Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) din Botoşani, cu sprijinul Primăriei municipiului Botoșani, organizează cea de a XIII-a ediție a Târgului Mărțișorului, în perioada 24 - 27 februarie 2023.
Manifestarea are ca obiectiv principal menținerea activității de confecționare a mărțișoarelor, aceste talismane nelipsite în comunitățile rurale de altădată. Participanții trebuie să expună mărțișoare realizate manual. Nu sunt acceptate în cadrul târgului mărțișoarele achiziționate din comerț sau realizate de meșteri/artizani/participanți într-o manieră care să imite linia produselor în serie.
De asemenea, nu se acceptă mărțișoarele croșetate din PNA și nici mărțișoare cu figuri antropomorfe – păpușile confecționate din șnurul alb-roșu (reprezentare a fetei și a băiatului) având în vedere că acest tip de mărțișor nu aparține culturii românești. Realizarea mărțișoarelor cusute pe etamină să fie și sub formă de broșă, felicitare, etc.
Rolul Centrului Creației din Botoșani este de a urmări și îndruma participanții să respecte anumite exigențe impuse de criteriile estetice promovate cu mult timp în urmă de către comunitățile rurale care reușeau să confecționeze aceste talismane în funcție de eposul moldav, de datinile şi de credinţele existente. În acest sens, motivele abordate trebuie să aparțină culturii noastre populare și să transmită conotațiile specifice poporului nostru legate de acest simbol.
Mărțișorul era, de fapt, luna Martie, dar și o ață răsucită inițial în alb și negru, mai târziu, alb și roșu, având totodată și funcție apotropaică.
Criterii de selecție:
- Folosirea firului de lână, firul răsucit: alb-negru, alb-roșu;
- Reprezentarea amuletei cu bănuț sau cu vechi simboluri precum gărgărița, coșarul, ghiocelul, etc.,
acestea devenind deja tradiționale în timp;
- Creativitatea și expresivitatea mărțișoarelor confecționate;
- Evitarea pe cât posibil a unei matrițe unice;
- Înlăturarea tendinței de a fi uniformizate aceleași motive abordate;
- Materialele folosite să nu inducă ideea de neglijență și de lipsă a plasticității.
Observație!
Participanții nu vor expune în cadrul târgului :
- mărțișoare croșetate din PNA;
- mărțișoare antropomorfe (păpușile) din șnurul alb-roșu (reprezentare a fetei și a băiatului)
având în vedere că acest tip de mărțișor nu aparține culturii românești.
*Realizarea mărțișoarelor cusute pe etamină să fie și sub formă de broșă, felicitare, etc.
Comisia de selecție va verifica înaintea deschiderii târgului expozițiile cu vânzare. Participanții sau meșterii pot aduce mostre la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, de pe strada Unirii, Nr. 10, Compartiment Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale, de luni până vineri, între orele 10 – 16, vinerea de la 10 - 14 sau pot trimite fotografii pe adresa de e-mail: etnografie@centrulcreatieibt.ro.
Perioada de selecție va fi până la data de 6 februarie 2023. Deschiderea oficială este programată în ziua de 24 februarie 2023, ora 12:00.
Pentru creatorii din alte județe și localități, organizatorii vor asigura cazare și masă pe toată durata târgului. Masa de prânz va fi asigurată tuturor participanților. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani va suporta transportul în limita bugetului alocat acțiunii, transportul fiind suportat și de către instituțiile de care aparțin meșterii sau de către aceștia.
Organizatorii asigură spațiile de expunere fără percepere de taxe în limita locurilor disponibile. Înscrierea la Târgul Mărțișorului se va face prin completarea fișei de participare care se va trimite pe adresa de e-mail: etnografie@centrulcreatieibt.ro.