Sarbatoarea de Martisor

Martisorul este o sarbatoare traditionala intalnita in sud-estul Europei, care marcheaza venirea primaverii, reintoarcerea la viata a naturii dupa izgonirea iernii sau conform altor cercetatori, dupa incheierea potopului biblic. Desi unii etnologi o atribuie substratului traco-dacic al poporului roman, aceasta sarbatoare a Martisorului este celebrata, cu mici diferente, si in Bulgaria si Rusia, scrie kudika.ro.

In Bulgaria, simbolicele martisoarele sunt oferite si barbatilor, dar ele au doar forma traditionalului snur alb-rosu. Si in Moldova si Bucovina exista acest obicei, conform caruia fetele tinere confectioneaza martisoare pe care le ofera alesilor lor. Potrivit traditiei bulgare, chiar si casele au propriile lor martisoare, numite martenita sau marticika. Convingerea generala este aceea ca martisorul - mai ales daca este insotit si de o mica amuleta - are darul de a te apara de spiritele rele. Bulgarii au si ei o Baba Dochia a lor, si anume Baba Marta, care este insa destul de ambivalenta. Se spune ca aceasta poate sa aduca spirite malefice in casele pe care le viziteaza daca nu sunt curate si ingrijite. Inca un motiv in plus pentru anuala curatenie de primavara!

In Rusia, aceasta sarbatoare poarta numele de Maselnita si include un ritual al arderii unei sperietori, care simbolizeaza disparitia frigului si arderea iernii de catre primavara. Totul este urmat de un mare festin. Aceasta este cunoscuta si ca Ziua Iertarii, ziua in care fiecare trebuie sa isi ceara iertare de la toti cei carora le-a gresit cu ceva, pentru a putea intra in noul anotimp reinnoit si purificat sufleteste.

Martisorul autohton

Se presupune ca la noi aceasta sarbatoare dateaza de aproximativ 8000 de ani. Cele mai vechi vestigii ale sale au fost descoperite la Schela Cladovei, in Mehedinti, unde s-au gasit niste amulete asemanatoare unor martisoare. Pe vremea Imperiului Roman, intrarea in Anul Nou era sarbatorita in luna martie, in prima azi a acestei luni, considerata si momentul oficial al sosirii primaverii, traditie pastrata pana la inceputul secolului al XVIII-lea.

Rosul firului de martisor simbolizeaza razboiul sau sangele, eruptia vietii, in vreme ce albul reprezinta neaua iernii invinse.

Micul talisman al martisorului trebuie purtat neaparat pana pe data de 8 martie, daca nu intreaga luna. Dupa aceasta, el trebuie sa fie agatat intr-un pom fructifer, a carui fertilitate o va spori. Pe plaiuri autohtone, in Transilvania, martisorul se punea la final langa o usa sau fereastra, ori chiar agatat de coarnele unui animal, pe care, dupa cum se spune, il va feri de rele. In Moldova, fetele ofera martisoare baietilor, iar acestia le ofera altele pe data de 8 martie.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...

ANM: Vreme cu temperaturi peste normalul perioadei!

astăzi, 09:40

În locul temperaturilor scăzute specifice acestei perioade, ne vom bucura de valori termice pozitive, care ne vor răsfăța simțurile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a pu...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (337)

astăzi, 09:00

REVISTA “EPIGRAMA” (NUMĂRUL 110) A  apărut „EPIGRAMA” nr. 110 care este, după cum spune redactorul-şef în editorialul său, „al patrulea realizat î...