După grele încercări, Petru ÅŸi Angelica Maxîm par să se fi întors acasă, acolo unde le este locul: ÅŸi anume în sălile de expoziÅ£ii, în atenÅ£ia publicului ÅŸi a criticii.

ArtiÅŸtii au făcut ceea ce poate că niciun alt creator, oricât de dedicat ÅŸi de împătimit al artei, nu ar fi avut puterea să făurească fără să îÅŸi sfâÅŸie sufletul: au modelat mâlul pe care apele distrugătoare l-au lăsat în casă. Apele care au înghiÅ£it vieÅ£i, au prăbuÅŸit sute de case, au nimicit agoniseli strânse cu trudă, au aruncat în urmă un mâl cotropitor pe care artistul Petru Maxîm ÅŸi soÅ£ia sa, Angelica, l-au închis în vase de Cucuteni. Pe aceste vase, expuse marÅ£i în Galeriile de Artă, există un înscris care va străbate, în mod sigur, deceniile ÅŸi veacurile: INUNDAÅ¢II DOROHOI 2010.

Evenimentul de pe 7 decembrie a fost organizat de Consiliul Judetean Botosasni, Muzeul Judetean Botosani, Centrul de Conservare si promovare a culturii traditionale Botosani, prezentarea expoziÅ£iei fiind făcută de poetul Nicolae Corlat. Au fost prezenÅ£i numeroÅŸi iubitori ai artei, dar ÅŸi reprezentanÅ£i ai instituÅ£iilor, precum Cătălina LupaÅŸcu, vicepreÅŸedinte al Consiliului JudeÅ£ean BotoÅŸani, Lucica Pârvan, director al Muzeului JudeÅ£ean BotoÅŸani, Ion Ilie, director al Centrului de CreaÅ£ie, Liviu Andronic, director al Åžcolii Populare de Artă, Traian Apetrei, director al Teatrului Mihai Eminescu, muzeograful Steliana Băltuţă, pictorii Liviu Åžoptelea, Gheorghe Stanciu, Aida SuÅŸter, Marcel Manastireanu, epigramistul Gheorghe Hreapcă ÅŸi alÅ£ii.

"Petru Maxîm nu este un pictor postmodern, dar se foloseÅŸte de uneltele postmodernismului, împăcând atât de bine simbolurile ancestrale ale trecutului cu manifestări ale modernului. În picturile sale, naÅŸterea nu este o întruchipare a egoului, specific omului modern, ci o aÅŸezare a divinului - în sensul biblic - în matricea dacică a creaÅ£iei", a menÅ£ionat Nicolae Corlat în expunerea sa, făcând referire ÅŸi la simbolistica operei artistului, simboluri care nu sunt importante prin ele însele, "deÅŸi acestea capătă forţă ÅŸi adâncimi divine, împletite cu simbolurile biblice ale genezei, cum ar fi ÅŸarpele, mărul, crucea, coroana de spini, cupa - ci evoluÅ£ia acestora pe parcursul existenÅ£ei biblice, până la naÅŸterea Omului ÅŸi înălÅ£area Sa spre conÅŸtiinÅ£a superioară a universului".
A fost de asemenea amintită tragedia verii 2010, când artistul a fost nevoit să culeagă tuburile de ulei din mâl, de parcă Dumnezeu i-a încercat credinÅ£a ÅŸi puterea de a crea. "Pierderea instimabilă nu e doar pierderea familiei Maxîm, ci ÅŸi a noastră. Este singurul creator de ceramică tip Cucuteni din România, o ceramică aparÅ£inând celei mai avansate culturi manifestată vreodata în această zonă a Europei. Ne e bine când ne mândrim cu valorile botoşănene, valori care nu au cerut niciodată nimic de la noi, iar noi am avut pretenÅ£ia că ne aparÅ£in. Această expoziÅ£ie nepreÅ£uită a lucrărilor de pictură semnate Petru Maxîm ÅŸi a exponatelor din ceramică recuperate de la potop este găzduită aici pentru ca botoşănenii să nu uite valorile care le promovează numele în Å£ară ÅŸi peste graniÅ£ele acestei ţări bântuită de necazuri ÅŸi de oameni care au uitat omenia. Poate nu e prea târziu să avem o atitudine corectă faţă de creatorii acestui judeÅ£, faţă de valorile autentice ale artei pe care ei o promovează", a încheiat Nicolae Corlat.

Expozitia este deschisă publicului până pe data de 16 decembrie 2010.
