Sâmbătă, 14 septembrie, creștinii au petrecut în post aspru ziua Înălțării Sfintei Crucii. Spre seară, după ploaia deasă care a cernut aproape fără oprire, cerul s-a limpezit și soarele a prins a străluci peste rugăciunile sutelor de oameni veniți să asiste la așteptata slujbă de la Crucea de la Bazar.
Cu o lumânare aprinsă, cu flori de toamnă în mâini, în miros de busuioc, oamenii au asistat la slujba oficiată de un numeros sobor de preoți.
„Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celor potrivnici dăruiește și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău”, au rostit preoții împreună cu poporul adunat lângă Cruce.
”Sfânta Cruce este locul unde s-a născut iubirea cea mai mare. Pe verticală înseamnă iubirea omului pentru Dumnezeu, pe orizontală înseamnă iubirea dintre oameni, pentru semeni. Mântuitorul ne aduce Adevărul: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Odată cu jertfa de pe Sfânta Cruce, oamenii au început să urce, să se apropie de Dumnezeu”, a rostit în cuvântul de învățătură protopopul Petru Fercal.
Părintele protopop a stârnit o emoție adâncă în rândul creștinilor. Rostite apăsat, colindate de lacrimă, cuvintele părintelui Fercal au fost primite cu smerenie, cu asumată răspundere creștinească, protopopul trăgând semnale de alarmă cu privire la viitorul generațiilor, dar și la soarta pe care o au cei bâtrâni și cei nevoiași.
”Ce lăsăm copiilor noștri? Rugăm și îndemnăm profesorii și învățătorii să aibă grijă de copii. Să îi învețe cu timp și fără timp, chiar dacă e greu, dar să nu uite că Dumnezeu îi va binecuvânta pentru osteneala lor. Că dacă ai învățat un copil să crească frumos cultural, moral, duhovnicește, social, vei vedea un cetățean de mâine bun și pentru țară, și pentru biserică, și pentru societate. Dacă nu avem grijă de copii, atunci am pierdut toate.
Să avem grijă și de bătrânii noștri, de cei neputincioși. Spune la Înțelept, la rugăciune: Fiule, dacă mintea tatălui tău va îmbătrâni și va slăbi, să îți fie milă de el! Or astăzi, câți copii își bat joc de părinți, îi scot din case? Unde am ajuns, după 2000 de ani de creștinism? E dureros! Ceea ce vom semăna, aceea vom culege! Dacă vom fi nepăsători în timpul vieții noastre, toți dintre noi, că e profesor, că e medic, că e învățător, că e polițist, că e ministru, dacă nu ne vom face datoria, nu știu ce sfârșit vom mai avea.
Dragi credincioși, vă rugăm și vă îndemnăm: haideți să investim în copiii noștri, cu o cultură sănătoasă, să împlinim familii, căci rămân satele pustiite. E îngrozitor! Ne rămân bătrânii singuri, nu mai are cine să îi ajute, nu mai sunt nici vecini. Să postim, să ne împărtășim des, să venim la Sfânta Liturghie, ca din nou să se întoarcă Dumnezeu spre noi. Avem un pământ bogat, avem niște oameni deosebiți, doar să ne implicăm! Căci pământul țării noastre încă ne hrănește și ne va hrăni, dar să ascultăm de Dumnezeu. Noi suntem rodul Sfintei Cruci…”, a spus părintele protopop.