În a doua Duminică din Postul Mare, Parohia „Sfântul Ilie” din localitatea Dealu Mare, din municipiul Dorohoi, în colaborare cu Cercul Pastoral „Sfântul Nicolae”, au organizat o seară duhovnicească care l-a avut ca invitat pe părintele Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți din Botoșani, potrivit ziarului Doxologia.
Evenimentul a început la ora 16:30, în biserica parohială, în prezența preoților și a multor credincioși din parohiile dorohoiene, care au răspuns cu multă bucurie sufletească invitației făcute de organizatori, care au dorit astfel să ofere un popas de suflet participanților.
În prima parte a întâlnirii, după cuvântul de bun venit adresat celor prezenți, părintele stareț Ioan Harpa a introdus auditoriul în atmosfera de liniște și așezare specifică Postului Mare, subliniind valoarea și rostul teologic al rugăciunii ortodoxe, potrivit învățăturii Sfântului Grigore Palama, numit pe drept cuvânt „teologul luminii necreate”.
După ce a conturat personalitatea intelectuală și duhovnicească a Sfântului Grigore, prin câteva exemplificări din viața și activitatea marelui ierarh, părintele stareț a pus la inima credincioșilor multe sfaturi practice privind practicarea și necesitatea rugăciunii în viața personală, în viața de familie și, mai ales, în biserică, care pentru noi, creștinii ortodocși nu este altceva decât „raiul sau paradisul din care am fost alungați din cauza păcatului și neascultării noastre și în care putem să fim primiți prin pocăința propovăduită de Hristos, Domnul Vieții veșnice”.
În finalul cuvântului, pus la inima ascultătorilor, părintele stareț a explicat de ce avem nevoie de un program foarte bine rânduit de rugăciune în viața de creștin, precizând că „toate pleacă de la rugăciune și că atunci când omul începe să se roage, în viața lui sunt realizări de tot felul, iar lipsa rugăciunii duce la un blocaj existențial”.
Prin rugăciunea asumată în mod responsabil, viața de membru al Bisericii devine o călătorie cu Hristos, în Hristos și spre Hristos, spre mântuirea dorită de fiecare muritor, după modelul oferit de marii sfinți rugători așezați înaintea noastră în anul omagial al rugăciunii isihaste: Sfântul Simeon Noul Teolog, Sf. Grigorie Palama și Sfântul Paisie de la Neamț.
În partea a doua a serii duhovnicești, credincioșii prezenți s-au bucurat de prilejul de a purta un dialog cu părintele Ioan Harpa, care a răspuns cu multă răbdare și dragoste părintească la multele întrebări și preocupări privind viața duhovnicească și încercările ei în contextul societății actuale.
Întâlnirea la ceas de seară s-a bucurat și de participarea părintelui Mihai Bogdan, misionar protopopesc în cadrul Protopopiatului Dorohoi, precum și de o rugăciune de binecuvântare rostită de părintele Ioan Harpa, credincioșilor care s-au împărtășit cu tot sufletul, nu numai din cuvintele pline de miere duhovnicească rostite ci și de harul pe care invitatul le-a primit de la bunul Dumnezeu.