"Orchestra MUGURELUL de ieri şi de azi", un spectacol-maraton la 30 de ani de activitate neîntreruptă! FOTO

Momente de colecţie la Concertul aniversar al Orchestrei Mugurelul, care vineri seara a marcat cei 30 de ani de activitate neîntreruptă în prezenţa a sute de spectatori, prieteni, invitaţi de seamă şi oficialităţi.

Evenimentul, care s-a desfăşurat în sala Casei de Cultură a Sindicatelor Botoşani, a fost organizat de Orchestra Clubului Copiilor Dorohoi, împreună cu Asociaţia "Mugurelul", Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani şi Primăria Municipiului Dorohoi. Concertul aniversar, intitulat "Orchestra MUGURELUL de ieri şi de azi", a reunit artişti care au evoluat de-a lungul vremii în formaţia dorohoiană, dar a adus în faţa publicului şi invitaţi speciali precum Daniela Condurache, Cornelia Ciobanu, Dan Doboş, Ansamblul de dansuri populare "Mărgineanca", coordonat de maestrul coregraf Valentin Rău.



Spectacolul a fost prezentat de Irina-Maria Miron, director al Clubului Copiilor Dorohoi, şi de Horia Gumeni, de la TVR Iaşi.

Un spectacol-maraton care, pe parcursul a mai bine de patru ore, a dovedit că muzica populară, folclorul autentic, profesionalismul sunt ingredientele care garantează, în timp, nu numai continuitatea, ci și performanța. De la copii care abia pășesc în universul folcloristic până la membri ai primelor generații Mugurelul, de la părinți la profesori, invitați și simpli spectatori, toți au simțit emoția unei povești, dar a unei povești în care toată lumea crede cu tărie.

Ideea organizării concertului aniversar al orchestrei dorohoiene în inima Botoșanilor a fost un prilej pentru botoșăneni de a vedea un excelent exemplu de comunitate, de susținere artistică, dar mai ales un concert-lecție de bună organizare și derulare a unui eveniment maraton cu zeci de invitați, fără ca acest fapt să apese pe umerii și răbdarea spectatorilor.

"Mulţumesc pentru că sunteţi aici în număr atât de mare, că atâtea personalităţi sunt la sărbătoarea familiei Mugurelul, o familie numeroasă şi performantă. Meritul nu este numai al meu, este în primul rând al domnului director Lulciuc. Acest vis al domniei sale a devenit realitate, a fost un proiect reuşit. Meritul este şi al celor care au avizat şi au aprobat deplasările Orchestrei Mugurelul la concursurile naţionale şi internaţionale, al colaboratorilor care ne-au sprijinit, al părinţilor care au pregătit aceşti copii pentru toate deplasările, şi al acestor minunaţi copii care descoperă tainele instrumentelor şi ajung la performanţă, Mulţumesc TVR iaşi, partenerilor media, tuturor celor care ne-au ajutat în cei 30 de ani", a spus prof. Marcel Dupu.

În sală au fost prezenţi numeroşi oameni de cultură din Botoşani şi Dorohoi, printre ei şi fostul dirijor şi manager al Orchestrei Populare Rapsozii Botoşanilor, Ioan Cobîlă, maestrul dirijor George Sârbu, fostul manager al Centrului de Creaţie Botoşani, prof. Ion Ilie, Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură Botoşani, Vasile Popa (TVR Iaşi) şi mulţi alţi invitaţi.

La concertul aniversar au urcat pe scenă şi Costică Macaleţi, prefectul judeţului Botoşani, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, inspector şcolar general Mihaela Huncă, dar şi Cătălina Chendea, inspector de specialitate în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.

"La mulţi ani Orchestrei Mugurelul. Cunosc această orchestră de ceva vreme, îi ştiu foarte bine istoricul, profesorul Dupu a atras copii talentaţi să cânte în această orchestră. Îl felicit în mod special pe domnul Dupu, un profesor cu totul şi cu totul special", a spus prefectul Costică Macaleţi.

Şi primarul municipiului Dorohoi a adresat un cuvânt la aniversare, el aducând şi un cadou pentru Orchestra Mugurelul, constând într-o vioară.

"Venim din Dorohoi, iar eu sunt emoţionat, dar onorat şi bucuros pentru că în Dorohoiul nostru există asemenea talente. Sunt 30 de ani de muncă în care Orchestra Mugurelul a dat ţării şi lumii spectacole, folclor adevărat, tradiţie românească, continuitate în ceea ce înseamnă a fi dorohoian, botoşănean, dar şi român. Vreau să vă urez, domnule profesor, minuaţi copii, la cât mai mulţi ani de activitate, meritaţi din plin toate aplauzele şi tot ce există mai frumos. Şi pentru că de oraşul Dorohoi este legat şi numele lui George Enescu, vom oferi Orchestrei Mugurelul o vioară, pe care sunt convins că un tânăr din Dorohoi va cânta şi va aduce aduce glorie în continuare oraşului şi acestei minunate orchestre", a spus Dorin Alexandrescu, primarul municipiul Dorohoi.
 
Mihaela Huncă, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, a susţinut, de asemenea, un cuvânt de felicitare: "Caracterul național nu se păstrează viu doar prin amintirile bunicilor, ci mai cu seamă prin atitudinea copiilor noștri, fără ostilitte, fără prejudecăți și fără mimetismul unor tradiții care nu ne definesc. Folclorul românesc este și trebuie să rămână nu doar o caracteristică nn păstrarea națională, ci prin păstrarea sa, leac al tuturor bolilor. Orchestra Mugurelul, condusă de 30 de ani cu bagheta și mai ales cu sufletul profesorului Marcel Dupu, reprezintă una din confesiunile cele mai autentice ale noastre, ale botoșănenilor".

Un moment special a fost creat de Cătălina Chendea, inspector în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, care le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa activităţilor de acest gen în cluburile şi palatele copiilor din întreaga ţară, dar şi-a finalizat discursul atrăgând atenţia copiilor că pe primul loc trebuie să rămână, de fiecare dată, şcoala: "Vin în calitate de inspector, dar şi în calitate de prietenă a ansamblului. Îi iubesc pe aceşti copii la fel de mult ca pei cei care cântă, care dansează, care cântă muzică uşoară în cluburile şi palatele copiilor. Marcel Dupu este un exemplu extraordinar de om care a dus pe culmile gloriei un ansamblu de copii care cântă muzică autentică românească. Să vă dea Dumnezeu sănătate, să reprezentaţi Botoşaniul şi România cu succes. Un an şcolar uşor tuturor, şi nu uitaţi: iubiţi şcoala, şi vioara ulterior".

Întregul concert aniversar a fost presărat cu momente muzicale sau coregrafice, însă emoţiile cele mai mari au fost atunci când pe scenă se reîntorceau foşti membri ai formaţiei, din cei 30 de ani de activitate. Astăzi practică meserii diverse, de la medici, profesori, pompieri, poliţişti, dar au dovedit că muzică rămâne "dragostea dintâi".

Au evoluat, din generaţiile Mugurelul: Dumitru-Daniel Hariga (acordeon, contrabas) - profesor de Educaţie Muzicală la Seminarul Teologic "Sf.Ioan Iacob" Dorohoi; Ionuţ Apostol (acordeon) - agent poliţie în cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Dorohoi; Marcela Ostafie (vioară) - medic, a coordonat, în studenţie, corul Facultăţii de Medicină din Iaşi; Răzvan Sabin Ailoaie (vocal, acordeon) - absolvent Compoziţie Jazz şi Muzică uşoară, astăzi membru al unei trupe; Cristina Cojocaru (voce, fluier, pian) - studentă Drept; Adelina Fulga (voce) - absolventă Litere, Jurnalism şi ştiinţele comunicării, în prezent lucrează la propriul album de muzică populară; Răzvan Sarafim (clarinet, saxofon, voce) - membru al actualei orchestre, a cântat alături de tatăl său, Radu Sarafim, acordeonist în prima generaţie a orchestrei, apoi clarinet, saxofon; Alina-Augustina Leonte-Dupu (solist vocal, chitară) - profesor de Limba Română la Vatra Dornei, a cântat alături de sora ei, Lorena Dupu, membră în actuala formulă a orchestrei; Ionuţ Scripcaru (trompetă) - masterand la Interpretare muzicală; Constantin Scripcaru (clarinet) - corepetitor şi inginer de sunet la Clubul Copiilor Dorohoi; Andra-Dumitriţa Coşman (vioară, voce) - masterandă Drept; Roxana Atomii (voce) - studentă la Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică; Oana Racu (solist vocal) - studentă la Litere şi Ştiinţe ale Comunicării; Anca Elena Enea (pian, vioară) - absolventă Interpretare, Compoeziţie şi Studii muzicale teoretice, în prezent masterandă la aceeaşi specializare; Ioana Enea (ţambal) - în prezentă studentă, Alin Dumbravă (acordeon, trombon) - student la Pedagogie Muzicală; Irina-Maria Miron -de la 11 ani membră a Orchestrei, de 8 ani prezintă orchestra în spectacole, este profesor de teatru la Clubul Copiilor Dorohoi şi director al unităţii; Iulian Cojocaru (pian, clarinet, saxofon) - student Administrarea Afacerilor; Horaţiu Viziteu (acordeon) - student la Farmacie; Alexandru Darie (contrabas) - masterand Universitatea "G. Enescu" Iaşi, colaborator al Filarmonicii Moldova Iaşi; Bogdan Adăscăliţei (clarinet) - subofiţer în cadrul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi; Bianca Adăscăliţei (ţambal) - consultant fonduri europene şi studentă la psihologie.

În holul Casei de Cultură a Sindicatelor a fost organizată şi o expoziţie de fotografii, materiale promoţionale, diplome şi trofee obţinute de orchestră în cei 30 de ani de activitate.

Orchestra de copii şi tineri "Mugurelul" a fost înfiinţată în anul 1984, la iniţiativa lui Toader Lulciuc,
director pe atunci al Casei de Copii Şcolari Nr. 2 Dorohoi, prezent vineri la concertul aniversar și aplaudat la scenă deschisa. Cel care s-a implicat în bunul mers artistic a fost, încă de acum 30 de ani, profesorul Marcel Dupu. Din anul 1998, orchestra desfăşoară o activitate de performanţă la Clubul Copiilor Dorohoi, mărturie stând numeroasele premii şi trofee obţinute la concursurile naţionale şi internaţionale de profil. Astfel, în cei 30 de ani, prof. Marcel Dupu a instruit şi coordonat numeroase generaţii de copii talentaţi în domeniul muzicii populare.

De altfel, în cadrul evenimentului din 26 septembrie a fost anunțată și apariția "Monografiei Orchestrei Mugurelul la a XXX-a aniversare", care va fi lansată ulterior.




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patriarhia Română: Apel la rugăciune și calm în contextul alegerilor electorale actuale

astăzi, 07:45

Biserica Ortodoxă Română face un apel la rugăciune, calm și discernământ în contextul alegerilor parlamentare și prezidențiale actuale. ”Respingem ferm orice formă d...

Marcel Ciolacu se retrage: ”Nu vreau locul doi. Nu mă interesează!

astăzi, 07:30

Fostul lider al PSD, care abia și-a dat demisia, renunță, definitiv, la candidatura pentru alegerile prezidențiale. Ciolacu spune că, indiferent de ce ar face el sau partidul, decizia va fi in...

Răspunsul la ce vrei tu este nu! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

La un seminar al femeilor, pe tema "Cum să trăiesti într-o atmosferă de dragoste cu soţul tău", participantele au fost întrebate dacă îşi iubesc soţii. Toate au rid...