"Farmazonul din Harlau", in premiera pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani!

"Farmazonul din Harlau", in premiera pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani!
La 170 de ani de la montarea pe scena Teatrului National din Iasi, "Farmazonul din Harlau", de Vasile Alecsandri, poposeste in Teatrul Mihai Eminescu Botosani, constituind, in fapt, un gest de restituire a unui moment important din istoria teatrului romanesc.

Initiativa artistica a unui reputat regizor al Romaniei contemporane - Ion Sapdaru, premiera care va avea loc joi, 4 februarie 2010, ora 19.00, scoate la iveala, dincolo de limbajul specific secolului XIX (cunoscut publicului in special din spectacolele "Chirita", sub semnatura aceluiasi Vasile Alecsandri), spumoasele dedesubturi ale unei societati "de consum", spectacolul dispunand si de o distributie numeroasa, ce reuneste nu mai putin de 18 actori ai Teatrului Mihai Eminescu Botosani.

"Farmazonul din Harlau" este prima piesa a lui Vasile Alecsandri montata pe scena. Se petrecea in anul 1840, cand teatrul in limba romana se facea, la Iasi, doar in spatii neconventionale.

In 1840 se infiinteaza Teatrul National din Iasi, institutie la conducerea careia sunt instalati Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi. In acelasi an 1840, in luna noiembrie, se joaca in regia lui Costache Caragiali "Farmazonul din Harlau", spectacol ce marcheaza, astfel, un moment de cotitura a teatrului romanesc.
 
Rolul principal, in spectacolul lui Ion Sapdaru, ii revine unui actor relativ nou pe scena Teatrului botosanean, Ciprian Tabacaru, alaturi de care vor evolua Gheorghe Frunza, Sorin Ciofu, Ioan Cretescu, Mihai Dontu, Bogdan Horga, Eduard Sandu, Cezar Amitroaei, Florin Aionitoaiei, Bogdan Muncaciu, Marius Rogojinschi, Dragos Radu, Ana Maria Cazacu, Lenus Teodora Moraru, Gina Patrascu, Andreea Motcu, Laura Dumitrache si Lidia Uja.

Regia artistica si coloana sonora: Ion Sapdaru
Scenografia: Gelu Risca
Coregrafia: Victoria Bucun
Asistent regie: Lenus Moraru
Regia tehnica: Ioan Ciofu

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vițel de 300 de kilograme scos din beci cu ajutorul pompierilor botoșăneni!

astăzi, 16:03
130

Un vițel de aproximativ 300 de kilograme, căzut într-un beci adânc de doi metri, a fost salvat de pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi.Apelul la 112 a fost făcut chiar de c...

O femeie dintr-o comună din Botoșani a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost mușcată de șarpe!

astăzi, 15:46
1468

Incidentul a avut loc în localitatea Racovăţ, aproape de orele amiezei. Femeia de 54 de ani se afla în curtea casei, iar la un moment dat a simţit două înţepături puternice la ...

Posturi scoase la concurs într-o instituție de cultură din Botoșani!

astăzi, 15:03
217

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani anunță scoaterea la concurs a unor posturi contractuale de execuție.Este vorba despre un post d...