S-a stins din viata botosaneanul DUMITRU HURDUC, eminent om de stiinta al ultimului secol

S-a stins din viata botosaneanul DUMITRU HURDUC, eminent om de stiinta al ultimului secol

   arhiva

Cu adanca durere, familia anunta plecarea in eternitate, la varsta de 90 de ani, a dr. farm. Dumitru Hurduc, Membru de onoare al Societatii Romane de Istoria Farmaciei, nascut in comuna Nicseni, judetul Botosani.

"S-a stins discret, lasand in urma un gol imens. Cei care l-au cunoscut si vor să-l conducă pe ultimul drum, ne pot fi alaturi marti, 14.02.2012 la Cimitirul Capra (Pantelimon, Bucureşti), ora 12:00", transmit membrii familiei, prin intermediul redactiei noastre.

Distinsul doctor Dumitru Hurduc a fost aniversat de catre botosaneni la implinirea varstei de 90 de ani, cand Stiri Botosani l-a prezentat cititorilor la rubrica Botosaneanul Zilei.

Dumitru Hurduc a fost doctor in stiinte farmaceutice, membru de onoare al Societatii Romane de Istoria Farmaciei, membru al Societatii Internationale de Istoria Farmaciei si membru al Societatii Catalane de Istoria Farmaciei. Veteran de razboi, cu gradul de colonel.

Dumitru Hurduc a implinit pe 10 octombrie 2011 varsta de 90 de ani. S-a nascut in comuna Nicseni, judetul Botosani. Parintii, Maria si Gheorghe Hurduc, au fost proprietari de pamant si industriasi, oameni cu stare materiala buna, ceea ce i-a determinat pe comunisti sa ii considere burghezi, iar fiul lor sa fie dat afara din invatamant.

A urmat Liceul "August Treboniu Laurian" din Botosani, intre anii 1932-1940, dupa care a optat pentru Facultatea de Farmacie din Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1945, cu o intrerupere in anul 1944.

"In 1944, din cauza bombardamentului american care a dus la intreruperea activitatii in toate scolile romanesti, am fost concentrat si am facut frontul in zona regiunii Iacobeni si in apus, de la Brasov pana la Carei si, in noiembrie ’44, am reluat cursurile si am dat examenele pentru anul IV in decembrie ’44. Am absolvit facultatea in 1945, fiind sef de promotie", marturisea Dumitru Hurduc intr-un interviu acordat revistagalenus.ro.

Moldoveanul coborat dintre dealurile line ale Botosanilor s-a bucurat inca din timpul facultatii de aprecierea profesorilor, care i-au si oferit ocazia de a se perfectiona in domeniul ales.

Astfel, in anii IV si V de facultate este numit preparator onorific la Catedra de Chimie analitica, imediat dupa absolvirea facultatii fiind avansat asistent universitar la aceeasi catedra. Din pacate, ramane aici doar cateva luni, fiind indepartat din invatamant: s-a considerat ca, fiind fiul unor oameni cu stare materiala buna, apartine clasei burgheze.

Ajunge sa lucreze in Pitesti, la SANEPID, pe post de toxicolog. Si cum omul sfinteste locul, Dumitru Hurduc isi ia in serios munca, la fel cum o facea si la catedra universitara. Infiinteaza si doteaza laboratorul de chimie al sectiei Igiena Muncii, fiind numit apoi seful acestuia.

"In perioada cat am lucrat la Pitesti, am fost profesor de chimie la Scoala Tehnica Sanitara de 3 ani. Tot la Pitesti am fost specialistul Directiei Sanitare pe problema calitatii medicamentului. Ani de zile am fost secretarul stiintific al USSM – sectia Farmacie", spunea Dumitru Hurduc.

Ca toxicolog, lucreaza in subteran la galeriile de aductiune la constructia barajului de la Vidraru.

Dumitru Hurduc face, in vremea sa, si istorie in inovatie, introducand in monografiile FR IX (Factor Reumatoid), pentru prima data, drept substraturi specifice de sinteza si formulele matematice de evaluare stabilite, absolut originale si neprevazute de orice alta farmacopee de circulatie europeana la data aparitiei FR IX. In colaborare cu colegii din laborator, a contribuit la elaborarea monografiei de Heparina si Insulina.

"Am folosit conceptul filmului in evaluarea calitativa a activitatii endopeptidazelor pancreatice, metoda introdusa de mine. Am lucrat in probleme de electrochimie, evaluand stratul dublu electric prim metoda curbelor electrocapilare, ceea ce poate folosi la studiul proprietatilor substantelor tensioactive, cu largi perspective in domeniul farmaceutic. As mentiona ca, in colaborare, am reusit sa transform pH-metru in pH-stat. Trebuie sa va spun ca, pe vremea aceea, un astfel de aparat costa cateva mii de dolari. Nu aveam acesti bani si atunci am transformat, printr-o metoda absolut originala, un pH-metru in pH-stat, ceea ce a reprezentat o inovatie, o metoda speciala, gandita stiintific", isi amintea cercetatorul Dumitru Hurduc.

Dumitru Hurduc a fost un model pentru generatii intregi de farmacisti, medici, cercetatori. O personalitate puternica, lucida si extrem de utila breslei sale si Romaniei intregi.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BOR reamintește preoților că își pot exprima opiniile politice doar prin vot. Propaganda electorală "încalcă legământul depus la hirotonie"!

astăzi, 14:55

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis miercuri, 27 noiembrie, un mesaj prin care reamintește preoților că legământul depus la hirotonie interzice „susținerea vreunui parti...

Doliu în educația botoșăneană. S-a stins ”un om cu un suflet mare, mereu acolo pentru cei ce au avut nevoie!”

astăzi, 14:30

Este doliu la Liceul ”Demostene Botez” Trușești. Profesoara Anișoara Ciubotaru a trecut la cele veșnice, la doar 48 de ani. Era internată la spital după ce i s-a făcut rău în...

Deputatul Marius Budăi ia apărarea votanților lui Călin Georgescu: „Nimeni nu are dreptul să-i judece sau să-i eticheteze pentru votul lor!”

astăzi, 14:15

Deputatul Marius Budăi a declarat că toate criticile care au apărut în ultimele zile asupra candidatului-surpriză Călin Georgescu nu trebuie să se răsfrângă asupra alegătorilor ac...