Sâmbăta, 5 august 2017, ora 12, a avut loc vernisajul Salonului Naţional de Artă Naivă "Gheorghe Sturza", Ediţia a V-a, la Galeriile de Artă "Ştefan Luchian" din Botoşani, unde vizitatorii au putut vedea expuse peste o sută de lucrări care au fost trimise de către cei 44 de artişti naivi invitaţi de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tardiţionale Botoşani, instituţie organizatoare, având drept parteneri Muzeul Judeţean Botoşani şi U.A.P. Iaşi.
La deschidere au participat şi s-au derulat concisele alocuţiuni care au aparţinut dlui director Danuţ Huţu de la Direcţia pentru Cultură, referentului etnograf Margareta Mihalache şi dlui Calistrat Robu, preşedinte al U.A.P. Iaşi. Vernisajul s-a mai bucurat şi de prezenţa dnei director Ala Sainenco de la Memorialul Ipoteşti, dar şi a muzeografei Ana Florescu de la Muzeul Judeţean Botoşani. S-au punctat aspectele cele mai importante legate de expoziţia propriu-zisă: dl. Dănuţ Huţu a apreciat faptul relansării acestui Salon, aflat la cea de-a V-a ediţie, de asemenea referentul etnograf a făcut o trecere în revistă a temelor şi motivelor abordate de către artişti, iar dl.Calistrat Robu a făcut un scurt istoric al acestui stil artistic, subliniind eforturile deosebite ale instituţiei şi editarea în condiţii grafice excepţionale ale albumelor.
In cadrul expoziţiei a avut loc şi lansarea albumului “Artişti naivi contemporani” prin care s-a realizat o centralizare parţială a artiştilor naivi din tară. De remarcat, a fost şi prezenţa următorilor artişti: Vasile Filip din Baia Mare, Cristian Hârtie din Botoşani şi a artistului Paul Răzvan Robu din Iaşi care are meritul de a fi personalizat această ediţie prin lucrarea intitulată Salonul de Artă Naivă, Botoşani, 2017. Intreaga manifestare a fost rod al muncii unei echipe formate din fotograf Mircea Brehuescu, grafician Dragoş Lespezeanu, etnolg Steliana Băltuţă, etnograf Margareta Mihalache, conservator Virgiliu Pleşca şi preşedinte Calistrat Robu, cu sprijinul instituţiei organizatoare şi a dnei manager Cornelia Ciobanu.
Expoziţia poate fi vizitată până la data de 27 august 2017, zilnic, între orele 9-17. (Comunicat de presa)