Scrisori între Mihai Eminescu şi Veronica Micle, publicate în premieră la 133 de ani de la moartea poetului

Scrisori între Mihai Eminescu şi Veronica Micle, publicate în premieră la 133 de ani de la moartea poetului

Mai multe scrisori pe care şi le-au trimis Mihai Eminescu şi Veronica Micle au fost publicate, în premieră, la Memorialul din Ipoteşti - Centrul de Studii „Mihai Eminescu”, cu prilejul împlinirii a 133 de ani de la moartea poetului.

Expoziţia a fost vernisată miercuri, în sala de expoziţii temporare „Horia Bernea”, în cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor Eminescu”.

„Cu ocazia ediţiei din iunie 2022 a Zilelor Eminescu, Memorialul Ipoteşti întreprinde demersul inedit de a expune publicului reproducerea integrală a scrisorilor nepublicate până în anul 2000, aparţinând lui Mihai Eminescu şi Veronica Micle, cu accent pe dialogul epistolar, în care s-au angrenat cele două personalităţi în intervalul 1878-1883. Scrisorile din expoziţie sunt reproduse cu acceptul Editurii Polirom din Iaşi. Selecţia documentară este realizată de Mihaela Aniţului şi Ala Sainenco, iar conceptul grafic aparţine Lilianei Grecu", a transmis instituția de cultură.

În 2000, apărea la Editura Polirom volumul „Dulcea mea Doamnă/ Eminul meu iubit: corespondenţă inedită Mihai Eminescu - Veronica Micle", scrisori din arhiva familiei Graziella şi Vasile Grigorcea, ediţie îngrijită, transcriere, note şi prefaţă de Christina Zarifopol-Illias.

Aceste scrisori completează corespondenţa descoperită şi publicată până în acel an în volumul XVI din „M. Eminescu Opere", ediţia academică, şi în volumul „Când te-am văzut, Verena..." (Cartea Românească, 1998).

 

Spune-ne opinia ta