"Şezătoarea la români", sărbătoarea bucuriei la Botoşani! FOTO, VIDEO

"Şezătoarea la români", sărbătoarea bucuriei la Botoşani! FOTO, VIDEO
Dacă portul popular, fărâmă din tradiţia străveche a poporului român, mai rezistă încă graţie rapsozilor, a interpeţilor muzicii populare, a câtorva festivaluri derulate an de an în mai toate zonele ţării, nu la fel se întâmplă în cazul îndeletnicirilor cu specific ţărănesc, la rândul lor parte integrantă a istoriei şi a civilizaţiei noastre.

Când aţi văzut ultima dată o ţărancă torcând? Când aţi dat peste un făuritor de opinci, când aţi pus mâna pe un gherghef, pe un ghem de lână sau pe o pânză înflorată cu migală de mână pricepută şi răbdătoare?

Asociaţia Umanitară "Inimi la unison", a parohiei Vovidenia Botoşani, împreună cu Liceul Tehnologic "Sfântul Stelian" Botoşani, organizează de cinci ani "Şezătoarea la români", un eveniment care adună laolaltă meşteri populari, prunci abia mijiţi în lumea satului, copii de oraş împreună cu năzdrăvani din cătunele de departe, iubitori de folclor dornici să afle cum se rostuieşte lâna, cum se meştereşte o lingură sau un covoraş.

Şezătorile au fost dintotdeauna un prilej de bucurie şi de frumoasă lucrare în gospodăriile ţărăneşti, o sărbătoare a comunităţii care se organiza în special în perioada de iarnă, până în postul Paştilor (perioadă numită "câşlegi").

Vineri, 26 februarie 2016, în sala Rapsodia s-au adunat zeci de copii, părinţi, profesori, meşteri populari de prin sate. S-a lucrat cu spor, s-au spus glume. Preţ de câteva ore cei prezenţi au ascultat poezii, cântece, au dansat, au sporovăit într-o astmosferă de veselie, de sărbătoare a tradiţiei populare autentice. Nu au lipsit plăcintele cu brânză, mărţişoarele confecţionate manual, fotografiile şi izvorul de bucurie sinceră.

Au sosit invitaţi de la Şcoala Gimnazială nr. 7 Botoşani, Liceul cu Program Sportiv Botoşani, Şcoala 1 Vorniceni, Şcoala 11 Botoşani, Fundaţia Claudia Vorniceni, Şcoala 1 Unţeni, Şcoala "Grigore Antipa" Botoşani, Centrul Prietenia Botoşani, Asociaţia Ne trebuie speranţă, Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, Liceul Tehnologic "Sfântul Stelian", Asociaţia Ştefan Luchian, Asociaţia Europe Direct, etnograf Steliana Băltuţă, dar şi meşteri populari.
 
Desigur, ca în fiecare an, evenimentul are în centrul său familia profesorilor Aurel şi Alina Răileanu, cei care reuşesc să adune la un loc zeci de oameni, să însufleţească manifestarea şi să îi confere nota de autentic, de calitate şi de continuitate de care orice eveniment are nevoie.

























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
26

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
39

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...

Detectoare de fum, monoxid de carbon și gaze, instalate de pompierii SVSU Cristești în locuințele bătrânilor bolnavi și singuri din localitate! (foto, video)

astăzi, 18:23
41

Elena are 78 de ani și locuiește singură de mult timp într-o casă de la marginea localității Cristești. Copiii sunt plecați în lumea largă, spune femeia, resemnată.Pentr...