.org.

Organizaţia încurajează centrele naţionale, membrii individuali, companiile, organizaţiile artistice, mediul universitar, învăţătorii, artiştii profesionişti şi alte persoane interesate de teatru să determine publicul tânăr să folosească data de 20 martie drept instrument pentru dreptul la teatru şi arte, în general, al copiilor şi tinerilor. În fiecare an, centrele şi reţelele ASSITEJ din întreaga lume oferă activităţi variate, de la conferinţe, spectacole, ateliere şi evenimente media speciale conectate la #takeachildtothetheatre.

În contextul pandemic actual, actorii Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” au programat pentru sâmbătă și duminică, cu începere de la ora 11:00, spectacolul „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, de Petre Ispirescu, în regia lui Marius Rogojinschi. Scenografia este asigurată de Mihai Pastramagiu iar de muzică se ocupă Ovidiu Șvarț.

Spectacol este disponibil online, accesând următorul link: https://youtu.be/QTjuy7QAN2Y,

Din distribuția spectacolului fac parte îndrăgiții actori: Claudiu Gălăţeanu, Florin Iftode, Aurica Dobrescu, Ibica Leonte, Mihaela Ştempel, Anamaria Chelaru, Dana Popa, Marius Rusu, Cristinel Onofrei, Mihai Donţu.

„Plecat în căutarea unei promisiuni, făcută la naştere de către tatăl său, aceea de a găsi tărâmul „Tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte”, Făt-Frumos însoţit de calul său, străbate un drum al primejdiilor din care ies mereu învingători până ajung pe tărâmul căutat: cel al „Tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte”. Aici este  de fapt locul nemuririi, al timpului mereu acelaşi, unde Făt-Frumos o cunoaşte pe stăpâna locurilor, o frumoasă prinţesă. Îndrăgostindu-se unul de celălalt, Făt-Frumos rămâne împreună cu prinţesa, care-i devine între timp soţie, uitând de trecerea timpului şi rămânând mereu tânăr.

Plecând la vânătoare, dintr-o nefericită întâmplare, uită de sfatul prinţesei, acela de a evita VALEA PLÂNGERII şi nimereşte în acel loc, ce-i stârneşte dorul de părinţi şi de a se întoarce la ei. Drumul întoarcerii îi dezvăluie trecerea timpului. Ajuns la palatul tatălui său, Făt-Frumos este deja bătrân, iar locurile copilăriei deveniseră o ruină. Părinţii săi nu mai trăiau de mult, iar a se întoarce înapoi la prinţesă era peste puterile sale.

Astfel, decide să rămână între ruinele castelului părintesc, lăsându-şi calul să se întoarcă înapoi pe tărâmul „Tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte”. Rămas singur şi bătrân Făt-Frumos este găsit de către moartea sa, care firesc îi stinge viaţa ca oricărui muritor.” (regizor, Marius Rogojinschi)

 

 

Spune-ne opinia ta