Public numeros la ”Animal”, pelicula care a deschis la Botoșani Festivalul Filmului European (Foto)

Vineri a fost prima seară a Festivalului Filmului European la Botoșani, eveniment organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Primăria Municipiului Botoșani.

Gala de deschidere a avut loc la ora 19:00, în sala Cinematografului „Unirea" din municipiul Botoșani, în prezența oficialităților. Rolul de gazdă a fost asumat de Alina Jantea, din partea FFE, care a venit la Botoșani însoțită de AG Weinberger, vicepreședinte al Institutului Cultural Român. Alina Jantea i-a invitat să ia cuvântul, în cadrul Galei de deschidere, pe primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, precum și pe Lucian Băleanu, director artistic al Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani.

Din păcate, botoșănenii nu au auzit, vineri seara, atât de așteptatele cuvinte: ”Sunt Viorel de la Cinema și îmi place filmul”. Organizatorii nu l-au invitat pe scenă pe cel care, de ani de zile, este ”sufletul” instituției cinematografice din Botoșani. Viorel Hrițcu și-a întâmpinat, însă, la intrare publicul venit să vizioneze filmele propuse în festival.

Evenimentul care a debutat vineri se va derula până duminică seară, într-o serie de 7 lungmetraje, organizatorii realizând în acest sens un program care cuprinde filme de ficțiune, documentare și de animație, intrarea în sală, în toate cele trei seri, fiind liberă.



”Dacă condițiile tehnice și entuziasmul de aici nu ar fi fost atât de sus…”

”Festivalul a fost organizat, de la prima ediție, de Comisia Europeană pentru a marca Ziua Europei. Acesta este motivul pentru care întotdeauna are loc în luna mai. Ziua Europei este pe 9 mai, zi în care la București a avut loc Gala care a lansat întregul festival. Festivalul se desfășoară în 7 orașe în afară de București, merge și la Chișinău, pentru că este anul în care vrem să marcăm parcursul european al Republicii Moldova, ținând cont că anul trecut Uniunea Europeană a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. În momentul aderării României, în 2007, festivalul a fost predat către Institutul Cultural Român, al cărui obiectiv este acela de a promova cultura în exteriorul României, dar pentru a balansa acest lucru a preluat misiunea de a aduce cinematograful european în România”, a precizat Alina Jantea.

Primarul Cosmin Andrei și-a manifestat satisfacția față de prezența, pentru al doilea an consecutiv, Festivalului de Film European la Botoșani, apreciind deopotrivă că sala care găzduiește evenimentul poate deveni în viitor una cu mult mai bine adaptată pentru ca publicul să poată viziona fime în condiții optime.




”Faptul că avem un festival de film într-un cinematograf care a intrat în patrimoniul Primăriei nu poate decât să mă bucure, pentru că suntem la ediția a doua. Un festival care va crește an de an și mi-am exprimat deschiderea și pentru edițiile viitoare împreună cu colegii mei de la Teatrul Mihai Eminescu, care gestionează această incintă, pe care ne-o dorim una mult mai multifuncțională decât arată astăzi, dar putem vedea filme de calitate și în condițiile pe care le avem astăzi aici. Mă bucură prezența dumneavoastră”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Cinematograful ”Unirea” și Teatrul ”Mihai Eminescu” sunt partenerii evenimentului cultural care are loc în aceste zile la Botoșani, iar ”dacă condițiile tehnice și entuziasmul de aici nu ar fi fost atât de sus nu am fi venit pentru a doua oară”, a ținut să puncteze Alina Jantea.

Directorul artistic al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut o intervenție scurtă în cadrul Galei de deschidere, Lucian Băleanu făcând trimitere la perioada interbelică, în care publicul din Botoșani era unul foarte ”avizat” din punct de vedere cultural.

”Am citit recent că la 1938 că la București se ținea o premieră și veneau imediat, cu o a doua reprezentație, la Botoșani, pentru publicul avizat. Era o probă pentru spectacolele din București. Sper să revenim, public avizat avem”, a spus Lucian Băleanu, director artistic al Teatrului Mihai Eminescu Botoșani, cuvinte care au determinat-o pe Alina Jantea să intervină la rândul său: ”La noi a durat mai mult, suntem la a 28-a ediție a Festivalului Filmului European, au durat 26 de ani până să venim să testăm la Botoșani”.

Principalul organizator al Festivalului Filmului European - Institutul Cultural Român, a fost reprezentat la Botoșani de către AG Weinberger, vicepreședintele instituției de cultură.

”Mă bucur foarte mult că reușim și anul acesta să fim organizatorii acestui minunat festival, care cu adevărat este un act diplomatic cultural. Diplomația se face în ambele direcții. Se spune că pentru un tango bun este nevoie de doi, cel puțin. Noi asta facem. Aducând filmul european în România, în același timp filmele noastre românești sunt prezente în festivaluri de pe tot mapamondul. ICR se ocupă și de alte aspecte ale culturii, suntem foarte hotărâți să redăm culturii acel vector de demnitate care să țină națiunea împreună. Vă invităm să nu ocoliți ofertele culturale, în general, ca să vă bucurați și ca să creșteți sentimentul minunat de apartenență”, a spus AG Weinberger, vicepreședintele ICR.

”Animal” a deschis Festivalul Filmului European la Botoșani

Timp de aproape două ore, publicul prezent în sala Cinematografului Unirea din Botoșani a urmărit filmul regizat de Sofia Exarchou, producție care a avut premiera în august 2023, la Festivalul de la Locarno, acolo unde protagonista Dimitra Vlagkopoulou (Kalia) a fost distinsă cu Premiul de interpretare feminină.

O coproducție Grecia, Austria, România, Cipru și Bulgaria, cu actori evoluând în limbile greacă, engleză și germană, filmul prezintă povestea unor animatori de pe o insulă grecească all-inclusiv care se pregătesc pentru vârful sezonului estival. Aflată în centrul acțiunii, Kalia își transformă profesia într-o adevărată luptă pentru supraviețuire. Pentru că, nu-i așa, ”The Show Must Go On”! Impresionantă, de altfel, este întreaga coloană sonoră a filmului, meritul fiind al austriacului Wolfgang Frisch. De remarcat că, la începutul acestui an, a fost lansat chiar și un album cuprinzând muzica originală a filmului ”Animal”.



Aflată la începutul carierei sale cinematografice, Sofia Exarchou a mărturisit că și-a dorit să facă un film ”despre muncă și condițiile de muncă din lumea capitalistă occidentală, care explorează condițiile dure de muncă”. Nu întâmplător acțiunea filmului așază sub reflectoare industria turismului din Grecia, o țară în care acest sector economic generează aproape un sfert din veniturile țării, Sofia Exarchou propunându-și să vorbească despre oamenii din aceste structuri, dar și despre ”precaritatea, întunericul și epuizarea” pe care aceștia le experimentează. O ”mașinărie turistică”, un soi de ruletă rusească în care animatorii sunt expuși sub cinica umbrelă a divertismentului.

În limba latină, anima înseamnă ”suflet”. De altfel, primul impact puternic asupra publicului vine chiar din genericul filmului: Din cuvântul ”Animal” ultima literă se prăbușește, lăsând loc vulnerabilului, delicatului și atât de supusului ”Anima” (suflet).

”Cuvântul animator derivă și din anima – ocupația al cărei scop este de a anima, de a-i înveseli pe alții, de a-i face să se simtă fericiți și vii”, spune Sofia Exarchou. Însă, adaugă regizoarea, prin adăugarea la final a literei ”L”, anima capătă un înțeles complet diferit, ”scoțând în evidență violența și agresivitatea, precum și intensitatea acestui mediu de lucru, interiorul, lupta celor care lucrează în el și semnificația propriului corp”.

Încă două seri de festival

Sâmbătă, de la ora 16.00, în sala Cinematografului Unirea este programat filmul ”Faraonul, sălbaticul și prințesa”, regia Michel Ocelot (Franța, Belgia/2022, film de animație). De la ora 18.00 va rula pelicula ”Dida”, regia Yana Titova (Bulgaria / 2023), iar de la ora 20.00 publicul va viziona ”Pe Adamant”, regia Nicolas Philibert (Franța, Japonia / 2-23).

Festivalul se va încheia duminică seara, când sunt programate alte trei lungmetraje: ”Interzis câinilor și italienilor” (animație, Franța, Italia, Elveția, regia Alain Ughetto, 2022), ”În cancelarie” (Germania, regia Ilker Catak, 2023) și ”Mâine mă duc” (Austria, România, regia Maria Lisa Pichler, Lukas Schoffel, 2024).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...