"Chipuri ale sfinţeniei" şi misiunea profesorului de religie în contextul actual

"Chipuri ale sfinţeniei" şi misiunea profesorului de religie în contextul actual
Marţi, 19 mai 2015, la Seminarul Teologic Liceal "Sfântul Gheorghe" Botoşani a avut loc întâlnirea profesorilor de religie din municipiul Botoşani, în cadrul Cercului pedagogic al profesorilor de religie. Cu această ocazie a fost vernisată, în incinta Seminarului Teologic, expoziţia "Chipuri ale sfinţeniei", a artistei Aida Şuşter.

Această acţiune, realizată la iniţiativa preotului profesor Partenie Apostoaie, a stat sub egida anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi, precum şi a anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. La cercul profesorilor de religie au participat profesorii de religie din municipiul Botoşani, inspectorul de religie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, prof. Cătălin Purice, prof. Cristina Andrieş, responsabila cercului profesorilor de religie. Este pentru prima dată când Seminarul Teologic Liceal Sfântul Gheorghe Botoşani organizează o astfel de activitate.

Întâlnirea a debutat cu rugăciunea din Paraclisul Seminarului Teologic, continuând cu un cuvânt de bun venit al părintelui director Constantin Zăiceanu, precum şi cu referatele a doi părinţi profesori, Dascălu Daniel, despre misunea parohiei şi a mănăstirilor astăzi, şi a părintelui Partenie Apostoaie, despre provocările educaţiei, responsabilităţile profesorului de religie în contextul unei educaţii religioase, şi, de asemenea, cu referire la provocările de la începutul acestui an, când ora de religie a fost supusă unei presiuni deosebite.

"2015 este anul parohiei şi al pastoraţiei din parohie şi din mănăstire. Drept pentru care, la acest moment festiv, ne-am gândit să prezentăm ca un corolar, dar şi ca o provocare în activitatea noastră şi a dvs., tot ce reprezintă viaţa profesorală pentru pregătirea candidaţilor în cele două direcţii. Pentru că toţi elevii sunt candidaţi, deopotrivă, şi pentru mănăstire, dar şi pentru viaţa de familie din parohii. Este un moment inedit, nu a mai avut loc un cerc pedagogic al profesorilor de religie aici, la Seminar. Vă rugăm să fiţi ajutorul şi sprijinul nostru. Avem nevoie de ajutorul dvs. ca să producem o pepinieră de copii care să se dezvolte, în aşa fel încât, dacă veţi identifica prunci, adolescenţi, tineri cu vocaţii religioase, să putem face din ei beneficiari ai educaţiei morale şi religioase pe care noi o promovăm, a spus pr.prof. Daniel Dascălu.





Chipuri ale sfinţeniei

În sala-atelier de pictură a Seminarului Teologic, acolo unde elevii de la secţia Teologie-Patrimoniu descifrează tainele icoanelor, ale culorii şi ale teologiei, a avut loc vernisajul expoziţiei "Chipuri ale sfinţeniei", a artistei Aida Şuşter, expoziţie care reuneşte peste 20 de lucrări.



"Lucrările prezintă mari duhovnici, păstori de suflete, trăitori ai ortodoxiei în vremurile mai ales comuniste, vremurile de răstrişte pentru Biserica Ortodoxă. Duhovnici care, pe de o parte, au avut o viaţă aleasă, curată, au mărturisit dreapta credinţă în faţa provocărilor de atunci ale vieţii", a spus pr. Partenie Apostoaie.

21 de portrete se află expuse în incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sf. Gheorghe Botoşani, reprezentând chipurile lui Vasile Voiculescu, Părintele Paisie Olaru, Părintele Ilie Cleopa, Părintele Dionisie Ignat, Părintele Justin Pârvu, Părintele Rafail Noica, Părintele Dumitru Stăniloae, Petre Ţuţea, Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, Părintele Sofian Boghiu, Părintele Arsenie Papacioc, Părintele Nicolae Steinhardt, Părintele Ilarion Felea, Părintele Iulian Prodromitu, Părintele Adrian Făgeţeanu, Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, Părintele Constantin Galeriu, Părintele Teofil Pârâian, Părintele Petroniu Tănase.

"Până când am hotărât să fac aceste chipuri, citeam despre jertfă dar nu reuşeam să trăiesc acest cuvânt. Prin ei am înţeles şi am fost foarte impresionată. Fără această jertfă pe care Dumnezeu a îngăduit-o nu am fi avut atâţia rugători în Cer. Singura "greşeală" a lor a fost că L-au slujit pe Dumnezeu şi nu s-au lepădat de credinţă indiferent de situaţia în care s-au aflat. Erau torturaţi, chinuiţi, dar nu s-au lepădat de credinţă. Acea perioadă a fost unică în istorie şi trebuie amintită tinerilor şi celor care nu cunosc nimic despre aceşti martiri. A fost pentru mine o trezire. Am considerat că nu e suficient doar să aflu despre ei, şi am decis să realizez aceste lucrări. Cea mai bună modalitate de a atrage atenţia este arta. Părintele Arsenie Papacioc spunea: "Comunismul a umplut Cerul de sfinţi". E foarte important ca tinerii să ştie sensul existenţei lor şi cât de importantă este această jertfă. Sunt mii de tineri, de monahi, de martiri în puşcăriile comouniste. Nu le ştim numărul şi probabil că nu îl vom şti niciodată, dar este liniştitor că Dumnezeu îi cunoaşte", a spus Aida Şuşter.





Sihăstria Voronei, tărâm al păcii şi al sfinţeniei

Activitatea de la Seminarul Teologic Botoşani a continuat apoi la Mănăstirea Sihăstria Voronei, patronată de Sfântul Onufrie de la Vorona, ca mare păstor şi mare duhovnic şi trăitor al rugăciunii şi vieţii ascetice pe meleaguri botoşănene.

"La Mănăstirea Sihăstria Voronei, părintele Matei, vieţuitor şi ghid al acestei mănăstiri, a prezentat istoricul mănăstirii şi datele mai importante ale vieţii Sfântului Cuvios Onufrie de la Vorona, precum şi importanţa mănăstirii în contextul spiritualităţii ortodoxe botoşănene. Ni s-a adus aminte că anul acesta se împlinesc 10 ani de la canonizarea Sfântului Onufrie, petrecută în anul 2005, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, fost vieţuitor al Mănăstirii Sihăstria Voronei, şi în prezenţa multor ierarhi, preoţi şi diaconi, a IPS Daniel, atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a părintelui protopop Lucian Leonte, alţi ierarhi şi a sute de credincioşi. S-a scos în evidenţă icoana Maicii Domnului, care este prin stilul ei unică, şi care ne îndeamnă la a împlini misiunea pe care a avut-o Maica Domnului de a aduce copilul la biserică, misiune pe care profesorul de religie o are de îndeplinit cu fiecare elev în parte, în şcoala românească astăzi", a precizat părintele Partenie Apostoaie.

Ospitalitatea Părintelui stareţ Ghedeon şi a întregii obşti a Mănăstirii Schitul Vorona s-a dovedit a fi un motiv de meditaţie pentru a realiza unitatea între profesorul de religie de la şcoala gimnazială sau liceu şi profesorii de la Seminarul Teologic, căci numai uniţi fiind vor putea răspunde mai bine la provocările şi la exigenţele unui învăţământ religios adecvat lumii de astăzi, cu deschidere către cunoaştere, către ştiinţă, dar şi cu păstrarea valorilor autohtone ortodoxe, păstrate cu sfinţenie şi în mănăstire, şi în parohii, şi în familiile credincioşilor, de 2000 de ani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
529

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
979

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4851

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...