"Taborul Botoşanilor" de la Schit Orăşeni
Stiri Botosani Monday, 12 August 2013 CulturăÎnchegată între două dealuri semeÅ£e ÅŸi străjuită de codri seculari de stejar, în jurul unui schit înălÅ£at de călugări ruÅŸi pribegiÅ£i pe aceste plaiuri, comunitatea de la Schit Orăşeni respiră aerul unui loc încărcat de spiritualitate. O stare specială te încearcă odată ajuns aici. LiniÅŸtea deplină, aerul tare al pădurii din apropiere, potenÅ£ate de felul în care natura s-a "jucat" cu formele de relief, totul te duce cu gândul la lumea neîntinată a secolelor trecute. Åži peste toate, ca pentru a te trezi din contemplare, clocoteÅŸte verdele crud, cu infinite nuanÅ£e, ca un delicat veÅŸmânt aÅŸezat de Dumnezeu spre a desăvârÅŸi miracolul vieÅ£ii. Nu-i de mirare că un asemenea loc binecuvântat a fost ales drept leagăn de schimnicie de primii sihaÅŸtri ce vor fi tăiat desiÅŸul falnicilor codri de odinioară. OcrotiÅ£i de umbra pădurii, vecini doar cu sălbăticiunile sale, bucurându-se de liniÅŸte ÅŸi de pace, au putut fi un pic mai aproape de Cer. Ceva din trăirea aceea specială, dintru început, pare să fi fost transferat, pentru vecie, aÅŸezării. Iar azi, cei care ajung să vadă biserica de lemn de la Schit Orăşeni simt pe deplin ÅŸi duhul locului, ÅŸi rugile schimnicilor ÅŸi ale maicilor ce se vor fi nevoit aici. Viaţă curată ÅŸi lăcaÅŸ de oblojit rănile sufletului - acestea par să fie coordonatele eterne în Schit Orăşeni. Un tărâm pe care istoria spiritualităţii botoşănene s-a început a scrie demult ÅŸi încă se mai scrie.
Singurul lăcaş cu hramul "Schimbarea la Faţă a Domnului" din ţinutul Botoşanilor
ViaÅ£a duhovnicească are rădăcini adânci la Schit Orăşeni, chiar dacă bisericuÅ£a satului datează de la 1760, fiind ridicată de postelnicul Iordache Esecescu ÅŸi de mama sa, Safta. Pe icoana hramului a fost descoperită o inscripÅ£ie ce menÅ£ionează anul 1614 ÅŸi pe un anume zugrav bisericesc Varlaam, autorul picturii catapetesmei. Fapt ce demonstrează că încă din secolul al XVII-lea a existat, tot pe locul actualei bisericuÅ£e, o alta mai veche, cel mai probabil tot de lemn, a cărei catapeteasmă a fost mutată la 1760 în lăcaÅŸul nou construit, ca ÅŸi chivotul ÅŸi alte obiecte de cult. TradiÅ£ia merge încă ÅŸi mai departe. Se pare că pe locul pe care astăzi se află Sfânta Masă exista chilia unui pustnic. Acestuia i s-au alăturat alÅ£i ucenici ce sihăstreau în codrii din jur, care, după moartea pustnicului, au ridicat prima bisericuţă, chiar pe locul unde ar fi existat chilia lui.
Documentele istorice arată, apoi, că după 1760, aici, la numai 7 kilometri de târgul BotoÅŸanilor, în coasta pădurii Voronei, aÅŸadar în apropierea altei vetre monahale de tradiÅ£ie, s-au nevoit schimonahi despre care se crede că ar fi fost ucenici sau cunoscuÅ£i ai Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi. Cunoscut ca reformator al vieÅ£ii monahale din Moldova, acesta avea mulÅ£i ucenici în apropierea Å£inutului Voronei, unde erau formate mai multe sihăstrii. Se pare chiar că Sfântul Paisie ar fi vizitat aceste locuri, mai ales că la Schit Orăşeni osteneau în rugăciune schimnici de origine slavă. "Pe aceste locuri nu exista sat. Aici s-a format cea mai veche sihăstrie din partea de sus a Moldovei, de către călugării alungaÅ£i de Å£arul Petru cel Mare din Rusia, care devenise ostil Ortodoxiei. După anul 1720, pustnicii, fiind mai în vârstă, s-au retras ÅŸi aici au venit maici. De la acestea s-a păstrat ÅŸi numele satului ce s-a închegat în jurul schitului - Schit Maici, azi Schit Orăşeni", explică pr. Ioan Ungureanu, parohul Bisericii "Schimbarea la Faţă" din Schit Orăşeni.
Vechimea ÅŸi importanÅ£a acestei vetre monahale sunt accentuate ÅŸi de hramul bisericii - "Schimbarea la Faţă", îndeobÅŸte întâlnit în schituri ÅŸi mănăstiri. "Este singurul din întreg judeÅ£ul BotoÅŸani. A fost menÅ£ionat pentru prima dată pe icoana hramului, de către pictorul Varlaam, la 1614", spune părintele Ungureanu.
Importantă viaţă de obşte
"AÅ£i venit pe locul în care au vieÅ£uit 250 de sihaÅŸtri". Cu aceste vorbe m-a întâmpinat părintele Ioan Ungureanu, un preot neobosit, ce a readus la viaţă lăcaÅŸul acesta sfinÅ£it de rugăciunea atâtor călugări ÅŸi maici. Toate înscrisurile descoperite pe diferite obiecte de uz liturgic, ÅŸirul întreg de nume de pe pomelnice, cu precizarea rangului monahului sau monahiei, rămăşiÅ£ele pământeÅŸti descoperite în jurul bisericii par a îndreptăţi întru totul afirmaÅ£ia parohului de la Schit Orăşeni. "Am căutat informaÅ£ii peste tot. Am discutat cu stareÅ£ii tuturor schiturilor ÅŸi mănăstirilor din zonă, de la Vorona, Oneaga, Zosin, ÅŸi i-am întrebat ce nume de origine slavă au găsit în cimitirele lor. Trebuia să mă lămuresc, pentru că era aproape de necrezut că într-o bisericuţă atât de mică, într-un loc atât de uitat ca acesta, existau atâtea nume pe pomelnice ÅŸi atâtea morminte descoperite în jur. Nu prea au găsit în schiturile din jur multe nume, ceea ce dovedeÅŸte că aici ar fi fost primul leagăn sihăstresc din nordul Moldovei ÅŸi de aici ar fi plecat pustnicii, prin desiÅŸul pădurilor, spre Oneaga ÅŸi Vorona", explică pr. Ungureanu.
Sfântul Sila, al treilea sfânt al BotoÅŸanilor, vieÅ£uitor la Schit Orăşeni
ViaÅ£a pustnicească a Sfântului Cuvios Sila, renumit egumen al Sihăstriei Putnei, este legată de bisericuÅ£a de la Schit Orăşeni. În scrierile despre viaÅ£a sa se pomeneÅŸte faptul că "intră ucenic pentru prima dată în Schit Orăşeni - BotoÅŸani". "Pe hrisovul descoperit în mormântul Sfântului Sila, hrisov păstrat în Muzeul Mănăstirii Putna, scrie: "Am plecat din Schit Orăşeni la 12 aniÅŸori (1712), pentru că mi-a murit stareÅ£ul, ieroschimonahul Ghedeon". Numele acestui stareÅ£ se regăseÅŸte pe pomelnicul mare al bisericii noastre. Dacă la 1712 un copil de 12 ani ascultă de un stareÅ£ ÅŸi are dragostea să stea aici, vă daÅ£i seama cu câÅ£i ani înainte ar fi fost renumit acest loc, astfel ca un copil să se ataÅŸeze de el", subliniază părintele.
În 2012, la 300 de ani de la plecarea sa din Schit Orăşeni, moaÅŸtele Sfântului Sila au fost aduse aici, spre închinare. "Credem că a fost dorinÅ£a sfântului ca după 300 de ani să se întoarcă acasă", spune parohul Ioan Ungureanu. Sfântul Cuvios Sila este cel de-al treilea sfânt al BotoÅŸanilor, după Sfântul Ioan Iacob Hozevitul ÅŸi Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona.
"Un loc pământesc de unde începe Cerul"
Poate că peste istoria atât de bogată ÅŸi peste viaÅ£a spirituală atât de importantă de la Schit Orăşeni s-ar fi aÅŸternut definitiv uitarea dacă preotul Ioan Ungureanu ÅŸi soÅ£ia sa, Violeta, nu s-ar fi dăruit cu totul acestei aÅŸezări. Au simÅ£it, spun ei, chemarea sfinÅ£ilor ÅŸi n-au precupeÅ£it, de 13 ani încoace, nici un efort. Nici un sacrificiu nu li s-a părut prea mare pentru a readuce la înfăţiÅŸarea ce i se cuvine acest "loc pământesc de unde începe Cerul", cum atât de frumos l-a definit părintele Ioan. Iar drumul a fost greu ÅŸi plin de obstacole. N-au primit ajutor instituÅ£ional de nicăieri, dar au simÅ£it din plin susÅ£inerea oamenilor ce apăreau ca prin minune atunci când aveau mai mare nevoie. GraÅ£ie lor, astăzi întregul ansamblu bisericesc pulsează viu: lăcaÅŸul-monument istoric este restaurat, clopotniÅ£a refăcută din temelii, în curte un muzeu în toată regula adăposteÅŸte o zestre greu de egalat, o troiţă închinată tuturor pustnicilor îngropaÅ£i aici veghează de pe dealul din spatele bisericii, iar casa de oaspeÅ£i ce va purta numele Sfântului Sila va fi gata până în ziua hramului. DorinÅ£a cea mai mare a parohului? "Să ne ridicăm la vrednicia celor care s-au ostenit aici".
Comoara din "Chilia pustnicilor"
Dincolo de frumuseÅ£ea bisericuÅ£ei, de istoria care te copleÅŸeÅŸte, cea mai fidelă mărturie a vieÅ£ii pustniceÅŸti de la Schit Orăşeni rămâne zestrea adunată în Muzeul "Chilia pustnicilor", înfiinÅ£at în 2010. "Am construit această căsuţă de lemn ÅŸi am aÅŸezat aici, cu consiliere de specialitate, toate obiectele din inventarul bisericuÅ£ei. Tot ce vedeÅ£i a fost restaurat cu grijă ÅŸi datat cu ajutorul unui specialist de la Muzeul de Istorie", spune preotul Ioan Ungureanu.
Nu cred să existe în Moldova un muzeu parohial care să cuprindă o atât de bogată ÅŸi valoroasă colecÅ£ie de obiecte legate de viaÅ£a spirituală. RecondiÅ£ionate cu grijă, aici se regăsesc: pomelnicul ctitoricesc ÅŸi alte câteva pomelnice vechi; un chivot rusesc de argint, veÅŸminte preoÅ£eÅŸti ÅŸi diaconeÅŸti; vase liturgice; broderii; cădelniÅ£e de argint inscripÅ£ionate cu nume de schimonahi; vechea masă din Sfântul Altar, de la 1760, pe care se mai văd peceÅ£ile de ceară ÅŸi inscripÅ£iile în slavonă; peste 50 de icoane pictate pe lemn ÅŸi pânză (1730-1880), cele mai multe cu vădite influenÅ£e ruseÅŸti, iar unele cu reprezentări foarte rar întâlnite; peste 20 de cărÅ£i bisericeÅŸti foarte vechi, cu coperÅ£i din lemn sau din piele, dintre care amintesc: un Octoih scris în 1747 de arhimandritul Timotei, o Evanghelie tipărită în limba rusă, la Lavra Pecerska, în 1801, "Tâlcuirea Evangheliei Sfântului Luca" după Sfântul Teofilact, tipărită în chirilică în anul 1820. "VeÅŸmintele le-am găsit în cufere, în podul bisericii. Puteau fi aruncate de cine ÅŸtie când... UitaÅ£i-vă ce Å£esături, ce mătase, ÅŸi au mai bine de 300 de ani", explică Violeta Ungureanu. Pentru a vă convinge singuri de valoarea ÅŸi importanÅ£a acestui leagăn vechi de spiritualitate moldavă, poposiÅ£i, în drumurile prin Å£inutul BotoÅŸanilor, măcar o dată ÅŸi aici, sub poala codrilor de la Schit Orăşeni, în comuna CristeÅŸti. VeÅ£i admira, ceasuri de-a rândul, odoare lucrate cu o neînchipuită gingăşie, în muzeu, veÅ£i fi copleÅŸiÅ£i de starea de pace din bătrâna bisericuţă de lemn ÅŸi veÅ£i pleca purtând în suflet binecuvântarea cerească a tuturor schimnicilor rugători ai acestui tărâm.
(Otilia Bălinişteanu, Ziarul Lumina)
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Mașină mistuită de flăcări în apropiere de orașul Săveni, trei persoane s-au evacuat la timp! (Foto)
Un autoturism aflat în mers pe DN 29, în apropierea localității Mihai Viteazu, a luat foc în această după-amiază. La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul StaÈ›iei ...
Grupul francez Carrefour ar putea să se retragă din România!
În momentul de față, grupul francez Carrefour tatonează vânzarea operaÅ£iunilor din regiune, inclusiv din România. La masa discuÅ£iilor, atât mari retaileri prezenÅ£i local,...
Apel! O mamă internată la Maternitatea din Botoșani are nevoie urgent de sânge!
Medicii SecÈ›iei de Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului JudeÈ›ean de Urgență „Mavromati” din BotoÈ™ani, alături de Centrul de Transfuzie Sanguină, fac un apel către populaÈ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.91 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici