Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia

Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia
Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc astazi pe Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius, considerat a fi unul dintre cei care au prigonit crestinii.

Sfintii erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Ei nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni. Barbatii nu s-au dezis niciodata de religia crestina, lucru care a atras mania autoritatilor acelor vremuri. Afland de credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor.

Pentru ca ei au refuzat, guvernatorul a dispus ca ei sa fie bagati in temnita timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost, insa, intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Pe la miezul noptii insa, unul dintre cei 40 mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit.

Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage si imediat s-a petrecut o minune: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin. Si pentru ca au fost scosi vii din lac, trupurile lor au fost arse, iar oasele aruncate in lac. Dupa trei zile, cei 40 s-au aratat episcopului Petre, cerandu-i sa-i scoata din apa. Crestinii le-au scos si le-au ingropat trupurile cu mare cinste.

Traditii cu mucenici

Ziua de astazi are o mare insemnatate in traditii. Sarbatoarea s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in aceasta zi se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor.

In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul sa se scoata plugul la arat, moment ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara.

Dupa traditia crestina, gospodinele fac, in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 colaci, numiti sfinti sau mucenici sau bradosi. In zona Moldovei, acestia au forma cifrei 8 si sunt facuti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
376

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
508

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
630

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...