Spectacol cu și despre femei, în premieră la Teatrul „Eminescu”: „Este un spectacol despre femei, despre cât de dependente sunt sau nu de bărbații din viața lor” (video)

Spectacol cu și despre femei, în premieră la Teatrul „Eminescu”: „Este un spectacol despre femei, despre cât de dependente sunt sau nu de bărbații din viața lor” (video)

Sâmbătă și duminică, de la ora 18:00, iubitorii de teatru sunt așteptați la Casa Tineretului pentru a viziona un spectacol în premieră, oferit de actorii Teatrului „Mihai Eminescu”.

Este vorba despre „Eroine”, după Publius Ovidius Naso, adaptat și regizat de Andrei Măjeri. Tot el a realizat scenografia și ilustrația muzicală. Coregrafia este realizată de Victoria Bucun, iar Teodor Humă a contribuit pe partea de video.

Din distribuția spectacolului fac parte actrițele Alexandra Acalfoae, Crenola Muncaciu, Dana Bucătaru, Lenuș Moraru, Ella Nistor, Lidia Uja, Silvia Luca, Irina Mititelu și Gina Pătrașcu-Zamfirache.

Spectacol cu și despre femei

Andrei Măjeri, regizorul spectacolului, a povestit în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc, marți, la Cinematograful „Unirea”, că acest spectacol se bazează pe femei. Deși poetul latin are peste 20 de poeme, regizorul botoșănean a recurs doar la 9 poezii, care s-au pliat cel mai bine actrițelor.

„Eroine este un spectacol bazat pe niște scrisori ale poetului latin Ovidius, care nu au mai fost montate în teatru până acum, din ce știu eu. Traducerea scrisorilor îmi aparține. Spectacolul este format dintr-o suită de monoloage, aceste scrisori au devenit cumva niște monoloage, niște mini one women show-uri. Într-o formulă foarte hipo-expresivă, foarte redusă scenic, preponderent într-o barcă, este un spectacol despre femei, despre cât de dependente sunt sau nu de bărbații din viața lor, despre iubiri, formule mai mult sau mai puțin greșite, pe care le veți putea descoperi urmărind-le pe ele. Am încercat pe alocuri să perspectivăm față de ce zicem, ce reprezentăm, să criticăm poate ceea ce prezentăm. Spectacolul va avea o formulă fresh, care s-ar putea plia pe multe spectacole contemporane, mai centrate pe un anumit mod de a face teatru. Trupa de aici, adică partea feminină cu care am lucrat eu pentru acest spectacol, adică ele sunt stâlpii acestui spectacol. Este cu și despre ele”, a precizat Andrei Măjeri.

Cu câteva luni în urmă, reprezentanții instituției de cultură au lansat un apel în media locală și pe site-urile de socializare, cu privire la niște scrisori ce ar urma să facă parte din acest spectacol. Partea cu scrisorile este una surpriză, spune regizorul, pentru că vor face parte din intro-ul acestei piese.

„Scrisorile pe care cetățenii ni le-au trimis și, pe care noi încă nu le-am deschis, vor face parte din spectacol. Ele vor fi în intro-ul spectacolului. De fiecare dată când construiesc un spectacol mă gândesc la o formulă de a face captație, de a introduce spectatorul”, a adăugat Măjeri.

„Pentru mine cel puțin, nu am gândit acest spectacol ca un text epistolar. Am luat textul ca atare, este pentru fiecare dintre noi un mini one women show, o provocare de 10 minute. Este frumos, pentru că ai alături de tine persoane care te susțin și te sprijină și, există un fel de suroritate, cum spunem noi. Am lucrat cu foarte mult drag, a fost o plăcere să lucrez cu ei, deși a fost o provocare mare. Cu siguranță că săptămâna viitoare o să mă trezesc și o să mă întreb că ce fac? Nu mă mai întâlnesc cu fetele și cu Andrei la repetiții? O să îmi fie cu siguranță dor, ceea ce nu pot spune despre toate spectacolele în care am jucat”, a spus actrița Ella Nistor.

Andrei Măjeri este angajatul Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani din decembrie 2021 și este considerat a fi unul dintre cei mai importanți regizori ai generației sale. Majoritatea spectacolelor lui Andrei Măjeri aduc în discuție tragedia greacă, războiul, condiția artistului, migrația, sexualitatea, personajele feminine puternice etc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Strada Spiru Haret din municipiul Dorohoi intră în proces de modernizare. A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor

astăzi, 18:59
27

Primăria Municipiului Dorohoi, prin domnul primar ing. Dorin Alexandrescu a semnat miercuri, 17 august 2022, contractul de execuție lucrări pentru proiectul „Îmbunătățirea calități...

Bugetul pentru Programul de Iluminat Public s-a consumat în 7 minute de la lansare. Președintele AFM a declarat, în vizita la Botoșani, că au fost îmbunătățite și simplificate condițiile de aplicare (video)

astăzi, 18:45
27

Astăzi, președintele Administrației Fondului pentru Mediu a fost în vizită de lucru la Botoșani, unde a participat la o dezbatere la Instituția Prefectului județului Botoșani, alături d...

Covid-19: Autoritățile au raportat 53 de infectări, în ultimele 24 de ore

astăzi, 16:07
102

53 de persoane s-au infectat cu virusul Covid-19, în ultimele 24 de ore, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani.Din totalul persoanelor confirmate p...