"Ion Pillat, 120 de ani de la nastere" - Un colocviu necesar!

Cand intelectualii vorbesc, politicienii asculta. O lectie de demnitate si decenta culturala s-a consumat joi in sala Teatrului Mihai Eminescu Botosani, unde numerosi oameni de cultura, scriitori, artisti au venit in fata oamenilor politici nu pentru a cere, nu pentru a impune sau clama galagios, ci pentru a marturisi un mare spirit al Romaniei secolului XX, academicianul Ion Pillat.

Colocviul "Ion Pillat – 120 de ani de la nastere" a fost organizat de Clubul liberalilor din Botosani, sub patronajul lui Gheorghe Iavorenciuc, cel care are meritul de a fi creat cadrul institutional necesar unei desfasurari culturale de acest gen. Insa mai marele castig – constient sau nu ! – al liberalului Gheorghe Iavorenciuc este acela de a avea incredere in intelectuali, oameni de cultura si arta, profesori, adica in acei oameni care nu isi mai gasesc locul si rostul in bunul mers al cetatii, intr-un timp in care pana si istoria capata carnet de partid.



Este inadmisibil ca in anul 2011, la aniversarea unei importante personalitati care a contribuit decisiv la modernizarea statului roman, participarea autoritatilor sa fie decisa politic. Ar fi de inteles acest lucru daca de partea cealalta a baricadei s-ar fi aflat Partidul Comunist, cel care, timp de peste jumatate de secol, a dus cel mai crunt razboi impotriva propriului popor, partidul care a nimicit mai multe suflete decat ultimele razboaie in care a fost implicat acest popor. Nu este vorba, insa, de Partidul Comunist, ci de orgolii pagane, chinuitoare si pustii. Drept dovada, si aici este lectia de demnitate!, chiar daca a fost sarbatorit sub timida umbrela liberala, oamenii de cultura au venit fara retineri pentru a-l cinsti pe unul dintre marii boieri ai mintii - Ion Pillat.  



Moderat de poetul Nicolae Corlat, caruia i s-au alaturat cu dizertatii poetul Ciprian Manolache (profesor de limba romana) si scriitorul Petrut Parvescu (profesor de istorie), coloviul a strans la un loc oameni de cultura (Dumitru Necsanu,Constantin Bojescu, Cornel Dimitriu, Vlad Scutelnicu, Traian Apetrei, Vasile Iftime, Gheorghe Hreapca si altii), dar si oameni politici, de la Catalina Lupascu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Botosani, sau Liviu Andronic, la liberali mai mult sau mai putin prezenti in viata publica (Gheorghe Sorescu, Romulus Eram, Marinela Mardare), carora li s-au alaturat – doar cu prezenta – directorul Muzeului Judetean, Lucica Parvan, si directorul Bibliotecii Judetene, Cornelia Viziteu. Cu adevarat remarcabila absenta managerului Directiei de Cultura Botosani, Danut Hutu.

O surpriza a fost interventia lui Liviu Andronic, directorul Scolii de Arta Botosani recitand – si a dovedit o buna cunoastere a versului si a intonarii acestuia – cateva poezii scrise de Ion Pillat.  



Moderatorul colocviului a facut o incursiune in viata si opera lui Ion Pillat, expozeul lui Nicolae Corlat aducand in atentie nu numai personalitatea marelui om de cultura, ci Fenomenul Pillat in cultura romana, de la constributiile cunoscute si recunoscute in literatura, pana la nucleul de intelectualitate si inaltime spirituala care a fost in epoca insasi casa lui Ion Pillat si, mai tarziu, a fiului sau Dinu Pillat, la randul sau inchis de comunisti.

"Pe linie materna, familia Bratienilor i-a conferit dinamism si constiinta in abordarea transformarilor politice ale Romaniei moderne, Ion Pillat fiind chiar nepotul lui Ion C. Bratianu, Bratienii reusind sa construiasca intr-o vreme noua o ginta aflata mereu in varful unei piramide politice si sociale, prin consistenta personajelor pe care le-a dat unui partid, cel al liberalilor, dar si unei tari, uzand de drepturile dinastice castigate prin truda, penitenta si consecventa. Legatura lui Pillat cu tinutul Botosanilor nu este una de sange. Se poate spune ca este una cu substrat material, in 1883 tatal sau cumparase mosia de pe malurile Prutului, de la Miorcani, dar si spiritual, pentru ca poetul avea sa-si petreaca importante zile din viata, cele ale copilariei, dar si ale senectutii timpurii, pentru ca in ultimii ani, retras din viata política, revenea adesea aici scriind elegiile din Caietul verde", a spus Nicolae Corlat.



Contextul istoric in care a fost nevoit sa vietuiasca Ion Pillat a fost descris de poetul si profesorul Petrut Parvescu.

"As fi intitulat aceasta dizertatie: "Trecut, prezent si viitor prin perspectiva unei personalitati perfecte". Ion Pillat a fost un intelectual rasat, ceea ce numesc filosofii culturii Boier al mintii. Ion Pillat este o piata, o agora. Este bine sa ne ridicam din cand in cand, in aceasta reconstructie a Romaniei, la inaltimea inaintasilor nostri. In perioada de peste 20 de ani de dupa 1989, o perioada de prea multa tranzitie a Romaniei, intelectualitatea nu prea isi aroga potentele pe care ar trebui sa le aiba", a spus Petru Parvescu.

Poetul Ciprian Manolache a facut o trecere prin opera literara a scriitorului Ion Pillat, o prezentare apreciata nu numai prin discursul concis, ci mai ales prin claritatea cu care a evidentiat personalitatea si spiritul Pillat in literatura romana si nu numai. 

La final, moderatorul colocviului a tinut sa atentioneze organizatorul si initiatorul manifestarii asupra pericolului pe care il prezinta perceperea gresita a unui astfel de eveniment cultural.

"Daca astazi cineva a incercat sa repare o greseala a istoriei, atat a celei politice, economice si sociale, cat si a istoriei literaturii romane, isi face un titlu de glorie. Daca, dimpotriva, a urmarit un profit personal, Pillat fiind un reputat om politic liberal, urmas si contemporan cu Bratienii, gestul sau este inútil. Pillat nu poate fi inceputul si sfarsitul, poate fi doar drumul, drumul si nu calea. Daca istoria ne ofera atatea exemple de demnitate, daca putem intinde o punte dinspre ei pana la noi, drumul s-ar revela lumii. Numai ca intre ei si noi au fost si sfintii, sfintii inchisorilor peste care trecem cu prea multa usurinta, de care uitam adesea, ignoram si reinventam prigoana, trimitind inca o data spiritul dupa gratii", a conchis Nicolae Corlat, mesajul sau mergand fara indoiala catre liberalul Gheorghe Iavorenciuc.

De altfel, Gheorghe Iavorenciuc a avut ultimul cuvant, interventia sa dovedindu-se a fi conform cu spiritul intregii manifestari.

"Avem nevoie de intelectuali. Noi, cei comuni, ne gandim ca aproape uitam de sacrificiul acestor Pillati, uitam de sacrificiul anilor de puscarie, de sacrificiul acestor slove insirate una dupa alta intr-un chip atat de uman si atat de dumnezeiesc. Goethe spunea: "Nu ma sprijin de oamenii de succes, ci de oamenii de valoare". Ne aflam in timpul succeselor, au succes manelistii, columbencele, dar sa nu uitam ca oamenii de valoare raman peste secole", a spus Gheorghe Iavorenciuc.



Colocviul "Ion Pillat, 120 de ani de la nastere" a fost un eveniment necesar la Botosani, nu numai din perspectiva pur culturala si istorica pe care personalitatea ilustrului carturar o impune, ci mai ales ca lectie de asumare a unei atitudini pe care timpul o cere, chiar daca asumarea inseamna sacrificiu suprem. 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...