Recomandare de weekend: O nouă seară de teatru la Amfiteatrul din Ipotești

Recomandare de weekend: O nouă seară de teatru la Amfiteatrul din Ipotești

Actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani invită publicul, duminică, 2 august, la Amfiteatrul din Ipotești, începând cu ora 20:00, la vizionarea unei piese de succes răsunător.

„Zeul măcelului”, de Yasmina Reza, este o comedie cinică despre linia foarte fină dintre formalitatea social și adevărul, având în distribuție actori cunoscuți: Daniela Bucătaru (Veronique Vallon), Ioan Crețescu (Michel Vallon), Gina Pătrșcu-Zamfirache (Annete Reille) și Valentine Popa (Alain Reille). Regia este asigurată de Erwin Simsensohn iar scenografia de Mihai Pastramagiu.

______________

A fost un incident în viața fiului meu - declara Yasmina Reza într - un interviu din The Guardian” - în care am găsit o incredibilă sursă de inspirație. Când fiul meu avea 13,14 ani, prietenul său cel mai bun a avut o altercație cu alt  băiat, iar în urma acesteia și- a spart câțiva dinți. Câteva zile mai târziu, când m-am întâlnit pe stradă cu mama prietenului fiului meu, mi-am exprimat  îngrijorarea, am întrebat-o dacă a fost nevoie de operație. Iar replica ei a fost: “Poți să-ți imaginezi ? Părinții băiatului acela nici măcar nu mi-au dat măcar un telefon. “ Două cupluri mature se întâlnesc pentru a purta o discuție civilizată despre joaca violentă dintre fii lor.  Neîmpliniri, absurdități, situații penibile și multă, poate prea multă, sinceritate se așează între cele patru personaje. Ce  se întâmplă când se estompează granița dintre  “ceea ce e frumos și corect într-o vizită”, de pildă, și  ceea ce gândim sau simțim cu adevărat? Rămâne să descoperiți în această montare.

 Atmosfera este formală, ușor încordată. Părinții afișează un zâmbet forțat, încercând să bifeze încă o regulă a bunei cuviințe. Cine este vinovatul? Atacatorul rămâne agresor sau este doar un puști de 11 ani? Dar rănitul este, oare, fără pată? Și, la urma urmei, tot acest scandal a fost o încăierare reală sau doar o joacă de copii? Personajele implicate sunt oameni cu o existență mediocră – cu un orizont limitat, cu vieți sufocate de rutină, ticuri profesionale și sociale. Idealismul artificial le ocupă mai tot timpul și cu greu își pot lămuri propriile conflicte. În aceste condiții, vor reuși ei să rezolve problemele copiilor lor sau și acest incident nu va face decât să pună paie pe focul nemuțumirilor nerefulate?”

Irina Zlotea (teatrolog)

______________

Biletele se găsesc la Casa Tineretului din Bulevardul Mihai Eminescu nr. 48, tel 0231 513948 (program: 10.00 – 18.00, de luni până vineri, sâmbătă 10.00-13.00 și 16.00 -18.00, duminică 10.00- 13.00  iar de la 18.00 la Amfiteatrul Ipotești). Prețul unui bilet este de 15 lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
28

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
4

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
159

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...