SMERENIA IUBIRII: Fiul lui Octavian Cotescu si al Valeriei Seciu este calugar la Muntele Athos

SMERENIA IUBIRII: Fiul lui Octavian Cotescu si al Valeriei Seciu este calugar la Muntele Athos

 VALERIA SECIU  

Marii actori ai Romaniei Valeria Seciu si dorohoianul Octavian Cotescu au trait discret in afara scenei, au iubit fara masura lumeasca, iar iubirea lor s-a intrupat intr-un fiu daruit mai tarziu vietii monahale.

Alexandru Cotescu, fiul celor doi mari actori, s-a nascut in 1968. Octavian Cotescu nu a apucat sa se bucure decat de 17 ani din viata fiului sau, inegalabilul actor savarsindu-se din viata in 1985, la 54 de ani.
 

Valeria Seciu si-a cunoscut viitorul sot in perioada studentiei, la Institutul de Teatru din Bucureşti, unde a urmat cursuri intre anii 1960-1964, avandu-l ca asistent pe Octavian Cotescu.  Insa admiratia Valeriei Seciu pentru Octavian Cotescu incepuse cu mult inainte. "Pana la 10 ani mergeam foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am vazut prima oara pe Octav", marturiseste actrita.

Isi aminteste apoi de spectacolul "Noaptea furtunoasa", montata la TVR de catre Sorana Coroama. "Un spectacol foarte important pentru mine, pentru ca a fost singurul in care am jucat impreuna cu Octavian Cotescu", spune actrita intr-un interviu.

Cum a inceput povestea de dragoste dintre cei doi actori? "O, foarte romantic. Eu eram studenta indragostita moarta de profesorul ei. Dar si profesorul o iubea pe studenta. Insa legatura s-a realizat abia dupa absolvire", retraieste Valeria Seciu anii fericirii lor.

Cum era Octavian Cotescu acasa? "Era delicat, prevenitor, educat, extrem de bun. Si cu mult umor", marturiseste Valeria Seciu in acelasi interviu, in care vorbeste si despre fiul lor, Alexandru, calugar la Muntele Athos.

"El m-a pregatit ca va pleca acolo. Tinerii monahi sunt obligati sa-si anunte parintii de alegerea facuta, sa-i lase linistiti".
 
Alexandru Cotescu sau Monahul Daniil, cum este cunoscut astazi, a lucrat la traducerea unei carti importante pentru viata monahala: "Ederghetinos", un fel de antologie de texte liturgice, de vieti ale sfintilor, o carte aparuta pe la 1700, foarte cunoscuta in Grecia.

 
Octavian Cotescu (n. 14 februarie 1931, Dorohoi - d. 22 august 1985, Bucureşti) a fost un actor român de succes, din generaţia de aur. Activitatea sa artistică cuprinde numeroase roluri interpretate în teatru, film, teatrul de televiziune şi teatrul radiofonic. Activitatea de scenă a fost dublată şi de o carieră didactică de profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) "I.L. Caragiale" din Bucureşti, unde a ocupat şi funcţia de rector în perioada 1981-1985.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănenii sunt invitați sâmbătă să îi susțină pe micii jucători de rugby!

astăzi, 14:57
57

Relansat în urmă cu doar câteva luni la Botoșani, fiind promovat în rândul copiilor doritori de o frumoasă aventură sportivă, jocul de rugby devine o frumoasă lecție des...

PNL Botoșani, Cătălin Flutur: Concluziile etapei de consultare publică!

astăzi, 14:26
93

Candidatul Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a lansat în urmă cu ceva timp o consultare public...

Momente de bucurie și spiritualitate creștin-ortodoxă alături de seniorii din Dorohoi! (Foto)

astăzi, 14:06
94

Acțiunea a avut loc ca urmare a declarării anului 2024, de către Sfântul Sinod, drept ”Anul omagial al îngrijirii bolnavilor și al doctorilor fără de arginți”, dar și &...