Scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda, a murit într-un spital din Paris

Scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda, a murit într-un spital din Paris

Scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda, a murit la 89 de ani, într-un spital din Paris, potrivit anunțului făcut luni pe Facebook de Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.

„S-a stins din viață, la Paris,  Aurora Cornu. Poetă, traducătoare, actriță (a avut și un rol principal într-unul dintre filmele lui Eric Rohmer, Le genou de Claire) , Aurora Cornu a fost prima soție a lui Marin Preda,  având o contribuție  și la publicarea primului volum din Moromeții. Am avut ocazia să o cunosc acum câțiva ani la unul dintre Saloanele Cărții”, a scris Luca Niculescu.

Aurora Cornu s-a născut la 6 decembrie 1931, în comuna Provița de Jos, din județul Prahova. A absolvit Școala Literară Mihai Eminescu de la București și a lucrat pentru un timp pentru secțiunea poezie de la Viața Românească, timp în care a făcut traduceri, potrivit cotidianul.ro.

Aurora Cornu a fost căsătorită cu Marin Preda între 1955 și 1959 (sau 1960), perioadă în care l-a încurajat să publice „Moromeții”, al cărui manuscris l-a găsit într-un sertar.

După divorțul de marele scriitor, Aurora Cornu a dezertat în Vest, în timp ce era la festivalul de poezie din Knokke-Het Zoute, Belgia. Ea s-a stabilit în Paris, acolo unde s-a împrietenit, printre alții, cu imigranții români Mircea Eliade, Emil Cioran și Jean Parvulesco.

În 1970, joacă în filmul lui Eric Rohmer, „Le Genou de Claire”, nominalizat la Globurile de Aur. Doi ani, mai târziu, la Londra, Aurora produce şi pune în scenă „Bilocation”, film premiat la Psychic Film Festival New York.

Între 1967 și 1978, a fost colaboratoare la programul literar de radio difuzat la Radio Europa Liberă de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

Aurora s-a recăsătorit în Franța cu Aurel Cornea, un inginer de sunet de televiziune, român născut francez.

 

 

Spune-ne opinia ta