Sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei

Sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei
Astazi, crestinii ortodocsi o sarbatoresc pe Sf. Cuv. Parascheva, cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei.

Sute de biserici de parohie din Romania sunt inchinate ei pentru a le ocroti, iar in nordul Greciei, in Bulgaria si Serbia credinciosii ortodocsi o cinstesc de asemenea cu multa evlavie.

Sfanta Cuv. Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei.

De mica, sfanta s-a indreptat intru Domnul. Sfanta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia rasariteana, la inceputul secolului al XI-lea, ea provenind dintr-o familie cu credinta in Dumnezeu. La varsta de 15 ani s-a dedicat vietii monahale.

Binecuvantata mama a Sfintei Parascheva s-a ocupat de cresterea ei, a hranit-o cu frica si dragostea fata de Dumnezeu, potrivit poruncilor Domnului. Sfanta mergea impreuna cu mama ei in mod regulat la biserica, asculta si cerceta Legea lui Dumnezeu si cauta sa o indeplineasca.

Marea evlavie a poporului dreptcredincios fata de Sfanta Cuvioasa Parascheva se explica tocmai prin convingerea si constatarea ca ea este mult folositoare, daruind ajutor, prin rugaciunile ei, tinerilor si batranilor, fecioarelor si mamelor, manastirilor si familiilor, bolnavilor si saracilor.

Puterea ei vine din sfintenia si din bunatatea ei, adica din iubirea ei fata de Dumnezeu si fata de oameni. Moastele sfintei, ajunse la Iasi in 1641, pe vremea domnitorului Vasile Lupu, atrag anual milioane de pelerini. In popor, Sfintei Parascheva i se mai spune si Sfanta Vineri.

Sarbatoarea Sfintei a devenit, in ultimii ani, o manifestare crestina de amploare, ocazie prin care la Iasi ajung in pelerinaj peste un milion de pelerini anual, mare parte dintre acestia asteptand ore in sir la un rand care se intinde uneori pe cate 2-3 kilometri. Pelerinii stau cu zecile de ore la rand pentru a ajunge sa se inchine la racla cu moastele sfinte.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un medicament pentru tratarea diabetului va dispărea din farmacii, cu ce va fi înlocuit!

astăzi, 18:41
66

„Conform informaţiilor primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), medicamentul OZEMPIC (SEMAGLUTIDUM), în toate cele trei concentraţii (0,25 mg; 0,5 mg...

USR Botoșani convoacă de urgență o conferință prin care cere demiterea organelor de conducere

astăzi, 17:55
183

Având în vedere congresul USR convocat pentru 29 iunie 2024, rezultatele sub așteptări obținute la scrutinul din 9 iunie, faptul că actualele organe de conducere, arbitraj și control ...

Ateliere de lucru după modelul finlandez într-o școală gimnazială din județ (foto)

astăzi, 17:31
91

 Profesorii de la Școala Gimnazială nr.1 Albești, absolvenți ai cursului din cadrul Acreditării Erasmus+ numărul 2020-1-RO01-KA120-SCH-095577 și al cererii de buget numărul 2023-1-RO01-KA...