Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă -Să ne îngrijim de sufletele celor adormiți!

Este o datorie sufletească și morală ca în aceste zile,să căutăm să mergem la mormintele dragi, să ne reculegem, să aprindem lumânări și să povestim împreună cu ei.

Sâmbătă, 2 noiembrie, Biserica a rânduit ca să fie pomeniți  toți cei adormiți dintre rudeniile noastre, strămoși, moși, părinți, frați, surori, fii și fiice, pe fiecare după numele lor. Această sărbătoare duhovnicească a celor mutați la Domnul poartă numele de Moșii de toamnă.

Slujbele de pomenire, coliva, rugăciunile și pomelnicele însoțite de lumânările aprinse rămân expresia văzută și desăvârșită a iubirii noastre pentru cei care s-au mutat la Domnul și care, acum, din punct de vedere fizic, nu mai sunt împreună cu noi.

 

Este o datorie sufletească și morală ca în aceste zile, și nu numai , să căutăm să mergem la mormintele dragi, să ne reculegem, să aprindem lumânări și să povestim împreună cu ei, cu siguranță, acolo unde se află, ei privesc înspre pământ, cu mult drag spre noi.

Ce se împarte de Sâmbăta Morților

În ajunul Moșilor de toamnă, cunoscută și sub numele de Sâmbăta Morților, tradiția spune că se împărtășesc diverse bucate. Acestea includ pâine, colaci, vin și mâncăruri gătite, toate având rolul de a aduce bucurie sufletelor celor adormiți. De obicei, fiecare familie pregătește aceste ofrande cu multă atenție și respect, având grijă să respecte rețetele tradiționale.

Bucatele sunt adesea așezate pe morminte, dar și în biserici, unde se oficiază slujbe pentru pomenirea celor care au plecat. Aceasta este o modalitate de a le arăta respectul și iubirea, asigurându-se că sufletele lor sunt hrănite, chiar și dincolo de moarte. Se spune că, prin aceste acte, cei vii își pot ajuta înaintașii să aibă parte de odihnă veșnică.

Ce se mai face pentru sufletele celor adormiți

Pe lângă împărțirea de bucate, în cadrul tradiției moșilor de toamnă, există și alte ritualuri menite să aducă liniște sufletelor celor dispăruți. Multe familii aprind lumânări pe mormintele celor dragi, simbolizând lumina și căldura pe care doresc să le transmită acestora. De asemenea, se consideră că rugăciunile spuse în această zi au o putere deosebită, fiind credința că acestea ajută sufletele să se odihnească mai bine.

Superstiții cu ocazia Moșilor de toamnă

Moșii de toamnă nu sunt doar o sărbătoare religioasă, ci și o ocazie plină de superstiții și credințe populare. O mulțime de tradiții sunt asociate acestei zile, iar multe dintre ele au rădăcini adânci în folclorul românesc.

De exemplu, se crede că dacă cineva visează un mort în noaptea de dinainte de Moșii de toamnă, acesta este un semn că persoana respectivă are nevoie de ajutorul celor vii pentru a-și găsi liniștea. Astfel, este important să se ofere ajutoare și să se facă pomenile necesare pentru a-i ajuta pe cei adormiți.

O altă superstiție populară spune că, în această zi, este bine să nu se muncească în casă, deoarece muncile grele pot deranja sufletele celor plecați. În schimb, este recomandat să se petreacă timp în familie, amintindu-și de cei dragi și împărtășind povești despre ei.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Cinstim astăzi pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei şi soţia sa, Mavra

astăzi, 08:15

Sfântul Irodion s-a născut în 1821 la Bucureşti, primind la botez numele de Ioan. Auzind de faima Mănăstirii Cernica, s-a dus acolo să-l întâlnească pe Sfântul star...

Bucătărie de vară cuprinsă de flăcări într-o localitate din Botoșani, proprietarii au sunat la 112!

astăzi, 08:01

Un incendiu s-a produs, ieri, într-o gospodărie din localitatea Slobozia. O bucătărie de vară a luat foc. Proprietarii au observat flăcările și au sunat după ajutor, la  112. &...

Prezența la vot, în Diaspora – A fost depășit numărul de voturi din 22 noiembrie 2024!

Friday, 2 May 2025

Votul în străinătate pentru alegerea Preşedintelui României a început odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Votul în străinătate se desfă...