"Noaptea Muzeelor" la Botoşani, între frustrările salariale ale muzeografilor şi bucuria vizitatorilor! FOTO

Obişnuiţi deja cu "Noaptea Muzeelor", botoşănenii au onorat şi în acest an invitaţia Muzeului Judeţean de a petrece măcar câteva minute într-o instituţie muzeală. Muzeul de Etnografie din municipiul Botoşani şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Dorohoi au fost deschise sâmbătă seară, în cadrul evenimentului desfăşurat în întreaga ţară.

"Noaptea Muzeelor" la Botoşani, între frustrările salariale ale muzeografilor şi bucuria vizitatorilor! FOTO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Contextul a fost însă unul neplăcut: salarizarea specialiştilor din muzee, omisă de guvernanţii concentraţi să dea drumul cât mai repede legii salarizării unitare. Astfel că muzeografii au fost sprijiniţi într-o formă de protest activă, fără întreruperea lucrului, de Sindicatul Impact, al cărui preşedinte, Camelia Socianu, a fost alături de managerul Muzeului, Aurel Melniciuc şi de toţi muzeografii care au făcut front comun într-o acţiune de promovare a lor, în primul rând.

Cu toate că nu au realizat frământările specialiştilor, botoşănenii s-au prezentat în număr destul de mare la Muzeul de Etnografie, mai ales că sâmbătă seară a avut loc vernisajul expoziţiei "Ia aidoma", ce cuprinde 36 de ii, de o frumuseţe şi delicateţe extraordinară, replici ale celor păstrate în unele dintre marile muzee ale lumii, dar neetalate în expoziţii permanente. Cămășile au fost găsite în colecțiile Muzeului Metropolitan din New York, Muzeului de Textile din Toronto, Muzeului Etnografic din Geneva, Muzeului de Textile din Lyon, Muzeului Horniman de la Londra, Muzeului de Etnografie din Sankt Petersburg, dar și în colecții private. Apoi, membrele comunităţii "Semne cusute" au reconstituit modelele după fotografii. Expoziţia aduce în faţa publicului dovezi de măiestrie autentică din partea celor care îşi doresc să ducă arta ţărănească la un nou nivel.

Pe lângă expoziţia de cămăşi, botoşănenii- de vârste diferite, au vizitat şi expoziţia permanentă a Muzeului de Etnografie. Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Judeţean de Istorie, s-a declarat mulţumit de răspunsul oamenilor la invitaţia la "Noaptea muzeelor".

"Am considerat că din când în când e bine să o mai schimbăm, anul acesta fiind deschis la Ştiinţele Naturii Dorohoi şi Muzeul de Etnografie, şi datorită faptului că am avut vernisajul unei frumoase expoziţii cu ii româneşti cu motive şi modele dar şi colecţii din toată lumea. Credem că răspunsul e bun. Lumea vine, se bucură, unii nici nu ştiau că s-a redeschis Muzeul de Etnografie. Un alt motiv ar fi şi faptul că schema de personal nu ne permite să ţinem deschise ambele locaţii, adică Etnografia şi Muzeul de Istorie pentru că suntem obligaţi să asigurăm fiecare sală cu câte o persoană iar în ceilalţi ani, când am avut deschise două muzee, ne-am confruntat cu probleme în sensul acesta", spune Aurel Melniciuc.

La "Noaptea muzeelor" au fost invitaţi toţi parlamentarii de Botoşani precum şi consilierii judeţeni. "Au răspuns invitaţiei şi o mică parte din parlamentarii botoşăneni, a fost prezent domnul deputat Cristian Achiţei dar şi senatorul Dan Lungu de la Iaşi, fostul director al Muzeului Literaturii Române care a venit să vadă ce fac colegii şi cu care discutăm amendamentele legii salarizării. Pentru că în această seară, colegii noştri s-au raliat colegilor din toată ţara printr-un protest activ şi e nevoie de modificări pentru că prin această lege a salarizării, muzeele şi bibliotecile au rămas la urmă. Dacă în cazul unor instituţii, au avut loc majorări cu 50%, în cazul colegilor noştri majorarea a fost de doar 20%. Prin protestele noastre nu afectăm nici economia şi nici bunul mers al societăţii", adaugă managerul Muzeului Judeţean.

Spre exemplu, un muzeograf angajat anul trecut beneficiază lunar de un salariu de 1.200 de lei net.

Camelia Socianu, preşedintele Sindicatului Impact, spune că din luna martie organizaţia a preluat pentru reprezentare şi interesele angajaţilor de la Muzeul Judeţean şi instituţiile subordonate, în total opt instituţii muzeale.

"Consider că aceşti oameni pun foarte mult suflet, sunt oameni cu o experienţă vastă, cu ani de studii, chiar şi doctorale şi au un salariu indecent de mic, aproape jignitor. Nu mi se pare normal ca un muzeograf cu vechime maximă şi cu doctorat să aibă un salariu de bază de 2.100 de lei şi să ia în mână 1.400 de lei. Este indecent! Nu avem nimic împotriva celor de la spital, dar cred că o infirmieră câştigă de două ori mai mult decât ei şi am vrut ca la acest eveniment să scoatem în evidenţă oamenii din spatele exponatelor, din spatele uşilor muzeelor pentru că de obicei vedem statuia sau ia, dar şi acea ie şi acea statuie sunt reconstituite de oameni, oameni care au o răbdare extraordinară, oameni care lucrează ore întregi, în condiţii sau în poziţii chinuitoare şi care pun atît de mult suflet pentru ca noi să nu ne pierdem identitatea. Mi-aş fi dorit enorm să vină toţi politicienii din Botoşani, toţi parlamentarii, toţi consilierii judeţeni, să vadă munca munca acestor oameni, să aprecieze şi oamenii, nu doar obiectele, pentru că am ajuns să apreciem oamenii doar când avem nevoie de un vot, or acum este vorba de o viaţă decentă petru nişte oameni", declară Camelia Socianu.

Preşedintele Impact afirmă că s-au făcut diferenţe mari între specialiştii din muzee şi cei din instituţiile furnizoare de spectacol. "Consider că se face o nedreptate: s-au majorat salariile cu 50% pentru oamenii din spectacol. În spectacol, cei care lucrează îşi pot suplimenta veniturile, pot merge la un eveniment particular, dar muzeografii nu au cum să-şi ia statuia şi să iasă undeva şi să facă un venit în plus. Consider că cel puţin aceeaşi majorare salarială ar fi trebuit să fie aplicată şi celor din muzee. Sperăm că parlamentarii noştri ne vor susţine amendamentele, astfel că să aducem un plus în buzunarele oamenilor din muzee.. Să nu uităm că valoarea muzeelor este dată de oameni", adaugă Camelia Socianu, dezamăgită de lipsa de reacţie a politicienilor botoşăneni.

Profitând de prezenţa senatorului Dan Lungu, Camelia Socianu şi Aurel Melniciuc i-au expus parlamentarului problemele cu care se confruntă, cerându-i sprijinul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a salariilor specialiştilor din muzee.





























 

 

Spune-ne opinia ta