"Cuvântătorii" de la Oneaga, minunea ascunsă din sătucul Moldovei! GALERIE FOTO, VIDEO

Dacă te aventurezi până la Oneaga trebuie să străbaţi drum de piatră şi praf, cu ocolişuri largi pe lângă măreaţa Mănăstire a Coşulei. Satul este pitit în umbră de pădure, cu văi cocoşate de dealuri mici, plăpânde, cu mlaştini bolborositoare şi flori coborâte direct din grădinile cerului. Paşii urcă până la şcoală, o clădire îngemănată cu o alta, din care ies pe furiş glăscioare de prichindei care abia de au strâns sub căciulă 3-4 anişori.   

Minunea de la Oneaga nu ţine de vreun miracol inexplicabil rational, de vreun fapt uimitor, supranatural sau nemaiauzit. În sătucul aruncat într-o coastă a Botoşanilor, nişte copii se joacă cu ceea ce ştiu ei mai bine: cu limba romană! De aproape 20 de ani, copiii din Oneaga sunt campioni la CUVINTE. Adică la scrabble, un joc despre care specialiştii spun că este unul aproape exclusivist!





Inimosul învăţător şi "tainele ascunse ale dicţionarului, pe tabla de scrabble"!

Aventura a pornit de la Vasile Mihalache. Domnul învăţător din sat, care anul trecut, după performanţe uluitoare în ani şi ani de muncă, a devenit campion naţional absolut la scrabble. Nu a pornit singur în această aventură. De la început a împrăştiat literele sub privirile celor mici, le-a stârnit curiozitatea, iar abecedarul a devenit, pentru copiii din Oneaga, o provocare "pe puncte", o joacă a cuvintelor pe tabla de scrabble. În câţiva ani au început să se cuibărească în şcoala lor mica diplome, medalii, cupe. S-a dus vestea în toată ţara despre învăţătorul şi copiii lui. "Mulţumim Ştiri.Botoşani.Ro, care de ceva timp ne-a luat în vizor şi ne-a făcut cunoscuţi în întreaga ţară. Mulţumesc şi doamnei director, doamna Scîntei Elena, pentru sprijinul acordat, mulţumesc şi colegilor care, de vreo şase ani de zile, mă suportă când îi mai răpesc pe copii de la vreo oră, ca să ne pregătim sau să participăm la campionate", spune domnul învăţător.   

Cătălin Caba, antrenor şi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Scrabble, vorbeşte des despre Oneaga, unde "inimosul învăţător Vasile Mihalache, campion naţional en titre la scrabble, pregăteşte grupe de copii de la 7 ani până la aproape 18 ani".

Nu este un joc la îndemâna oricui. Nu este un sport de "primă linie", nu fabrică vedete. Scrabble este un joc al minţii, un sport care antrenează creierul, dezvoltă inteligenţa şi creşte stima de sine. Este un joc în care competiţia se duce până la ultimul… cuvânt. Cătălin Caba este şi mai exact: "Dezvoltă cunoştinţele limbii române. Este un elogiu adus limbii române, o formă de a-ţi arăta patriotismul, putem să spunem, de a utiliza corect limba română. Asta facem noi, descoperim tainele ascunse ale dicţionarului, pe tabla de scrabble, unde le împletim armonios cu calculul matematic de punctaj şi elemente de psihologie şi tactică, atunci când vorbim de partida liberă".

Oneaga, liga mică a cuvintelor mari!

Pentru că la Oneaga literele saltă buclucaşe în minţile a zeci de copii, Federaţia Română de Scrabble a organizat în 2015, la Botoşani (pentru al şaselea an consecutiv) etape ale competiţiilor naţionale care adună la un loc pasionaţi ai acestui sport din toată ţara.  

La fiecare dintre aceste turnee, din Botoşani sau din ţară, învăţătorul din Oneaga merge cu copiii la diferite categorii, cu care a obţinut o sumedenie de cupe, medalii, premii.

Specialiştii în scrable, dar şi reprezentanţi ai Federaţiei Române de Scrabble, privesc micul sătuc din Moldova ca pe un adevărat fenomen. "Îi mulţumesc domnului Vasile Mihalache, cel a carui inima este dedicata acestui joc si care a creat un puternic centru de copii in dulcele leagan al Moldovei", spunea acum ceva vreme Dan Laurenţiu Sandu, fost preşedinte FRS şi campion naţional absolut în 2012.







Punte de cuvinte Oneaga – Botoşani: A crea legături!

În urmă cu câteva săptămâni, chipul copiilor din Oneaga s-a lipit de sufletul altor copii, din Bucureşti. Copiii-artişti de la Teatrul Imaginario. Inimile s-au înduioşat reciproc, zumzetul s-a făcut nerăbdare şi la mijloc s-a aşezat CUVÂNTUL. Campionii de scrabble îl creează, micii actori îi dau viaţă. De aici până la a porni împreună o poveste nu a mai fost decât un pas!

"Copilașii pasionați de mânuirea cuvântului ne vor trimite o împletire de cuvinte pe tabla de joc, după care noi vom imagina povești și vom ridica un mic scenariu, cu bucuria că am putut crea ceva împreună, chiar dacă vom fi prieteni la distanță. Așteptăm curioși mesajul vostru pe litere", a venit invitaţia de la Bucureşti, de la Teatrul Imaginario.

Ducem mesajul. La Oneaga, forfotă mare! Bucuria stă să sară din piept, ochii mari rămân în zâmbitoare uimire. Le place năstruşnica idee, dar şi mai mult visează că într-o zi copiii din Bucureşti vor veni în satul lor!

Şi-au scos pe catedră cupele, diplomele, iar medaliile le atârnă jucăuşe de găt. Altele stau atârnate buclucaş de table din clasă. Ne dau în grijă o desagă de mesaje, să spunem la Bucureşti şi de unele şi de altele… "Vă mulţumim că v-aţi gândit la noi şi că v-a plăcut ceea ce facem. Ne place să învăţăm, să ne jucăm, să dansăm, cum credem că şi vouă vă place. Dacă vreodată paşii vă vor îndrepta către judeţul Botoşani, nu ezitaţi să ne căutaţi şi vă vom primi cu drag în casele noastre. Veţi rămâne cu amintiri plăcute şi de neuitat. Vă dorim multă sănătate, bucurie, succese. Sperăm să ne putem cunoaşte personal, să schimbăm impresii, să legăm prietenii".

Şi, ca să fie vorba mai uşoară şi bucuroasă, mai primim o misiune: să le arătăm prietenilor-artişti de la Bucureşti cum se cântă din fluier la Oneaga!


Pe 20-21 iunie, copiii de la Teatrul Imaginario vor juca la Teatrul de Artă București pentru copiii din sătucul Oneaga, județul Botoșani, meșteri în jocul cuvintelor. Banii obţinuţi în urma prezentării spectacolelor "Momo și hoții de timp" şi "Miezul lucrurilor" vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de jocuri de scrabble, cărţi şi alte bucurii!

Copiii-artişti de la Teatrul Imaginario se pregătesc şi ei de aventură (fragment de la repetiţii, din spectacolul "Momo şi hoţii de timp"):


"Invităm pe oricine dorește să se implice în acest proiect de suflet, să o facă. Cărțile pentru copii sunt primite cu bucurie și tot ce ar fi necesar la școală, de la culori până la caiete", este invitaţia pe care Teatrul Imaginario o trimite şi mai departe, către oamenii dornici de fapte şi gânduri frumoase.

Ştiri.Botoşani.Ro este partener în acest proiect de suflet, alături de Teatrul Imaginario, Teatrul de Artă Bucureşti şi Şcoala 1 Oneaga, comuna Cristeşti, judeţul Botoşani.  

Într-un mic sătuc din nordul Moldovei, cu toloace înverzite şi păduri întinse, cu drumuri de piatră colţuroasă, copiii gospodarilor scotocesc dicţionarul şi se antrenează la… cuvinte! Domnul învăţător ştie că aici, în limba română, stă sămânţă rodnică de viaţă.
 










 (Foto, video: Ionuţ Tăbultoc)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...