Sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei

Sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei
Astazi, crestinii ortodocsi o sarbatoresc pe Sf. Cuv. Parascheva, cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei.

Sute de biserici de parohie din Romania sunt inchinate ei pentru a le ocroti, iar in nordul Greciei, in Bulgaria si Serbia credinciosii ortodocsi o cinstesc de asemenea cu multa evlavie.

Sfanta Cuv. Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei.

De mica, sfanta s-a indreptat intru Domnul. Sfanta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia rasariteana, la inceputul secolului al XI-lea, ea provenind dintr-o familie cu credinta in Dumnezeu. La varsta de 15 ani s-a dedicat vietii monahale.

Binecuvantata mama a Sfintei Parascheva s-a ocupat de cresterea ei, a hranit-o cu frica si dragostea fata de Dumnezeu, potrivit poruncilor Domnului. Sfanta mergea impreuna cu mama ei in mod regulat la biserica, asculta si cerceta Legea lui Dumnezeu si cauta sa o indeplineasca.

Marea evlavie a poporului dreptcredincios fata de Sfanta Cuvioasa Parascheva se explica tocmai prin convingerea si constatarea ca ea este mult folositoare, daruind ajutor, prin rugaciunile ei, tinerilor si batranilor, fecioarelor si mamelor, manastirilor si familiilor, bolnavilor si saracilor.

Puterea ei vine din sfintenia si din bunatatea ei, adica din iubirea ei fata de Dumnezeu si fata de oameni. Moastele sfintei, ajunse la Iasi in 1641, pe vremea domnitorului Vasile Lupu, atrag anual milioane de pelerini. In popor, Sfintei Parascheva i se mai spune si Sfanta Vineri.

Sarbatoarea Sfintei a devenit, in ultimii ani, o manifestare crestina de amploare, ocazie prin care la Iasi ajung in pelerinaj peste un milion de pelerini anual, mare parte dintre acestia asteptand ore in sir la un rand care se intinde uneori pe cate 2-3 kilometri. Pelerinii stau cu zecile de ore la rand pentru a ajunge sa se inchine la racla cu moastele sfinte.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

astăzi, 20:34
32

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
61

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
46

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...