Sfântul Vasile, cinstit în prima zi din an de mii de români. Ce superstiții se respectă în această zi?

Sfântul Vasile este cinstit în prima zi din an, pe 1 ianuarie. În această zi mii de români, care îi poartă numele, își sărbătoresc onomastica.

Potrivit digi24.ro, Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 și a murit în Cezarea în ziua de 1 ianuarie 379.

Acesta mai este considerat „păzitor de duhuri rele”. În ziua de Sfântul Vasile cel Mare este bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul.

Tradiția populară mai spune că ai noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat.

Sfântul Vasile provenea dintr-o familie creștină bine-cunoscută - tatăl său, Sfântul Vasile cel Bătrân, a fost un renumit învățător în Pont, iar sora sa, Macrina, și fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit de asemenea sfinți.

În anul 370, Sfântul Vasile este ales episcop al Cezareii. În această înaltă funcție, el era totodată Mitropolit al Cappadociei și Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee și până la Eufrat. El a depus eforturi susținute pentru organizarea bisericii și a luptat pentru drepturile clerului, totodată punând un mare accent pe temeinica pregătire canonică și spirituală a preoților.

Digi24.ro mai scrie că Sfântul Vasile a acordat mare atenție săracilor și celor oprimați, inițiind nenumărate acte de caritate. Dragostea sa față de semeni s-a concretizat mai ales în așezământul filantropic, numit de credincioși Vasiliada. Acest așezământ a fost construit la marginea Cezareei. Aici au fost adunați cei înfometați și abandonați, spre a fi hrăniți.

Numele Vasile este foarte răspândit în toată lumea creștină. Acesta provine din grecescul "basileios”, care la rândul lui înseamnă "rege”, "împărat”, "bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius.

Există multe obiceiuri și superstiții legate de prima zi din noul an, în care se sărbătorește Sfântul Vasile cel Mare.

Sfântul Vasile, perceput de unii drept primul petrecăreț, numele lui fiind considerat de alții drept numele de botez al lui Iisus Hristos, este apărătorul creștinilor, „păzitor de duhurile rele”, astfel că prima zi a anului a ajuns să fie considerată un moment propice pentru desfășurarea practicilor magice.

În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe față, te ștergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat și sănătos în tot anul.

Totodată, dacă dormi de Sfântul Vasile, riști să fii leneș tot anul.

În tradiția populară se spune că aduce noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat.

Alte superstiții sunt legate de vreme. Conform tradiției populare, cum e ziua de Anul Nou, așa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelșugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoși tot restul anului.

Tradiția populară mai spune că de Anul Nou se înnoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii, în prima zi din an, să-și pun un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

La trecerea dintre ani și pe 1 ianuarie copiii obișnuiesc să meargă cu sorcova din casă în casă, pentru a le ura oamenilor bogăție și sănătate. Deși sorcova era confecționată, la început, din rămurele de pomi fructiferi sau din trandafiri, în prezent, ea este făcută din hârtie colorată și beteală.

„Semănatul”, „Plugușorul”, „Plugul cel Mare” sau „Vasilica” sunt alte texte cu care se urează în prima zi din an.

Astfel, există obiceiul să se colinde cu o căpățână de porc împodobită cu panglici și mărgele, tradiție numită „Colindul cu Vasilica”. După terminarea colindatului, aceștia se strâng la o cârciumă, iar mai târziu gătesc căpățâna.

Se spune că Sfântul Vasile s-ar fi rugat la Dumnezeu să îi dea o zi, astfel că i s-a dat prima zi din an. Fericit, Sfântul Vasile a legat o crenguță de busuioc la toarta unui clopoțel şi i-a urat lui Dumnezeu lucruri bune. De aceea există obiceiul de a ura de 1 ianuarie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean de 31 de ani, arestat pentru pentru furt din magazine! (foto)

Saturday, 16 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 31 de ani din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infr...

A început la Botoșani campania „Încalță un copil, de iarnă!”: Ce trebuie să facă cei ce vor să participe!

Saturday, 16 November 2024

 „Încalță un copil, de iarnă!” este un apel la solidaritatea și generozitatea botoșănenilor din țară și din străinătate, care permit multor copii din satele sărace a...

Artistă din Botoșani, mesaj trist după o tragedie fără margini: ”De-a dreptul cutremurător!”

Saturday, 16 November 2024

Fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc, din Chișinău, a decedat. Andreea Cuciuc, în vârstă de 17 ani, s-a stins sâmbătă seara. Fata se afla la o petrecere după &b...