Circa 100 de salariaţi din muzee au protestat sâmbătă, timp de două, în faţa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de condiţiile de muncă, transmite Agerpres.
Aceştia au purtat tricouri inscripţionate "Angajat într-un muzeu. #Exist. Muzeele nu sunt cultură de rangul 3!" şi au afişat pancarte pe care scria "Cercetător în muzeu minus 25% la salariu", "Jos labele de pe cercetarea din muzee. Compensarea pierderilor salariale ale cercetătorilor", "Patrimoniu fără cercetare=descoperire întâmplătoare", "Arheologia -ştiinţă în slujba protejării şi valorificării patrimoniului", "Cercetător în muzee=salarii tăiate, sporuri anulate, posturi noi blocate, dotări ca în antichitate-condiţii minunate", "Modificarea legii managementului. Vrem muzeu nu ceapeu", "Vrem sporuri pentru toxicitate, activităţi desfăşurate în week-end, confidenţialitate, risc şi suprasolicitare neuropsihică, investiţii în infrastructura muzeală, pentru laboratoarele de conservare-restaurare, tehnologie, fonduri pentru calificare profesională; noi protejăm, valorificăm şi transmitem generaţiilor viitoare odoarele ţării!".
O delegaţie a sindicaliştilor a încercat să intre la discuţii la Minister însă acolo nu era nimeni, aşa că au lăsat un mesaj pe treptele ministerului.
Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media, Decebal Vleja, a declarat, pentru AGERPRES, că sindicaliştii sunt deschişi la dialog şi vor să prezinte problemele sistemului muzeal, care persistă de 28 de ani.
"Noi, reprezentanţii Federaţiei Cultură şi Mass-Media afiliată la CNS Cartel Alfa, am avut luni o discuţie cu domnul ministru (ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu n.r). Am prezentat punctele noastre de vedere legate de problemele salariale şi de lipsa de dialog a Ministerului Culturii din ultimele 8 luni. Aşteptam însă un comunicat, un mesaj, un semn de la minister, să nu rămână practic o discuţie în spatele uşilor închise. Acest semnal nu a venit. Suntem în continuare deschişi dialogului, dar nu ştim când vom mai fi chemaţi şi când vom mai dialoga, pentru a expune într-adevăr problemele sistemului muzeal, pentru că sunt probleme de 28 de ani şi sunt probleme grave care ţin atât de salarizarea personalului dar şi de subfinanţarea domeniului. Pentru a conserva patrimoniul cultural naţional este nevoie de investiţii. Conservarea patrimoniului costă bani. La fel ar trebui şi un respect acordat oamenilor din muzee. Dar ce constată? Că de 18 de ani în marea majoritate au fost plătiţi aproape de salariul minim. Colegii noştri ies la pensie cu puţin peste venitul minim garantat", a spus Vleja.