S-a stins din viață poetul botoșănean, Vasile Zetu

S-a stins din viață poetul botoșănean, Vasile Zetu

S-a stins din viață poetul botoșănean, Vasile Zetu. Născut pe 17 ianuarie 1949 în localitatea Dersca, județul Botoșani, Vasile Zetu a fost unul dintre cei mai discreți poeți ai generației sale.

Trăitor în munții Bucovinei, Vasile Zetu a fost, de mai bine de 40 de ani, învățător la Crucea, în județul Suceava.

Vestea morții  a fost dată, în această dimineață, de scriitorul Adrian Alui Gheorghe:

„A plecat Vasile Zetu. Omul și poetul. Un suflet ca o candelă în care uleiul înmiresmat era poezia. Dar mai mult, a suferit pentru suferința colegilor. Dumnezeu să te primească în palma Lui, dragă Vasile!”

Chiar daca a debutat târziu, volumele de versuri ale poetului Vasile Zetu au cucerit critica literară, iar premiile obținute nu au făcut decât să confirme valoarea poemelor semnate de Vasile Zetu.

A publicat în Cronică, Tribună, Amfiteatru, Convorbiri literare, Bucovina literară.

Volumul de debut al lui Vasile Zetu este "Rouă lăuntrică (psalmi)", ediţie bilingvă, română şi franceză, apărut la Editura Cuvântul nostru, Suceava, 1998, volum ce a obţinut Premiul pentru debut al Fundaţiei Culturale a Bucovinei şi Premiul Gavril Rotică la Festivalul de literatură Magda Isanos – Eusebiu Camilar, Suceava, 1999.

În anul 2000, la Editura Augusta, din Timişoara, publică volumul "Umbră sufletului", obţinând Premiul Uniunii Scriitorilor şi Jurnaliştilor din Bucovina, 2001, Premiul pentru poezie al Fundaţiei Culturale a Bucovinei, 2001, precum şi Premiul Societăţîi Scriitorilor Bucovineni, în anul 2002.

Peste numai un an, lui Vasile Zetu îi apare volumul de poeme "Siaj pe o lacrimă", la Editura Augusta din Timişoara, carte primind de această dată Premiul pentru poezie al Fundaţiei Culturale a Bucovinei, şi Premiul Societăţîi Scriitorilor Bucovineni, în anul 2004.

În 2007, apare volumul "Sub un maldăr de lună", la Editura Conta din Piatră Neamţ, carte premiată în anul următor cu Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni.

Vasile Zetu a fost membru al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, din 2001, şi al Uniunii Scriitorilor din România, din 2006, dar şi membru fondator al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţinutul Dornelor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
64

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
46

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
122

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...