"Interzis sub 18 ani", un spectacol pentru toate varstele! - FOTO, VIDEO

"Interzis sub 18 ani", un spectacol pentru toate varstele! - FOTO, VIDEO
Teatrul Mihai Eminescu Botosani deschide vineri o usa larga, o adevarata Cutie a Pandorei, din care s-ar parea ca nici macar protagonistii nu stiu la ce sa se astepte. Tema spectacolului, titlul insusi, dar mai ales urmarile ce vor decurge din abordarea acestui text, sunt aspecte care vor transforma o intamplare, din "Interzis la 18 ani", in "recomandat la orice varsta".

Autoarea textului, Mihaela Michailov, aduce in fata publicului o poveste incitanta, care pune probleme, insa care lasa privitorului libertatea de a-si cauta propriile solutii. "La 18 ani poţi să votezi. La 18 ani poţi să bei alcool. La 18 ani poţi să conduci. Dar la 17 ani şi 3 luni? Două puştoaice de aproape aceeaşi vârstă împart acelaşi spaţiu. Tatăl uneia e iubitul celeilalte. Nevoia de afecţiune îi ţine împreună", spune Mihaela Michailov.



Spectacolul se adreseaza in special tinerilor, cei care formeaza majoritatea publicului in Teatrul Mihai Eminescu, fiind vorba despre o productie teatrala realizata in cadrul proiectului "Tineri actori, tineri regizori", un proiect cu o anumita vechime im Teatrul Mihai Eminescu.

"In acest context vine doamna Lenus Moraru, cu acest spectacol incitant chiar din titlu. Un spectacol de Mihaela Michailov, un dramaturg care adopta in general temele contemporane, o personalitate aflata in atentia lumii teatrale romanesti. Spectacolul ne propune sa vedem pana unde ne limitam la spaima fata de parerile celorlalti, cat se tem tinerii de ce le spun parintii, cat se tem parintii de ce le spune anturajul. Pana unde "eu" are deplina acoperire", a precizat Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu Botosani, care a adaugat faptul ca Lenus Teodora Moraru, care semneaza regia, si Gelu Risca, responsabil cu scenografia, si-au asumat misiunea teatrului de a pune intrebari indeosebi. "Solutiile le vom asculta impreuna", a conchis Traian Apetrei.

De altfel, regizorul a dezvaluit că "Interzis sub 18 ani" nu este un spectacol interzis. "Dimpotriva, este recomandat pentru toate varstele si toate categoriile. Este vorba despre discutiile inerente si problemele care apar intre adolescenti si parintii lor. Dar este o discutie mai ampla, si pentru pentru cei care vor fi adolescenti, care vor fi adolescenti. Este o intamplare vazuta si asimilata de spectator prin simpla identificare, indiferent din ce parte ar privi situatia", marturiseste Lenus Teodora Moraru.
 
Pe langa experienta unui text care are darul de a lucra atat "in" cat si "intru" problematica adolescentei, Lenus Teodora Moraru recunoaste ca spectacolul este in sine si o concretizare a unei alte experiente, de ani de zile, si anume cea a apropierii de adolescenti, in cadrul proiectului Atelierul de Teatru de la Colegiul National "Mihai Eminescu", la care se adauga placerea de a lucra cu tinerii actori ai Teatrului Mihai Eminescu.
 
"Cu Eduard Andrei Sandu am mai lucrat la "Buzunarul cu paine", spectacol cu care am ajuns in Franta, am avut acum o reintalnire extrem de placuta. Mi-a facut o deosebita placere sa lucrez cu Daniela Carmen Bucataru, care face un rol minunat in acest spectacol, dar si cu o actrita tanara, Ana Maria Cazacu, care mi-a adus un plus de tinerete si prospetime. Remarc debutul tinerei actrite Bianca Buha, o proaspata absolventa a Facultatii George Enescu din Iasi, la clasa actorilor Octavian Jighirgiu si Marius Rogojinschi", a mentionat Lenus Teodora Moraru.

Ca un fapt inedit, regizorul acestui spectacol anunta ca spectatorii, atat copii cat si parinti, vor avea la dispozitie o adresa de Facebook unde isi vor putea spune parerile, dar si comunica direct cu actorii.  "Invit copiii si parintii sa isi exprime parerile vizavi de spectacol. Isi pot spune parerea despre spectacol, pot dialoga cu personajele favorite. Adresa va fi anuntata si pe caietul program", a precizat Lenus Teodora Moraru.



"Autoritatea produce revoltă. Revolta subminează autoritatea. Adolescenţii şi părinţii consumă criza vârstei. Criza de la 17 ani şi criza de la 40 de ani îşi dispută întâietatea. Ştim cine ne sunt părinţii? Ai cui copii devenim?". (Mihaela Michailov)



 

PREMIERA SPECTACOLULUI ARE LOC PE 10, 11 SI 12 DECEMBRIE, DE LA ORA 19.00, IN SALA ATELIER

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
230

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
296

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
676

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...